Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ανάσα 3 δις σε δύο δόσεις


| Εκτύπωση ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Λήφθηκε πολιτική απόφαση χθες βράδυ από το Γιούρογκρουπ
Το πρώτο μέρος της δόσης των 2 δις ευρώ έχει ήδη σταλεί στη Λευκωσία, ενώ το δεύτερο αναμένεται να δοθεί στις 30 Ιουνίου

Αρχικά το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και εν συνεχεία το Γιούρογκρουπ αποφάσισαν χθες την εκταμίευση του ποσού των 3 δις ευρώ για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας. Το πρώτο μέρος της δόσης των 2 δισ. ευρώ έχει ήδη σταλεί στη Λευκωσία, ενώ το δεύτερο αναμένεται να δοθεί στις 30 Ιουνίου. Η πρώτη δόση δίνει ανάσα στην κυπριακή οικονομία και αποτρέπει επί του παρόντος την άτακτη χρεοκοπία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στα επόμενα τρία χρόνια η Κύπρος θα λάβει ποσό της τάξης των 10 δις. Τα εννέα δις θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το άλλο ένα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το επιτόκιο δανεισμού είναι της τάξης του 2,5%.

Το ξέπλυμα και η Ρωσία
Η κυπριακή κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο του Γιούρογκρουπ. Πέραν της εκταμίευσης, συζητήθηκαν άλλα δυο ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο:
*Πρώτο, η έκθεση της Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ιταλικής ιδιωτικής εταιρείας Deloytte. Από την έρευνα δεν διαπιστώνεται ότι η Κύπρος ήταν παράδεισος ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Η έρευνα καταγράφει ορισμένες ελλείψεις στη νομοθεσία και στην εφαρμογή της, που η κυπριακή κυβέρνηση αναλαμβάνει να καλύψει. Πάντως, αληθές είναι ότι εάν γίνουν ανάλογοι έλεγχοι και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, είναι πολύ πιθανό να διαπιστωθεί ότι η σχετική με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος νομοθεσία τους, καθώς και η εφαρμογή τους έχουν μεγαλύτερα κενά από εκείνα της Κύπρου. Παρασκηνιακώς, υπήρχαν κύκλοι που ήθελαν σύνδεση της δεύτερης φάσης της πρώτης δόσης, δηλαδή του ενός δις, με την κάλυψη των κενών της νομοθεσίας ή μέρους της.
*Δεύτερο, η αναθεώρηση των όρων του ρωσικού δανείου, που προνοεί την επιμήκυνση της αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου στο 2,5% από 4,5%. Στην ουσία, η Μόσχα ζήτησε να ληφθεί η πολιτική απόφαση από το Γιούρογκρουπ, προτού συμφωνήσει τελεσίδικα στην αναθεώρηση του χρέους, ενώ το Γιούρογκρουπ ήθελε να κλείσει η συμφωνία με τη Ρωσία και μετά να προχωρήσει το ίδιο στη δική του απόφαση. Η λύση δόθηκε μέσω της λογικής ότι υπάρχει ήδη η κατ’ αρχήν συμφωνία με τη Ρωσία και ότι το ζήτημα είναι στην ουσία κλειστό.
«Η έκθεση είναι οk»
ΑΠΟ την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι το Γιούρογκρουπ ήταν ικανοποιημένο από την ενημέρωση της οποίας έτυχε σχετικά με την υπόθεση της Κύπρου και ως εκ τούτου αποφάσισε για την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Και τόνισε ότι έγινε, επίσης, συζήτηση για την έκθεση για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, τονίζοντας ότι γενικώς η «έκθεση είναι οk», υπό την έννοια ότι η Κύπρος δεν είναι παράδεισος ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, όπως πολλοί ισχυρίζονταν εντός της Ευρώπης. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, υπάρχουν προβλήματα ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας και η Τρόικα σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές θα προχωρήσουν σε ένα «Action Plan», στο πλαίσιο προφανώς του προγράμματος για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, δηλαδή του Μνημονίου, για την κάλυψη είτε νομοθετικών ελλειμμάτων είτε και κενών στην εφαρμογή της νομοθεσίας.                            ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: