Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011, ώρα 06:28. Κάπου στο νότιο Έβρο.
Με το πρώτο φως, το Τακτικό Συγκρότημα της 21ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (ΤΣ/21 ΕΜΑ) αρχίζει την αντεπίθεσή του για την εξάλειψη του εχθρικού προγεφυρώματος. Η ενέργεια του ΤΣ υποστηρίζεται από πυρά πυροβολικού και επιθετικά ελικόπτερα AH-64A Apache του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων (1ο ΤΕΕΠ) της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού.
Οι επιθετικές επιχειρήσεις αποτελούν την πιο αποφασιστική μορφή του πολέμου και εξασφαλίζουν στον επιτιθέμενο την πρωτοβουλία, η οποία θα του επιτρέψει την ευχερή χρησιμοποίηση των δυνάμεων και μέσων που διαθέτει. Ο διοικητής επιλέγει το χρόνο και τον τόπο, για να συγκεντρώσει και να συντονίσει τα τμήματα του ΤΣ, ώστε με αποφασιστική ενέργεια να καταβάλλει την άμυνα του εχθρού, να καταστρέψει τη διοίκηση, τον έλεγχο και τα συστήματα επικοινωνιών του και να επικρατήσει επί των δυνάμεων του.
Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι επιθετικών επιχειρήσεων, στις οποίες συμμετέχει το Τακτικό Συγκρότημα (ΤΣ):
-Κίνηση με σκοπό την επαφή με τον εχθρό (προέλαση).
-Επίθεση (εσπευσμένη και προπαρασκευασμένη).
-Εκμετάλλευση.
-Καταδίωξη.
Το ΤΣ συνήθως συμμετέχει σε αυτές τις επιχειρήσεις ως τμήμα μεγαλύτερης δύναμης.
Οι διοικητές σε κάθε επίπεδο:
-Εντοπίζουν ή δημιουργούν ένα ασθενές σημείο στην άμυνα του εχθρού.
-Περιορίζουν ή αποφεύγουν τα εχθρικά πυρά (άμεσα ή έμμεσα).
-Απομονώνουν τον εχθρό και ελίσσονται, υπό την κάλυψη των πυρών υποστήριξης προς το αδύνατα σημεία του, για να τον εξαναγκάσουν να δώσει αγώνα σε μειονεκτικό γι’ αυτόν έδαφος ή να τον παρασύρουν σε δημιουργία στόχου κατάλληλου για καταστροφή με πυρά.
-Εκμεταλλεύονται κάθε επιτυχία.
Για την εκτέλεση των επιθετικών επιχειρήσεων καθοριστική είναι η επιλογή των τεχνικών κίνησης και των σχηματισμών μάχης, η οποία εξαρτάται από τη μορφολογία του εδάφους, τον εχθρό, την αποστολή και τις ικανότητες προσβολής των οπλικών συστημάτων που διαθέτει το τακτικό συγκρότημα.
Γενικά οι τρεις τεχνικές κίνησης είναι:
-Η συνεχής κίνηση
-Η καλυπτόμενη κίνηση
-Η κίνηση με άλματα
Συνήθως, το τακτικό συγκρότημα δεν κινείται ως ενιαία μονάδα που χρησιμοποιεί μία συγκεκριμένη τεχνική κίνησης. Αντίθετα, ο διοικητής του τακτικού συγκροτήματος καθορίζει την τεχνική κίνησης που θα ακολουθήσουν τα προπορευόμενα τμήματα. Οι τεχνικές κίνησης τελειώνουν με τη λήψη της επαφής με τον εχθρό.
Όσον αφορά τους σχηματισμούς κίνησης το ΤΣ μπορεί να κινηθεί σε έναν από τους ακόλουθους έξι βασικούς σχηματισμούς: φάλαγγας, βέλους, “V” (τριγώνου με τη βάση εμπρός), κλιμακηδόν, παράταξης, τετραγώνου ή ρόμβου.
Το ΤΣ μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερους από έναν σχηματισμούς σε μία δεδομένη κίνηση, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα όταν η μορφολογία του εδάφους αλλάζει κατά τη διάρκεια της κίνησης. Για παράδειγμα, ο διοικητής του ΤΣ μπορεί να επιλέξει το σχηματισμό φάλαγγας, μέχρι το τακτικό συγκρότημα να περάσει μία στενωπό, και στη συνέχεια να υιοθετήσει έναν άλλο σχηματισμό, για παράδειγμα τον σχηματισμό βέλους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΤΑΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΑΜΣ «ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΣ ΘΩΡΑΚΑΣ» ΤΗΣ ΧΧΙΙΙ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ» ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ.ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου