Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις


| Εκτύπωση  Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Τα ΗΕ καθησυχάζoυν τις ανησυχίες του Προέδρου για το δείπνο
Aπάντηση Μπαν Κι Μουν στην επιστολή Αναστασιάδη, μέσω της διευθύντριας του Γραφείου του προς τον Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στα ΗΕ

Ο ΧΕΡΜΑΝ Βαν Ρομπάι διαμήνυσε από την Άγκυρα ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού

Μέσω της διευθύντριας του Γραφείου του, της Susana Malcorra, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έδωσε διαβεβαιώσεις στη Λευκωσία, ότι το δείπνο της 30ής Μαΐου με τον Ντερβίς Έρογλου, με οικοδεσπότη τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα είναι κοινωνικού χαρακτήρα.
H Διευθύντρια του Γραφείου του ΓΓ είχε προχθές βράδυ συνάντηση με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, κατά τη διάρκεια της οποίας επεδόθησαν οι ζητούμενες διαβεβαιώσεις. Σε δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι, «κατά τη συνάντηση, η κ. Malcorra έδωσε εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα, σε συνέχεια της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας της 17η Μαΐου, τις κατάλληλες διαβεβαιώσεις σε σχέση με το δείπνο της 30ής Μαΐου», διευκρινίζοντας ότι η απάντηση στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Μπαν Κι Μουν δόθηκε από τη διευθύντρια του γραφείου του, λόγω απουσίας του ιδίου στο εξωτερικό. «Λόγω της απουσίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν στο εξωτερικό, η Διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα Susana Malcorra είχε χθες βράδυ συνάντηση με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, κατά την οποία του μετέφερε μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ σε σχέση με την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας για το δείπνο της 30ής Μαΐου.
Κατά τη συνάντηση, η κ. Malcorra έδωσε εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα, σε συνέχεια της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας της 17η Μαΐου, τις κατάλληλες διαβεβαιώσεις σε σχέση με το δείπνο της 30ής Μαΐου», ήταν η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Έτσι, το δείπνο μεταξύ των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 30 Μαΐου, χωρίς καμία, σε τυπικό τουλάχιστον επίπεδο, ανησυχητική σκιά για τη Λευκωσία, όσον αφορά το περιεχόμενο της «κοινωνικής συνάντησης».
«Άτακτη υποχώρηση»

Ωστόσο, μη ικανοποιητική χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εξέλιξη η Συμμαχία Πολιτών, η οποία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για άτακτη υποχώρηση της Κυβέρνησης στο θέμα. «Μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη και μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι η Κυβέρνηση πανηγυρίζει, επειδή η διευθύντρια του Γραφείου του Γ.Γ. του ΟΗΕ έδωσε προφορικώς προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη τις ''κατάλληλες διαβεβαιώσεις σε σχέση με το δείπνο της 30ής Μαΐου'', μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Έρογλου», σημειώνει η «Συμμαχία», για να προσθέσει:
«Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος είχε καταγγείλει με γραπτή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Η.Ε. (ημερ. 17 Μαΐου), τον Αλεξάντερ Ντάουνερ και τους συνεργάτες του, ότι ενεργούν με τρόπο που υποβαθμίζουν την αξιοπιστία του και υποσκάπτουν την επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος ζητούσε, επίσης, διαβεβαιώσεις από τον κ. Μπαν Κι Μουν ότι το δείπνο της 29ης Μαΐου (όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί) θα ήταν ''κοινωνικού χαρακτήρα'', σε αντίθεση με τις προσδοκίες Ντάουνερ για ''αναβάθμιση'' της περιβόητης συνάντησης».

Και «συσκότιση»…

Η συσκότιση που επιχειρεί σήμερα η Κυβέρνηση, μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, για το δείπνο Αναστασιάδη - Έρογλου, επισημαίνει περαιτέρω η Συμμαχία στην ανακοίνωσή της, «εγείρει πολλά ερωτήματα για τις πραγματικές της προθέσεις, την υποχωρητικότητά της και το πραγματικό περιεχόμενο του λεγόμενου κοινωνικού δείπνου. Πρώτον, η Κυβέρνηση η ίδια υποβαθμίζει τον χαρακτήρα και την ποιότητα της διαμαρτυρίας της για τις μεθοδεύσεις Ντάουνερ, αποδεχόμενη ως απάντηση στη γραπτή επιστολή του Προέδρου τις προφορικές διαβεβαιώσεις που έδωσε η διευθύντρια του Γραφείου του Γ.Γ. εκ μέρους του κ. Μπαν Κι Μουν.
Δεύτερον, η Κυβέρνηση οφείλει να διευκρινίσει, αν μετά τις προφορικές διαβεβαιώσεις, το θέμα Ντάουνερ θεωρείται λήξαν και, αν όχι, τι σκοπεύει να πράξει; Τρίτον, διερωτόμαστε εάν τα Η.Ε. και ο αγγλοαμερικανικός παράγοντας θεωρούν ότι το δείπνο Αναστασιάδη - Έρογλου είναι ''κοινωνικού χαρακτήρα'' ή μόνο στο Προεδρικό το αντιλαμβάνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο; Και, τέταρτον, η Κυβέρνηση, μια τουλάχιστον εβδομάδα μετά που παρέλαβε το έγγραφο με τις λεγόμενες συγκλίσεις, οφείλει να ξεκαθαρίσει στους Κύπριους πολίτες με ποιες ''συγκλίσεις'' συμφωνεί και ποιες απορρίπτει».
Σημαντική η λύση του Κυπριακού
Εν τω μεταξύ, τη σημασία της επίλυσης του Κυπριακού υπογράμμισε στην Άγκυρα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπάι, ο οποίος επισκέπτεται την τουρκική πρωτεύουσα.
Ο κ. Ρομπάι εξέφρασε, παράλληλα, ισχυρή υποστήριξη στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και τη διαδικασία ειρήνευσης στο Κουρδικό, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της χώρας στις συνομιλίες για το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με την αγγλόφωνη «Χουριέτ», ο κ. Ρομπάι δήλωσε ότι μετά από μια περίοδο στασιμότητας, η σχέση Τουρκίας - ΕΕ θα πάρει μια νέα ώθηση και σύντομα θα αναγνωριστεί σε ένα συγκεκριμένο βήμα προς τα εμπρός. «Και είμαι βέβαιος, ότι άλλα παρόμοια συγκεκριμένα μέτρα θα ακολουθήσουν. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι ο κύριος μοχλός στις σχέσεις μας», τόνισε.
Κίνητρο, η ανακάλυψη φυσικού αερίου

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η ΕΕ έχει κοινό συμφέρον για τη βελτίωση της πρόσβασης σε ενεργειακούς πόρους, ιδίως από την περιοχή της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο θέμα της Κύπρου, εκφράζοντας την ανάγκη να βρεθεί μια λύση για το νησί. Η ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, πρόσθεσε. «Είναι ακόμα απαραίτητο να βρεθεί ένας τρόπος συνολικής διευθέτησης του ζητήματος της Κύπρου... Ειδικότερα, η ανακάλυψη των αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για την ειρηνική συμφιλίωση», υπογράμμισε.
Αμοιβαίον όφελος

Στις δικές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον κ. Ρομπάι, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία δεν σκέφτεται να συμμετάσχει στην ΕΕ μόνο για το δικό της κέρδος, αφού η χώρα θεωρεί, επίσης, ότι θα αποφέρει οφέλη στην Ένωση. «Επομένως, η Τουρκία δεν θα αποτελέσει βάρος, αντίθετα, θα μειώσει το βάρος της ΕΕ». Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η κ. Ερντογάν δήλωσε πολύ ευχαριστημένος με την πρώτη επίσκεψη Ρομπάι στην Τουρκία. Συζήτησαν, είπε, την τρέχουσα κατάσταση στην ΕΕ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς και το τι έχει κάνει ήδη η Τουρκία και τι θα κάνει στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. «Ευχόμαστε ότι η συνέχεια της διαδικασίας θα κυλήσει με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν τα ζητήματα των θεωρήσεων (βίζας) και του Nabucco, στα οποία η Τουρκία έχει επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ένα κρίσιμης σημασίας βήμα για το θέμα μέχρι στιγμής».

Γέφυρα με την Ευρώπη

Η Τουρκία, πρόσθεσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, υπήρξε μια γέφυρα μεταξύ 1,5 δις πληθυσμού του μουσουλμανικού κόσμου και της Ευρώπης. «Υπάρχουν επί του παρόντος περισσότεροι από 5 εκ. Τούρκοι στην ΕΕ, υπάρχει ήδη μια Τουρκία. Η Τουρκία, προκειμένου να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα, έχει ακόμα πολλά να κάνει με την ΕΕ», υπέδειξε. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η Τουρκία δεν έχει κληθεί σε συνόδους κορυφής της ΕΕ από το 2004. «Με κάποιον τρόπο, πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση που συνεχίζεται από το 2004», κατέληξε.
Λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ

Τις δηλώσεις Ρομπάι για το Κυπριακό σχολίασε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη Λευκωσία Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Αυτό που κρατεί η Κυβέρνηση από τις αναφορές του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ότι δηλώνει πως η λύση του Κυπριακού θα είναι σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αρχές του ΟΗΕ, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αναφερόμενος στα θέματα του φυσικού αερίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αν και εφόσον επιτύχουμε δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού και θα έχουμε επιλογές στο φυσικό αέριο, αυτό είναι μια μεταγενέστερη υπόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: