Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Κόλαση γύρω από την Κύπρο, τώρα που βγαίνει το αέριο



Τουρκικά, Ρώσικα και Ισραηλινά σκάφη, ενώ η Τουρκία απειλεί και στο Αιγαίο!
bar aoz
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros Hayrettin Pasa» απέπλευσε από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης από την Τρίτη και όπως μαθεύτηκε στα ελληνικά και ελληνοκυπριακά μέσα κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ κυπριακών μέσων, το απόγευμα το ερευνητικό πλοίο θα φθάσει στο λιμάνι της Μερσίνας. 
Από ό,τι καταλαβαίνει κανείς τις επόμενες ημέρες το σκάφος θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες κοντά στην Κύπρο, όπως είχε προαναγγείλει η τουρκική κυβέρνηση προ καιρού. Είναι σαφές πως η επιλογή του χρόνου για την έναρξη ερευνών, προκαλεί εύλογες απορίες, καθώς ως γνωστόν, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Συρίας.
Την ίδια ώρα, η θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι γεμάτη από πολεμικά πλοία διαφόρων χωρών. Η αποστολή του πλοίου στην περιοχή μας γίνεται νωρίτερα καθώς οι πληροφορίες μέχρι και προ λίγων ημερών έκαναν λόγο για ολοκλήρωση των ερευνών στη Μαύρη τον περασμένο Απρίλιο, το Μπαρμπαρός είχε αρχίσει σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Από ό,τι φαίνεται όμως η... κατάσταση στην Κύπρο, οδήγησε την Τουρκία στο να μεταφέρει το σκάφος, προκειμένου να μπορέσει να “παρέμβει” στην περιοχή.
Εάν τελικά το σκάφος προχωρήσει σε έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τότε θα επιβεβαιωθούν οι εξαγγελίες της τουρκικής κυβέρνησης και θα εντάσσεται η ενέργεια αυτή στην τακτική των εντάσεων που υιοθετεί η Άγκυρα. Κάτι το οποίο δεν μπορεί να φαντάζει ως “αφύσικο” καθώς η Τουρκία για να συνεχίσει να μπορεί να δίνει “βάρος” στις απειλές της, πρέπει να μπορεί να τις πραγματοποιεί. Και γιατί να μην το κάνει αφού άλλωστε απεναντί της το μόνο που έχει να φοβηθεί είναι “εκκλήσεις” για ηρεμία, σύνεση και όλα τα υπόλοιπα γνωστά.
Η τουρκική είχε με την έναρξη του δευτέρου γύρου αδειοδότησης από την Κυπριακή Δημοκρατία, εκτοξεύσει απειλές και προαναγγείλει τις έρευνες αυτές στην περιοχή, επιχειρώντας να στείλει μηνύματα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της χώρας μας.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε διατυπώσει τον ισχυρισμό ότι «οι θαλάσσιοι τομείς που αναφέρονται στον διαγωνισμό που ξεκίνησε η “ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου”, (δηλαδή η νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου) στο ένα μέρος τους δυτικά του νησιού συμπίπτουν με τον τομέα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στη Μεσόγειο». Έσπευσε δε να υπενθυμίσει πως η Τουρκία όπως είχε ανακοινώσει και παλαιότερα δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα μέσα σε αυτούς τους τομείς.
Δεν άναψε τελικά χτές η φλόγα, αλλά θα ανάψει σήμερα
Σε αντίθεση με όσα είδαν το φώς της δημοσιότητας στην ελληνική blogόσφαιρα, η περίφημη “φλόγα”, η καύση δηλαδή του φυσικού αερίου που έρχεται από τα έγκατα του κοιτάσματος στην επιφάνεια, δεν ξεκίνησε χτές, αλλά η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, όμως το «άναμμα της φλόγας» παίρνει κάποιο χρόνο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η φλόγα δεν αναμένεται να είναι μπλε χρώματος, αλλά πορτοκαλοκίτρινη, ενώ οι μετρήσεις για το μέγεθος του κοιτάσματος «Αφροδίτη» θα σταλούν για ανάλυση στο Χιούστον, έδρα της εταιρείας Noble, με τα αποτελέσματα να αναμένονται σε δύο με τρεις εβδομάδες. Νωρίτερα, λειτουργός της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Ενεργείας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η διαδικασία για το «άναμμα της φλόγας» ξεκίνησε σήμερα στις 10πμ και αναμένεται να διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα.
Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι το άναμμα της φλόγας είναι πιθανότατα θέμα ωρών να συμβεί, καθώς η διαδικασία απαιτεί χρόνο, αν και επισημαίνεται ότι, από τεχνικής απόψεως, το σημαντικό στοιχείο παραμένει η επικείμενη ανάλυση των δεδομένων του κοιτάσματος.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπο Ελληνα, η διαδικασία αυτή θα μας επιτρέψει να μετρήσουμε με αρκετή ακρίβεια την πίεση και την ποιότητα του κοιτάσματος. Συγκεκριμένα, θα τρυπηθούν κάποια σημεία του κοιτάσματος, επιτρέποντας στο φυσικό αέριο να βγει στην επιφάνεια.
Πλοία στην περιοχή στέλνουν και οι Ρώσοι! Πυραυλική ασπίδα γύρω από την Κύπρο
Εκτός όμως από το τουρκικό σκάφος, χτές τρία ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν  τα στενά του Βοσπόρου για να μεταβούν, σύμφωνα με ρωσική στρατιωτική πηγή, στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στη Συρία, την ώρα που υπάρχει το ενδεχόμενο μιας δυτικής στρατιωτικής επέμβασης κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.  Προερχόμενο από την Μαύρη Θάλασσα, το πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου SSV-201 "Priazovie" πέρασε τα στενά συνοδευόμενο από τα μεγάλα αποβατικά σκάφη "Minsk" και "Novotcherkassk", σύμφωνα με φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το "Priazovie" είχε αναχωρήσει την Κυριακή από το λιμάνι της Σεβαστούπολης "για μια αποστολή στην ανατολική Μεσόγειο", σύμφωνα με ρωσική στρατιωτική πηγή που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ιντερφάξ. Το πρακτορείο αυτό ανέφερε επίσης την προβλεπόμενη άφιξη στις 5 ή 6 Σεπτεμβρίου των άλλων δύο πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο.
Δεν είναι όμως μόνον οι Ρώσοι και οι Τούρκοι. Η κατάσταση στην Συρία, σαφώς επηρεάζει τα όσα γίνονται στην Κύπρο. Έτσι, η Κύπρος προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη σύρραξη στην περιοχή, με αφορμή την κατάσταση στη Συρία.
Η Κύπρος θα λειτουργήσει βέβαια ως καταφύγιο ειρήνης και όχι ως ορμητήριο. Μάλιστα, έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά επιχείρηση από τις βρετανικές βάσεις. Δεδομένου ότι η Κύπρος σε μια σύρραξη στην περιοχή θα λειτουργήσει ως καταφύγιο, θα πρέπει να αποτελεί και τον πλέον ασφαλή χώρο στην περιοχή. Για την προστασία της λοιπόν στήνεται αντιπυραυλική ομπρέλα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελείται από τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που πλέουν στην περιοχή, τα μαχητικά αεροσκάφη των βάσεων και το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ.
Έτσι στην περιοχή της Κύπρου έχουμε μία υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, ακριβώς την στιγμή που ξεκινά να βγαίνει το... αέριο.
Κατά την πάγια όμως τακτική της, η Τουρκία δεν επικεντρώνεται μόνον στην Κύπρο, καθώς είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι θεωρούν το “ενιαίο μέτωπο” μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου ως μία πραγματικότητα, ακόμη και εάν οι Έλληνες πολιτικοί δεν το πιστεύουν. Έτσι, στο πλαίσιο των προκλήσεων της Τουρκίας μπορεί να ενσωματωθούν και οι χτεσινές παραβιάσεις.
Δύο μαχητικά F-16 της τουρκικής Αεροπορίας πέταξαν επάνω αό το Αγαθονήσι σε ύψος 4,5 χλμ. Είναι η δεύτερη πτήση τουρκικών μαχητικών είκοσι ημέρες μετά την πτήση επάνω από τους Φούρνους. Μπήκαν μαζί με τέσσερα F-4 Terminator στο 15.04 και στις 15.24 πέρασαν επάνω από ελληνικό έδαφος. αποχώρησαν ένα λεπτό αργότερα προς το αεροδρόμιό τους στο Μπαλίκεσιρ. Δύο ελληνικά μαχητικά F-16 από το αεροδρόμιο της Λήμνου τα αναχαίτισαν.
Δημήτρης Παπαγεωργίου                                                                             ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ      ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: