Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Στήριξη εισέπραξε η Ερατώ

Θετικό για την Κύπρο το κοινό ανακοινωθέν των χωρών της Κοινοπολιτείας
Την πλήρη στήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κύπρου αλλά και στα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε ό,τι αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας και την εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), εξέφρασαν οι χώρες της Κοινοπολιτείας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε χθες στην πόλη Περθ της Αυστραλίας.
Στο Κοινό Ανακοινωθέν που υιοθέτησαν οι 53 χώρες της Κοινοπολιτείας, επαναβεβαιώνονται τα προηγούμενα Ανακοινωθέντα της Κοινοπολιτείας για την Κύπρο και εκφράζεται πλήρης υποστήριξη για την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπροσωπήθηκε από την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.
Εφαρμογή ψηφισμάτων
Στο Κοινό Ανακοινωθέν υποστηρίζονται επίσης οι προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης στο Κυπριακό, στη βάση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για ένα κράτος της Κύπρου με μια και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επιπρόσθετα, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας κάλεσαν για την εφαρμογή των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και πιο συγκεκριμένα των 365 (1974), 541 (1983), 550 (1984) και 1251 (1999), και επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.
Οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας εξέφρασαν επίσης την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, για τη διερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Ικανοποιημένη η υπουργός

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για την υιοθέτηση για ακόμη μια φορά από την Κοινοπολιτεία μιας σημαντικής παραγράφου για την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι σε μια περίοδο που η Τουρκία προωθεί διχοτομικές λύσεις και διαιωνίζει με τη βία την κατοχή μέρους της Κύπρου, η Κοινοπολιτεία υψώνει τη φωνή της και στηρίζει την κΚυπριακή Κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό και επαναβεβαιώνει τη βάση και τις αρχές λύσης του Κυπριακού, όπως επαναβεβαιώθηκε σε σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα κυριότερα των οποίων παρατίθενται στο Ανακοινωθέν και για τα οποία ζητείται η εφαρμογή τους. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή της για τη στήριξη και αλληλεγγύη της Κοινοπολιτείας προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη για διερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: