Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Πάει να κάνει τα δικά του ο Ντάουνερ



| Εκτύπωση | 29/02/2012 | ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Τον ρόλο του γεφυροποιού επιθυμεί να διαδραματίσει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, αφού δεν μπορεί να εξευρεθεί διά της απευθείας διαπραγμάτευσης κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών. Κληθείς να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», το οποίο αναφερόταν σε φόρμουλα, την οποία ο Ντάουνερ θα καταθέσει εντός τριών εβδομάδων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι δεν του έγινε οποιαδήποτε νύξη κατά τη χθεσινή συνάντηση, στο πλαίσιο των συνομιλιών, αλλά ούτε και διέψευσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας, απλώς, ότι δεν γνωρίζει ακόμα. «Δεν ξέρω τι επαφές έχει ο 'Πολίτης' και με ποιους. Στο τέλος είναι προπομπός για πολλά πράγματα. Εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν έχουμε ακόμα πληροφόρηση περί τούτου», είπε.
Η χρονική στιγμή που φαίνεται να επιλέγει ο Ντάουνερ για να καταθέσει το περίγραμμά του δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού θα… επικρέμαται «στρατηγικά» πάνω από τα κεφάλια των δύο πλευρών, λίγες ημέρες προτού κληθεί να αποφασίσει αν θα παραπέμψει τη διαπραγματευτική διαδικασία σε διεθνή διάσκεψη ή θ' αρχίσει τη διαδικασία επίρριψης ευθυνών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, είτε οι λύσεις «μέσης γραμμής» που αναμένεται να προτείνει θα γίνουν αποδεκτές από τις δύο πλευρές είτε θα ελλοχεύει ο κίνδυνος η άρνησή τους να καταγγελθεί ως ένδειξη αρνητικότητας, στα ΗΕ.
Προειδοποιήσεις Αναστασιάδη
Χθες ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος εμφανίστηκε αυστηρός προς τον Ειδικό Σύμβουλο, στις δηλώσεις που ακολούθησαν. Αν και ενδεχομένως η στάση Αναστασιάδη να εμπίπτει στις προεκλογικές του κινήσεις, ο ΔΗΣΥ δεν συνηθίζει να τοποθετείται κατ’ αυτόν τον τρόπο έναντι των ΗΕ. «Θέλω να πιστεύω ότι θα αποτυπώσει την πραγματικότητα και με κανέναν τρόπο δεν θα θελήσει να μειώσει το κύρος του, υιοθετώντας τη θέση που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς αν έγινε συζήτηση ενόψει της έκθεσης που θα συντάξει ο Ντάουνερ.
Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση ότι ο Ειδικός Σύμβουλος συνειδητοποιεί ότι «δεν θα ήταν δυνατό να αποδώσει διεθνή διάσκεψη, ενόψει μάλιστα και της δεδηλωμένης θέσεως ότι θα ήταν αδύνατο να συμμετάσχουμε σε μια ανάλογη διάσκεψη, αν δεν υπάρξει πρώτα επίλυση των διαφορών που υπάρχουν στα θέματα που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού».
Θα ήταν παράδοξο…
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάντως, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διεθνούς διάσκεψης, υπό τα υφιστάμενα δεδομένα, δήλωσε πως θεωρεί «ότι θα είναι λίγο παράδοξο ο ΓΓ, εάν δεν υπάρξει η αναγκαία πρόοδος και αν δεν επιλυθούν οι εσωτερικές πτυχές, να ρισκάρει να καλέσει την όποια διάσκεψη και να αποτύχει». Εμείς, χωρίς να υλοποιηθεί η προϋπόθεση, δεν θα πάρουμε μέρος, είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε. Ερωτηθείς, ωστόσο, αν έχει κάποια εικόνα για τη στάση που θα τηρήσει ο Ντάουνερ στην έκθεσή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν θέλει να κάνει ούτε ο ίδιος εικασίες αυτή τη στιγμή. «Θέλω να πιστεύω και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε εκπλήξεις», κατέληξε.        πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: