Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ώρα Κυπριακού στη Νέα Υόρκη



Στη Νέα Υόρκη επικεντρώνονται, πλέον, οι εξελίξεις στο Κυπριακό.Στις 17:45, ώρα Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την παραπέρα πορεία των διαπραγματεύσεων.
Δήλωση για το Κυπριακό θα αναγνώσει ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση, έχοντας στο πλευρό του τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.Στη συνέχεια θα εκδοθεί ένα εκτενέστερο κείμενο, ως αποτέλεσμα της συνάντησης.
Μετά την τριμερή συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει διάσκεψη Τύπου στην οικία του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Νίκου Αιμιλίου.
Αισιοδοξία ότι η σημερινή θα είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Σκοπός της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι μέσα από το εν λόγω κείμενο να αποτυπωθούν, από τη μία η πρόοδος και από την άλλη να ξεκαθαρίσουν οι μεγάλες διαφορές, που υπάρχουν στα κρίσιμα κεφάλαια του Κυπριακού, δηλαδή το εδαφικό, η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και το περιουσιακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη θα ανακοινωθεί η εντατικοποίηση των συνομιλιών των δύο ηγετών, εντός του Οκτωβρίου. Δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε δέσμευση, προκειμένου να επανέλθουν ο ΠτΔ και ο κατοχικός ηγέτης στον Γ.Γ. του ΟΗΕ για ενημέρωση.
Ήδη, κυκλοφορούν προσχέδια της δήλωσης, τα οποία συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έσπεν Μπαθ Έιντε.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα τονίσει την αποφασιστικότητα των ηγετών των δύο κοινοτήτων για λύση, ακόμα και εντός του 2016. Θα γίνεται αναφορά στη σημαντική πρόοδο, αλλά και στις μεγάλες διαφορές στα ουσιώδη ζητήματα.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να δεσμευτούν για εντατικοποίηση των συνομιλιών εντός Οκτωβρίου, χωρίς όμως να υπάρξει οποιαδήποτε δέσμευση για νέα τριμερή.
Ο ΠτΔ έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να πάει σε πολυμερή διάσκεψη, αν δεν κλείσουν τα πέντε από τα έξι κεφάλαια.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να βρεθεί σε κλοιό πιέσεων για ανταλλάγματα μεταξύ ασφάλειας κι εδαφικού, ζητεί το εδαφικό να συζητηθεί κατά τις εντατικοποιημένες συζητήσεις τον Οκτώβριο και να φτάσει σε ακτίνα συμφωνίας.
Το ζήτημα, το οποίο είναι διατεθειμένος να αφήσει ανοιχτό ο ΠτΔ είναι το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ζήτημα για το οποίο, παρά τις έντονες διεργασίες στον ΟΗΕ, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη.
Η Λευκωσία επισημαίνει ότι στο τραπέζι υπάρχει γραπτώς μόνο η πρόταση του ΠτΔ για τα ζητήματα της ασφάλειας, η οποία αποτελεί και το πλαίσιο της συζήτησης, χωρίς να σημαίνει ότι αυτή δεν επιδέχεται αλλαγών.
Αναφορικά με το θέμα της χρηματοδότησης της λύσης από την αμερικανική κυβέρνηση, η Λευκωσία δεν επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα του τ/κ τύπου, λέγοντας ότι ο αμερικανικός παράγοντας δίδει υποσχέσεις για χρηματοδότηση, χωρίς να μπαίνει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.                                                      ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ    ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: