Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Ρωσικά πολεμικά στην Κύπρο


| Εκτύπωση ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Προχωρούν τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας, τονίζει ο Υπουργός Άμυνας
Ελλιμενίζονται σήμερα στο λιμάνι Λεμεσού τρία σκάφη του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία διέσχισαν τη διώρυγα του Σουέζ

Τρία συνολικά ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν από τη διώρυγα του Σουέζ και κατευθύνονται προς την Κύπρο.
Την είδηση μετέδωσε το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέροντας ότι τα ρωσικά πολεμικά σκάφη πέρασαν από τη διώρυγα του Σουέζ την περασμένη Τετάρτη και εισήλθαν στη Μεσόγειο Θάλασσα. Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου Τύπου του Ρωσικού Ναυτικού, αυτή είναι η πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία που τα ρωσικά πλοία του Ειρηνικού Ωκεανού πλέουν στην περιοχή, ενώ ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι τα πλοία κατευθύνονται προς την Κύπρο και βρίσκονται σε αποστολή προστασίας των συμφερόντων της Ρωσίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαίωσε το γεγονός, χωρίς, ωστόσο, να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» από έγκυρες υπηρεσιακές πηγές, τα ρωσικά πολεμικά θα ελλιμενιστούν σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Λεμεσού, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη, έπειτα από σχετική πρόσκληση, σ’ ένα από τα πλοία, τύπου Antisubmarine Admiral Panteleeev, παρουσία και του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο. Ο ελλιμενισμός των τριών πολεμικών σκαφών γίνεται στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που παρέχει η Δημοκρατία σε πλοία διαφόρων χωρών, ενώ ενδέχεται να γίνει ο ελλιμενισμός άλλων δύο αμφίβιων σκαφών.

Πολιτική απόφαση για ενεργειακή ασφάλεια

Προχωρούν, βάσει των δρομολογηθεισών διαδικασιών, τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας. Αυτό δήλωσε χθες ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, για το μείζον θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, που άπτεται του γενικότερου ζητήματος της ενεργειακής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Φωτίου επισήμανε ότι «όσον αφορά τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας, ασφαλώς και υπάρχει πλέον πολιτική απόφαση, και μπαίνουμε σε ένα διάλογο μαζί με το Ισραήλ σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να καταλήξουμε. Στόχος είναι, οι δύο Κυβερνήσεις να έχουν ενώπιόν τους έναν σχεδιασμό, για να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις». Ο Υπουργός Άμυνας σημείωσε, περαιτέρω, ότι ο ομόλογός του, του Ισραήλ, «έχει αποδεχθεί την πρόσκλησή μας να έρθει στην Κύπρο, αλλά θα δούμε ποια είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να επισκεφθεί το νησί». Πρόσκληση, την οποία απηύθυνε ο κ. Φωτίου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Τελ-Αβίβ.
Ελληνική εμπλοκή
Ο ΥΠΑΜ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι, κατά τις διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, επιβεβαιώθηκε η βούληση της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ενεργειακή ασφάλεια. «Με την επίσκεψή μου στην Ελλάδα, προσφάτως», σημείωσε ο κ. Φωτίου, «έχω πάρει τη διαβεβαίωση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, ότι επιθυμία και της Ελλάδας είναι να εμπλακεί σε αυτόν τον σχεδιασμό της ενεργειακής ασφάλειας, και έχω πει επίσης, και το επαναλαμβάνω και τώρα, ότι αυτός ο σχεδιασμός δεν είναι απειλή για κανέναν». Απεναντίας, τόνισε ο ΥΠΑΜ, «θέλουμε και άλλες γειτονικές χώρες, όπως είναι ο Λίβανος και η Αίγυπτος, να εμπλακούν σε αυτόν τον σχεδιασμό, γιατί μιλούμε για ενεργειακή ασφάλεια και σε κανένα μέρος του κόσμου δεν μπορούν να υπάρχουν υποδομές και να μην υπάρχει ασφάλεια. Και, όταν μιλούμε για υποδομές για την ενέργεια», διευκρίνισε, «αντιλαμβάνεστε ότι είναι υποδομές που κοστίζουν δις ευρώ, άρα η ενεργειακή ασφάλεια είναι κάτι που απαιτείται, και εμείς, στο πλαίσιο της σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, θα επιδιώξουμε συνεργασία με όλες τις γειτονικές χώρες», είπε ο Φώτης Φωτίου.
Στρατηγική συνεργασία με Ισραήλ
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί όσον αφορά τη συνεργασία μας με το Ισραήλ διά στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και έχει εγκαινιαστεί ένας στρατηγικός διάλογος με το Ισραήλ, που καλύπτει μια σειρά θέματα, είτε αυτά αφορούν τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου είτε την ενεργειακή ασφάλεια είτε την εμβάθυνση και ενίσχυση των σχέσεών μας σε άλλους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, η υγεία και η παιδεία».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: