Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Ενεργειακός κόμβος η Κύπρος


| Εκτύπωση ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ο χάρτης Μπαρόζο αναδεικνύει τη σημασία της χώρας μας
Θετικά αντικρίζει το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενεργειακή πολιτική

Ως ιδιαίτερα σημαντικά κρίνονται τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενεργειακή πολιτική, που αναδεικνύουν την Κύπρο σε σημαντικό κόμβο για τους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς πόρους.

Ο χάρτης που παρουσίασε ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προχθεσινή σύνοδο του Ε.Σ. επιβεβαιώνει ότι η Ε.Ε. περιλαμβάνει την Κύπρο στους κεντρικούς σχεδιασμούς της για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η χώρα μας παρουσιάζεται ως κομβικός διάμεσος σε αγωγό που ενώνει την ανατολική Μεσόγειο με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, αναδεικνυόμενη, με αυτόν τον τρόπο, σε ισχυρό συντελεστή σε θέματα ενέργειας.
Στον χάρτη Μπαρόζο, στον οποίο αναφερθήκαμε χθες, παρουσιάζεται αγωγός που συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο αγωγός αυτός έχει αποστολή να μεταφέρει σε όλη την Ευρώπη το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, και πιο συγκεκριμένα τη λεκάνη της Λεβαντίνης.
Με αυτόν τον τρόπο, διαμορφώνεται ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό τρίγωνο μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, με την Κύπρο, μάλιστα, να παρουσιάζεται ως κεντρικός ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά του φυσικού αερίου, ενώ τα κυπριακά και ελληνικά κοιτάσματα τίθενται, στην ουσία, υπό την ομπρέλα ασφάλειας της Ε.Ε.
Προωθούνται τα χρονοδιαγράμματα
Στο θέμα του φυσικού αερίου αλλά και στα συμπεράσματα του Ε.Σ. αναφέρθηκε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημέρωσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου. Ο κ. Λακκοτρύπης διαβεβαίωσε ότι η εξόρυξη και διαχείριση του φυσικού αερίου, η κατασκευή του τερματικού και η ενδιάμεση λύση προωθούνται με ταχείς ρυθμούς, με στόχο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, ενώ εξέφρασε, παράλληλα, την πρόθεση του Υπουργείου για τη συγχώνευση ΔΕΦΑ - ΚΡΕΤΥΚ. Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενέργεια επισήμανε ότι, πλέον, η Κύπρος τοποθετείται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το τερματικό, καθώς και για το εάν τίθεται υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξάγει φυσικό αέριο σε όποια χώρα θέλει, υπογράμμισε ότι οι σχεδιασμοί δεν έχουν σταματήσει, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι το θέμα είναι πολύπλοκο, επειδή πέραν των άλλων υπάρχει και η διαχείριση των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Υπέδειξε, ωστόσο, ότι ο σχεδιασμός για την εξόρυξη φυσικού αερίου παραμένει για τα τέλη του 2019 με αρχές του 2020. Πρόσθεσε, δε, ότι ετοιμάζεται σχεδιασμός που θα δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως θα ενημερωθούν και τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Τόνισε, παράλληλα, ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενισχύουν τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί τη θέτουν για πρώτη φορά στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. «Με βάση τα συμπεράσματα, τα κοιτάσματά μας είναι ευρωπαϊκά και ανοίγονται νέες οδοί», σημείωσε.
Οι τουρκικοί σχεδιασμοί
Σε ό,τι αφορά τους τουρκικούς σχεδιασμούς, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η Τουρκία διενεργεί τους σχεδιασμούς της που είναι στα χαρτιά από κάποια χρόνια και αφορούν αγωγούς από το Αζερμπαϊτζάν. Το σημαντικό που πρέπει να τονίσουμε, υπέδειξε, είναι ότι αυτήν τη στιγμή η Ανατολική Μεσόγειος με επίκεντρο την Κύπρο είναι στο επίκεντρο της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, τόνισε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται αναφορές σε νότιο αγωγό όταν η συζήτηση αφορά τον αγωγό σύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, επειδή παραπέμπει στον αγωγό TANAP, που διέρχεται από την Τουρκία και υπέδειξε ότι για τον αγωγό Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος αγωγός νοτιοανατολικής Μεσογείου. Είπε ακόμα πως η αναφορά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν αφορά αγωγό καθ’ εαυτό, αλλά όδευση.
Οι διαδικασίες υγροποίησης
Εν τω μεταξύ, στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, για μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, αναφέρθηκε ο τέως Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος, σχολιάζοντας συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενεργειακή πολιτική, χαρακτήρισε θετικές τις αποφάσεις που επηρεάζουν την Κύπρο. «Είναι θετικό ότι αναγνωρίζεται πλέον και από το ανώτατο θεσμικό όργανο της Ε.Ε. ο ρόλος της περιοχής και η συμβολή που μπορεί να διαδραματίσει στο μέλλον για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», επισήμανε, προσθέτοντας, ωστόσο, πως η αναφορά δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σε αγωγούς, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος, όπως προωθούν κύκλοι της Ε.Ε., για μεταφορά του αερίου μέσω αγωγού που να περνά από την Τουρκία.
Ασφαλής ενεργειακή λύση
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, επισήμανε ότι, πλέον, έχει τεθεί και επισήμως ενώπιον του κορυφαίου συλλογικού οργάνου της Ε.Ε., το θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της λεκάνης της Λεβαντίνης κατά τρόπο που να προσφέρει ασφαλή ενεργειακή λύση για την Ε.Ε. Σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα της ΣΚ «έχουν αναδείξει τον στρατηγικό χαρακτήρα των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου». Αντίθετα, η Συμμαχία Πολιτών έκανε λόγο για ερασιτεχνικούς χειρισμούς της Κυβέρνησης, εξηγώντας ότι η μεταφορά Φ.Α. από την Κύπρο στην ηπειρωτική Ευρώπη μέσω αγωγού δεν εξυπηρετεί τα γεωστρατηγικά μας συμφέροντα.                                ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: