Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Φαγοπότια και απειλές στις τράπεζες


| Εκτύπωση | ΤΟΥ ΚΛΕΟΠΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Υψηλόβαθμος τραπεζίτης φυγάδευσε στο εξωτερικό 2,2 εκ. ευρώ στις 16 Μαρτίου
Ο Δημήτρης Συλλούρης κατήγγειλε στην Ερευνητική Επιτροπή ότι ενώ ο κυπριακός λαός πλήρωνε για ενίσχυση της Λαϊκής με 1,8 δις ευρώ, κάποιοι άλλοι εξασφάλιζαν προνομιακά δάνεια και πιθανόν να τύγχαναν και προνομιακής ενημέρωσης

Σε σοβαρότατες καταγγελίες προχώρησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, που εξετάζει τις συνθήκες για τη δεινή οικονομική κατάσταση του τόπου. Ο Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι καταγγέλθηκε από χαμηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, ότι ανώτατο στέλεχος της ίδιας τράπεζας φυγάδευσε στο εξωτερικό 2,2 εκ. ευρώ στις 16 περασμένου Μαρτίου, ενώ τα τραπεζικά ιδρύματα ήταν κλειστά… Προς τούτο, αλλά και για άλλες καταγγελίες, ο κ. Συλλούρης εισηγήθηκε πως οι όποιες έρευνες διεξάγονται αυτήν τη στιγμή, θα πρέπει να συμπεριλάβουν και τα χαμηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών και ότι αυτοί θα πρέπει να ενταχθούν σ’ ένα σύστημα προστασίας μαρτύρων, αφού κάποιοι εξ αυτών, που έδωσαν πληροφορίες, δέχθηκαν απειλές ακόμα και κατά της ζωής τους.

Προνομιακά δάνεια με την κρατική στήριξη
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, υπάρχουν μαρτυρίες στην Επιτροπή Θεσμών για σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών, όπως η παραχώρηση δανείων με ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους και χωρίς την τήρηση των απαιτούμενων προϋποθέσεων. Επίσης, ο κ. Συλλούρης αποκάλυψε ότι στις 28 Μαρτίου 2013 έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Θεσμών, από το τότε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας Μάριο Χατζηγιαννάκη, ότι, κατά την κρίσιμη περίοδο της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων και όταν η Λαϊκή τύγχανε στήριξης με 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ από το κράτος για ενίσχυση της ρευστότητάς της, δόθηκαν δάνεια από τη Λαϊκή σε εταιρείες, εγγεγραμμένες στη Λιβερία.
Ο Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι η Επιτροπή Θεσμών θεωρεί πως είναι σημαντικό να διερευνηθεί η εκροή ποσών από καταθέτες των κυπριακών τραπεζών από την περίοδο πριν από την έγκριση της βοήθειας από τον Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας, διότι «ενδεχομένως κάποιοι να τύγχαναν προνομιακής ενημέρωσης και, ενώ το κράτος και ο κυπριακός λαός πλήρωναν για ενίσχυση της ρευστότητας της Λαϊκής με 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ, κάποιοι άλλοι εξασφάλιζαν προνομιακά δάνεια, αξιοποιώντας αυτήν τη ρευστότητα. Επίσης, ο κ. Συλλούρης τόνισε πως ενώ κάποιοι είχαν δεσμευμένα τα χρήματά τους στις κυπριακές τράπεζες, κάποιοι άλλοι κατάφερναν να βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό.
Εξαναγκάστηκε η Βουλή
Ο Δημήτρης Συλλούρης έκανε, επίσης, λόγο για εκβιαστικό και πιεστικό τρόπο, με τον οποίο η Βουλή κλήθηκε να εγκρίνει, κατά πλειοψηφία, την ενίσχυση της Λαϊκής από το κράτος με 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ. Τόνισε, δε, ότι ως Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είχε διαφωνήσει για την έγκριση του ποσού αυτού και τη διαφωνία του αυτή εξέφρασε και στη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής. Οι λόγοι, είπε, ήταν ότι ήρθε αυτή η απαίτηση μ’ έναν εκβιαστικό και πιεστικό τρόπο, και ότι έπρεπε να αποφασίσει η Βουλή αυθημερόν για να ενισχυθεί η Λαϊκή Τράπεζα με 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ. Πέραν την παράκαμψης της ισχύουσας διαδικασίας, επισήμανε ο κ. Συλλούρης, οι βουλευτές δεν είχαν στη διάθεσή τους όλες τις πληροφορίες για να αποφασίσουν. «Αναγκάστηκε η Βουλή να ψηφίσει για κονδύλι ύψους 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ, με την παρατήρηση ότι διαφορετικά δεν θα σωζόταν η Λαϊκή Τράπεζα και θα συμπαρέσερνε και την Τράπεζα Κύπρου και την κυπριακή οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.
Οι λίστες των εκροών
Σε ό,τι αφορά τις λίστες που ζητήθηκαν για το θέμα των εκροών καταθέσεων πριν από το κρίσιμο Γιούρογκρουπ, ο Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «παρόλο που ζητήθηκαν οι εκροές ενός χρόνου και πάνω από 100.000 ευρώ, η Κεντρική Τράπεζα, αυθαίρετα και χωρίς συζήτηση, έστειλε μόνο τις λίστες που αφορούν την περίοδο 1-15 Μαρτίου, ενώ περιλάμβανε και εκροές κάτω των 100.000, δυσχαιρένοντας έτσι το έργο της Επιτροπής. Εμείς δεν ζητήσαμε μόνο τις λίστες για τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά για έναν ολόκληρο χρόνο, και η Κεντρική Τράπεζα μάς έδωσε μόνο για εκείνη την περίοδο. Εμείς θέλαμε να δούμε εάν την ώρα που ενισχύαμε τη Λαϊκή με 1,8 δις, κάποιοι έπαιρναν προνομιακά δάνεια ή είχαν προνομιακή πληροφόρηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συλλούρης.
Βόλεψε να… βολευτούμε
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ανέφερε, ακόμα, ότι θα πρέπει να εξετασθεί στην Επιτροπή και να υπάρξουν αποφάσεις για αλλαγές στο σύστημα διορισμών, για την αξιολόγηση υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και να γίνουν ριζικές αλλαγές. Ερωτηθείς για μια συνέντευξή του, όπου έκανε λόγο για ευνοιοκρατία στις προσλήψεις, ο κ. Συλλούρης δήλωσε ότι για τις προσλήψεις αυτές αρμόδια θα έπρεπε να είναι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και όχι τα Διοικητικά Συμβούλια, ενώ τόνισε ότι δεν θα έπρεπε να ερωτηθεί εάν θα μπορούσε να παραθέσει συγκεκριμένα ονόματα, διότι, σε τέτοια περίπτωση, «θα ήταν εκτεθειμένος ο μισός πληθυσμός της Κύπρου, μιας και σε ημικρατικούς οργανισμούς ή συνεργατικά ιδρύματα μπορεί να διακριβώσει κανείς σωρεία ονομάτων γαμπρών ή άλλων συγγενικών, με μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, προσώπων.
Ενοίκια πέραν των 30 εκατομμυρίων ευρώ
Κατά τη χθεσινή διαδικασία, κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι επισημάνσεις της Γενικής Ελέγκτριας, αλλά και οι εκθέσεις και παρατηρήσεις της Επιτροπής Ελέγχου αποτελούσαν επαναλήψεις που γίνονταν κάθε χρόνο, χωρίς να γίνονται κινήσεις για διόρθωσή τους. Απαντώντας σ’ ερωτήσεις του Προέδρου της Επιτροπής Γιώργου Πική, ως προς το κατά πόσο η Επιτροπή Ελέγχου διαπίστωσε περιπτώσεις όπου υπήρξε υπέρβαση δαπανών, κακοδιαχείριση ή και διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα θέματα για τα οποία υπήρξαν αυτές οι διαπιστώσεις όπως, μεταξύ άλλων, οι προσφορές που γίνονται από Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, και οι διαδικασίες και τα ποσά που καταβάλλονται από το κράτος για ενοίκια, που ανέρχονται σε ποσό πέραν των 30 εκ. ευρώ τον χρόνο.
«Εκτός αυτής της πρώτης επισήμανσης», ανέφερε ο κ. Γεωργίου, «αυτό το οποίο προκάλεσε την έντονη δυσφορία ήταν ότι διαπιστώθηκε ότι ναι μεν υπάρχουν επαρχιακές επιτροπές, πλην όμως η διαδικασία δεν γίνεται με βάση την κείμενη νομοθεσία. Άλλη διαπίστωση ήταν ότι ενοικιάζονταν υποστατικά τα οποία δεν πληρούσαν βασικές προδιαγραφές ασφάλειας τόσο των εργαζομένων όσο και του κοινού, που πιθανόν να είχε πρόσβαση στα εν λόγω υποστατικά».
Τα αμαρτωλά… συμβόλαια
Ο Γιώργος Γεωργίου έκανε ακόμα λόγο για συμβόλαια υπερβολικής χρονικής διάρκειας, δίνοντας το παράδειγμα του υποστατικού στο οποίο στεγάζεται το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, που έχει ενοικιαστεί για 50 έτη... «Υπάρχουν συμβόλαια για 10, 15, 20 ή και 30 χρόνια», είπε ο κ. Γεωργίου, προσθέτοντας ότι «αυτό που μας συγκλόνισε ήταν των 50 χρόνων, με ετήσια μισθώματα τα οποία ξεπερνούσαν τις 650.000 ευρώ». Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου αναφέρθηκε, επίσης, στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, στις διαδικασίες των φαρμακευτικών υπηρεσιών, στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας LEFCO, που, τελικά, εγκαταλείφθηκε και αποτελεί θέμα δικαστικής διαμάχης στην Ιταλία, καθώς και στο θέμα των δαπανών της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στο Βατικανό, οι δαπάνες της οποίας ανέρχονται στο ένα τρίτο των δαπανών της Πρεσβείας στη Ρώμη. Η διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής θα συνεχιστεί σήμερα, στις 11:00, με την κατάθεση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλου.                                                                                                  ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: