Σάββατο 18 Μαΐου 2019

ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ 2019


«Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν» (Ιλιάδα,Ζ,208)....
Δεν  γνωρίζω  καμία  καλύτερη σύνδεση της έννοιας και της ιδέας με τα πράγματα  από αυτή που επιτυγχάνεται στη Σωκρατική Απολογία. Εκεί ο μέγας Αθηναίος φιλόσοφος αναφέρει  ότι  όλες οι έννοιες υπάρχουν επειδή αντιστοιχούν σε πρόσωπα, πράγματα και σε κοινωνικές καταστάσεις .
Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με την έννοια της αριστείας, η οποία αποδεικνύει (όχι μόνον αυτή βέβαια) πόσο έχουμε απομακρυνθεί και λησμονήσει τα ιερά και τα ιδεώδη της  πηγής μας, του Αρχαίου  Ελληνικού πολιτισμού. Αναφέρεται λοιπόν ρητά στον Όμηρο : «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν» (Ιλιάδα,Ζ,208). Σε ελεύθερη απόδοση στην νεοελληνική θα σημειώναμε: «Πάντα να αριστεύεις, να ξεπερνάς τους άλλους, να τιμάς το πατρικό γένος που ανήκεις» (*). Η αθάνατος αυτή Ομηρική κληρονομιά καθοδήγησε γενεές Ελλήνων σε έργα θαυμαστά και αξιοπρόσεκτα, μέχρι τις ημέρες μας, όσο και αν η δήθεν ορθοπολιτική ισότητα, αναπόδεικτη και αυθαίρετη επιδιώκει την μετριότητα και την άλογη εξισορρόπηση προσώπων και καταστάσεων.

Το ανωτέρω είναι αφιερωμένο στα αδέλφια μας εθελοντές εφέδρους που υπερέβησαν εαυτόν και διέσωσαν με τις ενέργειες τους πλήθος συνανθρώπων μας  στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής  ,πολλοί δε από αυτούς αγωνίστηκαν στον “Μακεδονομάχο”.

Ακόμη ένας θαυμάσιος Πανελλήνιος αγώνας -άσκηση “Μακεδονομάχος” έλαβε τέλος  με απόλυτη επιτυχία, ο 12ος στην σειρά από το 2008 που ξεκινήσαμε  τον θεσμό.
Η άσκηση – αγώνας εφέδρων “Μακεδονομάχος 2019” διεξήχθη στην περιοχή Ελαφίνας στα Πιέρια Όρη σε υψόμετρο 900(μ.ο.)μέτρων μεταξύ 02-05 Μαϊου 2019, έλαβαν μέρος 64 Αξιωματικοί και 247 Υπαξιωματικοί και Οπλίτες.
Για ακόμη μια φορά το παρόν δόθηκε από την πλειονότητα των ενεργών-εθελοντών-εφέδρων, αυτών που ‘’τρέχουν’’ εθελοντικά παντού, αυτών που είναι ενταγμένοι στην πολιτική προστασία με άριστα αποτελέσματα και οφέλη για την πατρίδα (τολμώ να πω δε ότι πλέον αποτελούμε την ραχοκοκαλιά των σωματείων πολιτικής προστασίας στην χώρα), αυτών που ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ δεν κατάφερε η πολιτεία (όντως μπερδεμένη από τα μεταπολιτευτικά σύνδρομα) και το επίσημο κράτος να αξιοποιήσει προς όφελος της κοινωνίας και της Eθνικής άμυνας.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό δεν υπήρχε καμία βοήθεια από πουθενά και η διοργάνωση βασίστηκε στους πόρους και το υλικό - έμψυχο και άψυχο - της Μητροπολιτικής Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Θεσσαλονίκης, αγαστά συνεπικουρούμενης από προσωπικό  αδελφών σωματείων που έσπευσαν στην άσκηση με ιδία μέσα και έξοδα  προς ενίσχυση μας.
Το αγωνιστικό κομμάτι της άσκησης είχε ως εξής :
Μετά την κατάταξη και τον στρατωνισμό στους χώρους των κατασκηνώσεων των εκπαιδευτηρίων  “Απόστολος Παύλος” για την παραχώρηση των οποίων ευχαριστούμε θερμά το Δ.Σ. του συλλόγου,  χωρίς την βοήθεια των οποίων δεν θα καταφέρναμε να έχουμε το ανάλογο αποτέλεσμα ,ακoλουθούσε  safety briefing και μετά ενημέρωση από τον απόστρατο Λοχαγό των Ειδικών Δυνάμεων και εκπαιδευτή επί σειρά ετών στο I.L.R.R.P.S του ΝΑΤΟ στην Γερμάνια (γνωστό και ως‘’θείο Γκου’’). Η ενημέρωση γινόταν με βιντεοπροβολέα και αναλύονταν σε αυτήν η τακτική κατάσταση ώστε να αντιληφτούν οι 8μελεις ομάδες περιπόλου, τι περιμένουμε από αυτούς. Επίσης, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης δίνονταν πληροφορίες για ζητήματα που θα ερωτούνταν στο τέλος της άσκησης εξετάζοντας έτσι την τακτική επαγρύπνηση των ασκούμενων. 
Στην συνέχεια αναλάμβαναν αποστολές πέριξ του χώρου του ‘’Τάγματος’’.
                                                                        ΤΑΓΜΑ
353 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού
(εις μνήμην των 353.000 σφαγιασθέντων Ποντίων από τους Τούρκους)
Σ.Τ.Ε.Κ. Δ/Β: Ακολουθώντας  πάντα  ένα ολοκληρωμένο σενάριο, οι ομάδες έκαναν έλεγχο των διαβιβάσεων και λάμβαναν Τ.Ο.Δ/Β από τον επικεφαλής Διαβιβαστή της Λέσχης και υπεύθυνο πολιτικής προστασίας γνωστό τοις  πάσι στους κύκλους εθελοντών, Δημήτρη. Ένα σύνθετο ΣΤΕΚ με πολλές πληροφορίες και ουσιαστική εκπαίδευση γύρω από το βασικό αυτό στρατιωτικό αντικείμενο που δεν θα μπορούσαμε να ενεργοποιήσουμε αν δεν είχαμε στο πλάι μας ειδικούς ανθρώπους με πολύ μεράκι και πολλές γνώσεις.
Σ.Τ.Ε.Κ. Α' βοηθειών μάχης : Πρώτη αποστολή ήταν να σπεύσουν σε σημείο όπου φίλιο όχημα 4Χ4 ενεργώντας  περιπολία διαβίβασε ότι δέχεται πυρά και κατόπιν διεκόπηκε η επικοινωνία μαζί του.
Στο σημείο βρίσκονταν αντιμέτωποι με μια δύσκολη κατάσταση όπου έπρεπε να περιθάλψουν άμεσα το πλήρωμα του οχήματος που δέχτηκε την αιφνιδιαστική επίθεση αφού πρώτα εγκαταστήσουν την ανάλογη  περιμετρική διάταξη. Το  ΣΤΕΚ οργανώθηκε και στελεχώθηκε από την εταιρεία Meducation, συμμετείχε δε και ο διευθυντής της εταιρείας κος Αλέξανδρος Τουμπέλης, η παρουσία του οποίου σε συνάρτηση με το υλικό αναπαράστασης αληθοφανών  τραυμάτων (γνωστό ως moulage) έδωσε άλλη ώθηση στο πολύ βασικό αυτό αντικείμενο. Ευτύχημα είναι, συμφώνα πάντα με τα λεγόμενα του κου Τουμπέλη, ότι ο “κόσμος που ασχολείται” έχει πλέον κατανοήσει και φροντίσει να καλύψει την άγνοια που υπήρχε σε αυτόν τον τομέα, άρχισε να εξοικειώνεται με τα διεθνή  πρωτόκολλα περίθαλψης και σχετικούς  αλγορίθμους. Να συμπληρώσουμε εδώ ότι σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε η πολύ καλή δουλεία της εταιρείας meducation αλλά και οι συχνές επαναλήψεις στον Πανελλήνιο Στρατιωτικό αγώνα-άσκηση “Μακεδονομάχο” που καθιέρωσε το αντικείμενο (εκτός φυσικά από τις προσπάθειες των Ειδικών Δυνάμεων του Ε.Σ. σε υπηρεσιακό επίπεδο).
ΣΤΕΚ Αίτησης πυρών Π/Β: Ένα από τα ωραιότερα ΣΤΕΚ που φτιάχτηκε σαν εξομοιωτής βολής συμφώνα με την εμπειρία που αποκτήθηκε από την ομάδα “Αρχάγγελοι” στην άσκηση του Βρετανικού Στρατού “Cambrian Patrol”. H ομάδα εισέρχονταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που αναπαριστούσε θέση παρατήρησης   και από εκεί αιτούνταν πυρά προς εξουδετέρωση εχθρικών οχημάτων αναγνώρισης. Σίγουρα ήταν το ΣΤΕΚ που κέρδισε τις καλύτερες εντυπώσεις!
Ανέξοδο, πανεύκολο και ουσιαστικό σε κάνει να απορείς γιατί προτάσσεται  πάντα ως δικαιολογία η έλλειψη χρημάτων για την πλημμελή και μη ρεαλιστική εκπαίδευσης.
Σ.Τ.Ε.Κ. Α.Ρ.Β.Χ.Π. : Εδώ τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα αφού οι ομάδες καλούνταν να αξιολογηθούν στην χρήση εξοπλισμού προστασίας από ατομικό-ραδιολογικό-βιολογικό-χημικό-πυρηνικό πόλεμο. Ένα αντικείμενο στο οποίο  υπάρχει μεγάλη άγνοια όχι μόνο στους χώρους της εφεδρείας αλλά και του Ε.Σ. γενικότερα (σχεδόν καθολικά …). Συμφώνα με το σενάριο ο εχθρός είχε την ικανότητα και ήταν πρόθυμος και έτοιμος να διεξάγει επίθεση με ανάλογα όπλα. Αφού λοιπόν έγινε σχετική ενημέρωση από συνάδελφο που εργάζεται  σε εταιρεία με χημικά και ως εκ τούτου είναι αναγκασμένος να φέρει καθημερινά ανάλογο (πολίτικου τύπου) εξοπλισμό, χορηγηθήκαν 9 σετ στολών σε ελληνική παραλλαγή (από αυτές που είχαν αγοραστεί από σχετική μονάδα για την Ολυμπιάδα του 2004) και 9 μασκών τσέχικου τύπου. Το σύνολο ήταν 9 καθώς οι περίπολοι είχαν ως αποστολή να μεταφέρουν τραυματία οπότε σε περίπτωση προσβολής με όπλα χημικού πολέμου θα έπρεπε να φροντίσουν και για αυτόν. Τραυματίας ήταν το γνωστό σε όλους ανδρείκελο ‘’ΤΑΚΗΣ’’ 85 περίπου κιλών (αν και τελευταία πρέπει να ..πάχυνε). Μόλις ντύνονταν με τις στολές άρχιζε το μαρτύριο αφού ευθύς αμέσως ξεκινούσαν την μεταφορά τραυματία στην ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή δέχονταν επίθεση με χημικά όπλα (κίτρινη σκόνη που πετούσε ο αξιολογητής στον αέρα) οπότε έπρεπε να φορέσουν και τις μάσκες μέσα σε 30 δευτερόλεπτα σύμφωνα με τις Β.Ο.Ε.  Εννοείται ότι μετά από λίγο θόλωναν τα πάντα από την έντονη σωματική προσπάθεια εξετάζοντας στο έπακρο την ομαδική προσπάθεια, την πειθαρχία, το ψυχικό σθένος, την σωματική κατάσταση, την επιμονή, την προσήλωση και φυσικά την διοίκηση. Να σημειωθούν δυο πράγματα  1)όλες οι περίπολοι στο τέλος έδειχναν να έχουν αναπνευστικά προβλήματα και βαριανάσαιναν για ώρα, 2) Οι στολές και οι μάσκες αγοραστήκαν από την Μητροπολιτική ΛΕΦΕΔ, για να καλυφτούν οι ανάγκες της αποστολής της ομάδας αναγνώρισης στην περσινή άσκηση Cambrian Patrol.
Σ.Τ.Ε.Κ. Μ.Α.Π.-C.Q.B.: Οι εχθρικές δυνάμεις προσπαθώντας να εξαλείψουν την απειλή του φίλιου drone το ακολούθησαν  για να εξοντώσει τους χειριστές του, έγινε όμως αντιληπτή η παρουσία τους και οι περίπολοι καλούνταν να ενεργήσουν προς εξόντωσή τους. Αφού έβλεπαν προσεκτικά τα πλάνα  που τράβηξε το drone  επιστρέφοντας, εξέδιδαν γρήγορες διαταγές μάχης (quick battle orders), αναλάμβαναν εξοπλισμό για breaching (κριό, βαριοπούλα, ’’σκύλα’’ και χειροβομβίδα κρότου-λάμψης τύπου air soft) και ξεκινούσαν. Κάλυπταν 500 μέτρα σε αστικό περιβάλλον με προσοχή καθώς δεν είχε εντοπιστεί όλη η ομάδα του εχθρού και ενεργούσαν επί του στόχου, ένα εγκαταλελειμμένο αρχοντικό σπίτι στο οποίο κατέφυγε ένα τμήμα του αντιπάλου. Ένας ήταν κρυμμένος σε ένα κιόσκι προστατευμένος από τοιχίο οπλισμένου σκυροδέματος ενώ ο δεύτερος τους έβαλε με τον οπλισμό air soft από ενισχυμένη θέση εντός του οικήματος. Μόλις προσέγγιζαν την οπή εισόδου ο άντρας εντός παραδίδονταν και η ομάδα έπρεπε να τον δεσμεύσει και να τον μεταχειριστεί όπως ορίζει η  συνθήκη της Γενεύης.  Ένα από τα πιο χρονοβόρα αλλά και πλούσια βαθμολογικά ΣΤΕΚ.
Μετά από τα παραπάνω οι ομάδες διατάσσονταν να μεταβούν ταχέως στον χώρο διασποράς του Λόχου συμφώνα με την συντεταγμένη που δίνονταν επι χάρτου κατά την ενημέρωση, για να τεθούν υπό τις διαταγές του Λοχαγού διοικητή του.
                                                                              ΛΟΧΟΣ
1η Ενέδρα: Κατά την διάρκεια της μετάβασης στην περιοχή του Λόχου ‘’έπεφταν’’ στην 1η ενέδρα που αναπαριστούσε ελεύθερο σκοπευτή του εχθρού. Κύριος σκοπός των ενεδρών ήταν να παρενοχλούν και να μην αφήνουν τις ομάδες να χαλαρώνουν κατά την διάρκεια των πορειών από το ένα μέρος στο άλλο  και να αξιολογούν τις αντιδράσεις τους.
ΣΤΕΚ Άμυνας: Με την έλευση στον Λόχο διατάσσονταν να επανδρώσουν τμήμα του Π.Ο.Τ. μετά την επάνδρωση του οποίου δέχονταν επίθεση ημέρα και νύχτα από εχθρικό τμήμα που αναπαριστούσε τμήμα των "Σπαρτιατισσών" του Σ.Σ.Α.Ε. H επίθεση γινόταν σε δύο "κύματα".  Την πρώτη φορά ο εχθρός ερχόμενος προς τις θέσεις τους και χωρίς να γνωρίζει την παρουσία τους  μετά τα πρώτα πυρά απαγκιστρώνονταν ταχέως. Ακολουθούσε παύση κατά την οποία ο ομαδάρχης έπρεπε να πάρει αναφορά-κατάσταση υγείας των ανδρών του και να αναδιανέμει πυρομαχικά που εξομοιώνονταν με ξύλινα ομοιώματα γεμιστήρων. Στην συνέχεια ακολουθούσε δεύτερη πιο οργανωμένη επίθεση του εχθρού και διατάσσονταν απαγκίστρωση υπό την πίεση του εχθρού. Στο ΣΤΕΚ αυτό εξετάζονταν όλη η εργασία που έκανε η ομάδα και ο επικεφαλής όπως, τομείς βολής, σχεδιαγράμματα επισήμανσης και βασικές γνώσεις αμυντικού αγώνα πεζικού.
ΣΤΕΚ Εποχούμενης επίθεσης: Εδώ οι ομάδες διατάσσονταν να περιπολήσουν σε συγκεκριμένο δρομολόγιο προς κάλυψη κενών της άμυνας και δέχονταν επίθεση από εχθρικό όχημα 4Χ4 εφοδιασμένο με πολυβόλο που ενεργούσε αναγνώριση και συναντήθηκε τυχαία μαζί τους. Ένα  ΣΤΕΚ  πρωτόγνωρο για τους περισσότερους αφού συνήθως στην εκπαίδευση περιπόλων ασκούμαστε στην επαφή με ενεδρεύοντα  ή περιπολούντα πεζά τμήματα του εχθρού και όχι ταχυκίνητα τροχοφόρα. Να τονίσουμε επίσης ότι όπου χρησιμοποιούνταν air soft υπήρχε μέριμνα και γίνονταν προσπάθεια το βράδυ να ρίχνουν τροχιοδεικτικές μπίλιες (tracer).
ΣΤΕΚ Αναγνώρισης οπλικών συστημάτων του εχθρού: Άλλη μια καινοτομία του φετινού “Μακεδονομάχου” ήταν η αναγνώριση να γίνει με συναρμολογούμενα μοντέλα κλίμακας 1/72 αρμάτων, πυροβόλων, θωρακισμένων τροχοφόρων κλπ και όχι με φωτογραφίες αυτών. Έτσι τοποθετηθήκαν σε μικρή απόσταση αλλά εντός της βλάστησης 5 εχθρικά οπλικά συστήματα που έπρεπε να αναγνωριστούν με χρήση κιαλιών. Καταφέραμε με αυτόν τον τρόπο να είμαστε πολύ κοντά στην πραγματικότητα καθώς όπως γίνεται αντιληπτό, με την παραλλαγή που φέρουν, τις διακυμάνσεις φωτισμού, την γωνία παρατήρησης, την προσπάθεια απόκρυψης που κάνουν τα πληρώματα και άλλες αντικειμενικές δυσκολίες, αλλάζει κατά πολύ η ευχέρεια αναγνώρισης .
ΣΤΕΚ CHECK POINT: Η επάνδρωση σημείου έλεγχου κυκλοφορίας δεν πρέπει να παραβλέπεται, έτσι και φέτος επανδρώθηκε ανάλογο ΣΤΕΚ με επεισόδιο έλεγχου οχήματος και επιβατών που δοκίμαζε την ένταση και την επιθετικότητα των ομάδων αφού προηγουμένως είχαν εμπλακεί σε επιχειρήσεις ενώ  εδώ καλούνταν να είναι ευγενικοί .
Κατόπιν έπαιρναν νέες εντολές να ενισχύσουν την Διμοιρία (την συντεταγμένη της οποίας είχαν λάβει κατά την ενημέρωση). Το ΣΤΕΚ στελέχωσε ο εφ. Λοχαγός μας από την ακριτική Λήμνο.
                                                                               ΔΙΜΟΙΡΙΑ
ΣΤΕΚ Επαφής με ένοπλο σώμα : Στην Διμοιρία τους δίνονταν η εντολή να ενεργήσουν επαφή με ένοπλο σώμα που κατέφυγε στα βουνά . Εκεί ο αρχηγός των ατάκτων ζητούσε την βοήθεια της ομάδας όπως: να τους δείξουν πώς να κατασκευάσουν παγίδες καθώς οι προμήθειες τους λιγόστευαν ενώ υπήρχαν θηράματα στην περιοχή, να φιλτράρουν νερό με αυτοσχέδια φίλτρα, να ανάψουν φωτιά με εναυστήρα μαγνησίου κλπ. Το ΣΤΕΚ όμως δεν είχε μόνο αυτόν τον χαρακτήρα αντικειμένων επιβίωσης, δινόταν πλήθος πληροφοριών που έπρεπε να συλλέξουν οι ομάδες από την ευκαιρία παραμονής τους στο σημείο όπως τι οπλισμό διέθεταν, αν ήταν συντηρημένος, αν διέθεταν πυρομαχικά, πόσοι ήταν, πως έλεγαν τον αρχηγό τους, τι χρειάζονταν από τους φίλιους για να αντιμετωπίσουν και να  κερδίσουν τον εχθρό και άλλα πολλά. Σίγουρα το ΣΤΕΚ με το καλύτερο στήσιμο και περιβάλλον αφού οι συνάδελφοι που το στελέχωσαν έδωσαν όλο το  μεράκι  τους.
ΣΤΕΚ Διαχείρισης αυτομόλου: Διατάσσονταν εκ νέου να περιπολήσουν  σε μια περιοχή όπου εντόπιζαν στρατιώτη του εχθρού που αυτομόλησε και ήταν πρόθυμος να δώσει πολύτιμες πληροφορίες που έπρεπε να συλλέξουν επί τόπου και να διαβιβάσουν στο ΚΕΠΙΚ αφού βέβαια πρώτα ασφαλίσουν τον αιχμάλωτο και διαχειριστούν όπως οι διεθνής συνθήκες επιβάλλουν (πχ  έπρεπε να αφήσουν επάνω του τον προστατευτικό εξοπλισμό που αυτός έφερε όπως κράνος, αντιβαλλιστικό γιλέκο, μάσκα Ρ.Β.Χ.Π.). Το ΣΤΕΚ ενεργοποιήθηκε από συναδέλφους της Αττικής.
COMMANDO MARCH: Κατόπιν τούτου η διαταγή ήταν να σπεύσουν ταχέως σε συντεταγμένη 3χλμ μακριά, όπου θα λάμβαναν διαταγές για την συνέχιση των επιχειρήσεων. Αυτό έπρεπε να γίνει το συντομότερο δυνατό.
Διέλευση υδάτινου κωλύματος με λέμβους – κωπηλασία: Η τοποθεσία μαγευτική! Δυστυχώς πολλές ομάδες το πέρασαν νύχτα και δεν χαρήκαν την ομορφιά του τοπίου. Οι περίπολοι διέρχονταν επιβιβασμένοι σε 2 λέμβους (από 4 άτομα) με πλήρη φόρτο και εξοπλισμό ασφαλείας. Εξετάζονταν η πειθαρχία, η ομαδικότητα, η διοίκηση, η πλοήγηση των λέμβων, η γνώση των διαδικασιών και των παραγγελμάτων .
Αντίδραση σε ενέδρα, ασκήσεις αμέσου αντιδράσεως: Ευθύς αμέσως οι περίπολοι εξέρχονταν της λίμνης και εναπόθεταν τα σωσίβια κλπ στις λέμβους,  δέχονταν πυρά από ύψωμα που βρισκόταν προφυλακή μάχης του εχθρού. Το ΣΤΕΚ ενεργοποιήθηκε από τις ΛΕΦΕΔ Κοζάνης και Ημαθίας και ήταν και αυτό ένα από τα καλύτερα και πιο βασικά (basic soldiering ) ΣΤΕΚ, ειδικά την νύχτα  με την χρήση τροχιοδεικτικών BBs και βεγγαλικών για party δημιουργήθηκε μια δυνατή ατμόσφαιρα.  Μετά την έφοδο των περιπόλων και την ανάλογη περιμετρική τάξη και έλεγχο των νεκρών έπρεπε να γίνει και η σωστή διαχείριση συλληφθέντος ατόμου, μια δύσκολη διαδικασία ειδικά όταν βρίσκεσαι πλησίον του Π.Ο.Τ.
Να τονίσουμε δε ότι οι περισσότεροι της απεικόνισης είναι ταυτόχρονα και εθνοφύλακες μεταφέροντας την εμπειρία που αποκομίζουν στις ασκήσεις μας  εκεί και το αντίστροφο .
Με την λήξη αυτού του ΣΤΕΚ οι περίπολοι έπαιρναν τον δρόμο της επιστροφής έχοντας τελειώσει και με τις αποστολές  της Διμοιρίας.
Επιστροφή δεν σήμαινε και τέλος ή χαλάρωση.
Ενέδρα 2: Μόλις οι περίπολοι εισέρχονταν στην πυκνή βλάστηση έπεφταν στην δεύτερη ενέδρα. Οι συνάδελφοι που επάνδρωσαν και τις τρεις ενέδρες αξίζουν ειδικής μνείας και συγχαρητηρίων καθώς υπέμεναν επί 48 ώρες (συνήθως 2 το πολύ 3 άτομα)στο άγριο βουνό περιμένοντας τα περίπολα για να τα ‘’χτυπήσουν’’.
Ενέδρα 3: Η τελευταία ενέδρα (φυσικά αυτό δεν το ήξεραν οι ασκούμενοι…) ήταν στελεχωμένη από μεικτή ομάδα ΛΕΦΕΔ Ημαθίας-Ηρακλείου.
Είναι πανέμορφο το γεγονός ότι πολλές ομάδες ασκούμενων και μη ήταν μεικτές, αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών ετών συνεργασίας και γνωριμίας κατά τα οποία αναπτύχτηκε μια ξεχωριστή συναδελφικότητα μεταξύ Ελλήνων από όλες τις γωνίες του ελεύθερου Ελλαδικού χώρου, από την Μαρτυρική Κύπρο ως την Κέρκυρα, τη Θράκη, την Ήπειρο, την Αττική, την Χίο, την Λήμνο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Μακεδονία .
ΣΤΕΚ Α.Ε.Μ.(I.E.D.): Τελευταίο ΣΤΕΚ πριν την επιστροφή ήταν αυτό την ανακάλυψης και διαχείρισης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών εντός κτίσματος. Ένα αντικείμενο που δεν παραβλέπεται ποτέ από την οργανωτική επιτροπή αφού το βλέπουμε να αναπτύσσεται σε όλους τους σύγχρονους πολέμους . Το  ΣΤΕΚ λειτούργησε από μέλη του παραρτήματος Πιερίας.
Απενημέρωση:  Παραδοσιακά εδώ και πολλά χρόνια στο τέλος καλείται η κάθε περίπολος να δώσει στα προϊστάμενα κλιμάκια φρέσκες πληροφορίες σχετικά με την 24ωρη περιπολία που διεξήγαγε.  Θα ήταν παράληψη να μην ενημερωθούμε μέσα από ένα hot debrief για το τι είδε, διαπίστωσε, συμπέρανε η κάθε ομάδα. Εξετάζονταν συν τοις άλλοις η  καταγραφή των πάντων, η μνήμη, η παρατηρητικότητα, η συμπλήρωση των εγγράφων σε κάθε περίπτωση (9 liner, S.A.L.T.A.report, κλπ), συμπεράσματα για future ops, προτάσεις για μεταφορά υλικών-εξοπλισμού, ονόματα αξιωματικών που τους διέταξαν να ενεργήσουν και πολλά άλλα.
Κλείνοντας την απαρίθμηση των αντικειμένων του 12ου “Μακεδονομάχου” πρέπει να τονιστεί ότι τα αντικείμενα από μόνα τους δεν θα είχαν καμία αξία αν δεν συνοδεύονταν από περίπου 40 χλμ πορείας στα Πιέρια όρη  με υψομετρικές διαφορές  οι οποίες  σε συνάρτηση με τον φόρτο έφερναν τις ομάδες στα όρια τους καλώντας τες  να αποδείξουν την συνοχή και αποφασιστικότητα τους !
Και φέτος δεν υπήρχε κάποιος σοβαρός τραυματισμός .
                                                  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ-ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΜΕΤΑΛΙΩΝ
Ο βαθμολογικός πίνακας είναι ανανεωμένος με αναβαθμολόγηση μετά από ενστάσεις που έγιναν αποδεκτές από την οργανωτική επιτροπή σύμφωνα με την οποία η ομάδα ‘’ΙΕΡΑ ΘΕΩΡΙΑ’’ τερμάτισε 7η κατακτώντας  χάλκινο μετάλλιο .
                                                               ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
Η φετινή τελετή λήξης όπως και άλλες πολλές των τελευταίων ετών ήταν άκρως συγκινητική , πλανιόταν δε στην ατμόσφαιρα η αίσθηση ότι κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν ήθελε να τελειώσει σε αντίθεση με την κούραση που όλοι είχαμε.
Φέτος μας τίμησαν με την παρουσία τους, ο επίτιμος Αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α Στρατηγός κος Μιχαήλ Κωσταράκος, που ως Α/ΓΕΕΘΑ έδωσε ώθηση στο θεσμό της εφεδρείας και ο εμπνευσμένος λόγος του συγκίνησε όλους. Επίσης ο πάντα αεικίνητος και πάντα δίπλα μας επίτιμος πρόεδρος Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Αντιστράτηγος ε.α. κος Κωνσταντίνος Τραχανατζής ζωντανός θρύλος των Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και εκπρόσωπος του Π.Σ., εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και πλήθος φίλων.
Πλην των ομάδων που κατέκτησαν μετάλλιο, τιμήθηκαν και ο φίλος της Λέσχης, Ελευθέριος Καγκελίδης για την ανιδιοτελή προσφορά του με μέσα και υλικά χρήσιμα για την διεξαγωγή των ασκήσεων , η ομάδα αναγνώρισης της Μητροπολιτικής Λ.ΕΦ.Ε.Δ. η οποία με την ονομασία ‘’Αρχάγγελοι’’ κατέκτησε μεταξύ 138 περιπόλων, ασημένιο μετάλλιο στην διεθνή άσκηση του Βρετανικού Στρατού Cambrian Patrol 2018.
Τιμώμενη περιοχή φέτος, ήταν η Κρήτη. Ο λόγος που εκφωνήθηκε πριν το δρώμενο εξυμνούσε τον φόρο αίματος που κατέθεσαν οι Κρήτες μαχητές  για την απελευθέρωση των ιερών χωμάτων της Μακεδονίας .
Mε την βοήθεια του Κώστα Τρύφωνος που για ακόμη μια φορά ανέλαβε την ηχητική κάλυψη και την  ευγενική χορηγία της Astra Airlines η οποία μας χορήγησε το αεροπορικό εισιτήριο του Γιώργη Παλαμιανού, μαντιναδολόγου ποιητή, 16ου στην παγκόσμια λογοτεχνική κατάταξη στα ποιήματα ντοπιολαλιάς, έγινε εφικτό να έρθει κοντά μας και να μας ξεσηκώσει με τις μαντινάδες του για την ιδιαίτερη πατρίδα και την Μακεδονία .
Με τα μάτια  ήδη βουρκωμένα λοιπόν το τμήμα και οι επισκέπτες, συγγενείς και φίλοι των ασκουμένων αλλά και των αντρών και γυναικών της  οργανωτικής επιτροπής, είδαν και καταχειροκρότησαν το τμήμα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μηχανιώνας  το οποίο ντυμένο με την σύγχρονη στολή του Έλληνος μαχητού χόρεψε τιμώντας έτσι τους χιλιάδες νεκρούς του Μακεδονικού Αγώνα. Ρίγη συγκίνησης κατέκλυσαν τους πάντες όταν έσμιξε η Κρήτη με τον Πόντο  και χόρεψαν μαζί τους χορούς που έμειναν από τα βάθη των αιώνων στην παράδοση μας να μας θυμίζουν ότι το όμαιμο και το ομόψυχο των Ελλήνων είναι σαν την λάβα που όταν χυθεί δεν την σταματά τίποτα παρά μόνο η Ελευθερία ή ο Θάνατος!
Οι προετοιμασίες για τον 13ο “Μακεδονομάχο” άρχισαν!
12ος  Μακεδονομάχος 2019" 
"Προσκλητήριο για αναφορά" 
Κρητικοί Μακεδονομάχοι Καπεταναίοι:
Ανθυπολοχαγός (ΠΒ)Γεώργιος Τσόντος 
Ανθυπολοχαγός (ΠΖ),Γεώργιος Κατεχάκης 
Ευθύμιος Καούδης
Γεώργιος Βολάνης
Ιωάννης Πούλακας
Παύλος Γύπαρης
Ιωάννης Καραβίτης
Θεόδωρος Κουκουλάκης
Εμμανουήλ Σκουντρής
Εμμανουήλ Νικολούδης
Νικόλαος Ανδριανάκης
Ιωάννης Δοξάκης 
Ηλίας Δεληγιαννάκης
Νικόστρατος Καλομενόπουλος
Γεώργιος Δικώνυμος 
Ευάγγελος Φραγκιαδάκης
Εμμανουήλ Κατσίγαρης
Λεωνίδας Παπαμαλέκος
Γρηγόρης Παπαδάκης
Ιωάννης Νταφώτης 
Αριστείδης Κιτράκης 
Λαμπρινός Βρανάς
Ανδρέας Δικώνυμος
Γεώργιος Μηναδάκης
Πέτρος Μάνος- Βέργας
Ευάγγελος Νικολούδης
Γεώργιος Καμηλάκης
Γεώργιος Σπυριδογιάννης
Γεώργιος Λιαπάκης
Ιωάννης Μαυρογέννης
Γεώργιος Σκαλίδης
Στυλιανός Κλειδής
Παναγιώτης Γερογιάννης
Στυλιανός Κοκκινάκης
Εμμανουήλ Μπενής
Ιωάννης Καλογεράκης
Εμμανουήλ Λυκοβαρδής
Ευστράτιος Βολάνης
Παναγιώτης Φιωτάκης
‘’Απόντες ,έπεσαν υπέρ πατρίδος"
Ανέφερα τα ονοματεπώνυμα ΜΟΝΟ των 39  Κρητικών Καπεταναίων Μακεδονομάχων
Στο Μακεδονικό Αγώνα πολέμησαν και θυσιάστηκαν, επίσης, γενναίοι αγωνιστές από τον Πόντο, τη Μάνη, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αθήνα, Ρούμελη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Θράκη, Μικρά Ασία, τα νησιά μας και από κάθε άλλη γωνιά του ελεύθερου και υπόδουλου ελληνισμού.
Ο Μακεδονικός Αγώνας είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο της νεώτερης ελληνικής ιστορίας και η ευτυχής έκβασή του υπήρξε τεράστιας εθνικής σημασίας για το γένος των Ελλήνων, γιατί η Μακεδονία αποτελούσε από αρχαιοτάτων χρόνων τη ραχοκοκαλιά των ελληνικών χωρών, όπως αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά και της νεώτερης Μεγάλης Ελλάδας των δύο Ηπείρων και των πέντε Θαλασσών.
Η κρητική παρουσία και συμμετοχή, που υπήρξε όχι μόνο η πολυανθρωπότερη, αλλά και η ουσιαστικότερη από άποψη εμπειροπόλεμων αγωνιστών, και επομένως αποφασιστικής σημασίας στην έκβαση αυτού του αγώνα.
Οι Κρήτες εκείνης της εποχής, φωτισμένοι ακόμη από τη λάμψη του Αρκαδίου, δεν ήταν μόνο οι πιο εμπειροπόλεμοι αγωνιστές, από τις αλλεπάλληλες επαναστάσεις των κατά των Τούρκων, αλλά διακρίνονταν για το υψηλό εθνικό τους φρόνημα και τη φιλοπατρία τους, ιδεώδη που είχαν σφυρηλατηθεί κατά τους πολύχρονους αγώνες για την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους και είχαν εδραιωθεί στη συνείδηση και στη σκέψη τους. Δεν είναι τυχαίο πως, στην αρχή ακόμη, πριν ξεσπάσει ο Μακεδονικός Αγώνας, ο Γερμανός Καραβαγγέλης Αρχηγός, γράφει στον πρωθυπουργό Ζαΐμη: «Στείλε μου πενήντα άντρες. Πενήντα όμως Κρητικούς, να ενωθούν με τους αγέρωχους καπεταναίους Στρεμπενιώτη και Κώττα, για ν’ αντιμετωπίσουν τις βουλγαρικές ορδές». Για σκεφτείτε για τι άντρες μιλούμε, όταν μόλις πενήντα ήταν αρκετοί για να κατατροπώσουν τις ορδές των Βουλγάρων!
Τα κρητικά εθελοντικά σώματα, τα πολυπληθέστερα όλων, καταφθάνουν πρώτα για να συνδράμουν τον μακεδονικό Αγώνα. Γιατί άραγε;
Τούτος ο προαιώνιος κληρονομικός έρωτας των Κρητικών για τη λευτεριά ήταν η κινητήρια δύναμη που τους έσπρωξε να σπεύσουν να βοηθήσουν τους αδελφούς Μακεδόνες να την αποκτήσουν
Τρεις χιλιάδες, οι μισοί δηλαδή απ’ όσους πήραν μέρος σε τούτο τον υπέρτατο αγώνα, ήταν οι Κρητικοί, από τους οποίους οι επτακόσιοι πότισαν με το τίμιο αίμα τους τη μακεδονική γη κι έμειναν στα σπλάχνα της, για να ριζώσει, ν’ ανθίσει και να καρπίσει το δέντρο της λευτεριάς, όταν η ίδια η πατρίδα τους δεν είχε βρει ακόμη το δρόμο της απόλυτης ελευθερίας κι εμάχετο ακόμη για ανεξαρτησία κι αυτοδιάθεση. Ένωση ή θάνατος ήταν τότε το σύνθημα στους κρητικούς αγώνες. Το ίδιο ακριβώς σύνθημα που ακουμε ακόμα και τώρα από τους αδερφούς μας Κυπρίους !
Από τους τρεις Γενικούς Αρχηγούς του Μακεδονικού Αγώνα μόνο ο ένας δεν ήταν Κρητικός: Ο Παύλος Μελάς, το γενναίο τούτο παλικάρι από την Παλιά Ελλάδα, με το ψευδώνυμο Καπετάν Ζέζας.
Ο Γεώργιος Κατεχάκης, με το ψευδώνυμο Καπετάν Ρούβας, ήταν από το Ηράκλειο Κρήτης, κι ο Γεώργιος Τσόντος, με ψευδώνυμο Καπετάν Βάρδας, από τ’ Ασκύφου Σφακίων.
Από τους είκοσι πολίτες αρχηγούς, οι δεκατέσσερις ήταν Κρητικοί, κι από τους ογδόντα δύο σημαιάρχες, οι δεκαεννέα πάλι Κρητικοί
 
Ο Μακεδονικός Αγώνας στηρίχτηκε από τους Κρητικούς σαν δικός τους αγώνας, γι’ αυτό βλέπουμε μια τόσο μεγάλη συμμετοχή όχι μόνο σε απλούς αγωνιστές, αλλά ιδιαίτερα σε εμπειροπόλεμα στελέχη αυτού του αντάρτικου που ουσιαστικά διεξήγε τούτο τον αγώνα.
Κι ο πρώτος μη Μακεδόνας που έπεσε στο πεδίο της τιμής Κρητικός ήταν. Ο Γεώργιος Σεϊμένης.
Συμπληρώθηκε ήδη ένας ολόκληρος αιώνας από τότε που οι Κρήτες σταυραετοί πέταξαν από τις κορφές του Ψηλορείτη και της Μαδάρας, στα βουνά του Μοριχόβου και της Μπελκαμένης, να κυνηγήσουν, να διώξουν και να εξοντώσουν τα λογιώ λογιώ μυαρά, που ’χαν πέσει να κατασπαράξουν και τότε την ελληνική μακεδονική γη.
Η προσέλευση Κρητικών εθελοντών συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του 1908.
Από τους 6000 εθελοντές οι 3000 ήταν Κρητικοί. 
Από τους 3 Γενικούς Αρχηγούς οι 2 ήταν Κρητικοί.
Από τους 82 Αρχηγούς Σωμάτων οι 19 ήταν Κρητικοί
Και από τους 19 ιδιώτες αρχηγούς οι 14 ήταν Κρητικοί
Σύνολο Ανδρών                    2976
Αυτοί που έμειναν για πάντα στη Μακεδονική γη ήταν:
Αρχηγοί- Οπλαρχηγοί:                         13
Oμαδάρχες:                                         12
Εθελοντές Οπλίτες-Πράκτορες:           639
Εθελοντές σε σώματα μη Κρητικών:    108
Σύνολο :                                                769
"Απόντες έπεσαν υπέρ πατρίδος"
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2019                                                                ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ           http://www.lefed.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=677%3A%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%BF%CF%85-2019&Itemid=932&fbclid=IwAR32rKK412VWGZ-6Xf_Rdqz-rq4ks8zTVfwCwkGKg08ym-fHz2UG8nCoK7k

Δεν υπάρχουν σχόλια: