Την ώρα που η Τουρκία διατηρεί την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με ασκήσεις, δηλώσεις και παράνομες δεσμεύσεις περιοχών, η Ελλάδα με το Πολεμικό Ναυτικό στέλνει το δικό της μήνυμα ετοιμότητας.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την μικρής κλίμακας άσκηση «Βροντή 2/19» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (22/05) με τη συμμετοχή κανονιοφόρων, πυραυλακάτου καθώς και σκάφους της ΔΥΚ.
«Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Π.Ν., το οποίο ετοιμάζεται να δώσει την δική του απάντηση στον «Θαλασσόλυκο» της Τουρκίας, εξαπολύοντας την άσκηση μεγάλης κλίμακας «Καταιγίδα».
Η Άγκυρα, ωστόσο, συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και δικαιοδοσία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Για τις 24 και 29 Μαΐου έχει δεσμεύσει παράνομα με NAVTEX μια μεγάλη περιοχή στα διεθνή ύδατα νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Ρόδου για άσκηση με την χρήση όπλων, ενώ για τις 30 Μαΐου δέσμευσε εξίσου παράνομα περιοχή μεταξύ της Λήμνου και της Σαμοθράκης.



Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΚΑΡ
Τη ρευστότητα των συνθηκών εντός των οποίων κινούνται τους τελευταίους μήνες Αθήνα και Αγκυρα αποτυπώνει η συνεχιζόμενη τριβή, παρά το γεγονός ότι θα διεξάγονται μέχρι και την Κυριακή, 26 Μαΐου, συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο για τη συμφωνία επί Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο. 
Παρά τη σαφή οριοθέτηση του είδους των επαφών ήδη πριν από την έναρξη των συζητήσεων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είπε χθες ότι έχει δώσει εντολή στην αντιπροσωπεία του να βάλει «στο τραπέζι όλα τα προβλήματα που προκύπτουν ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Από την Αθήνα υπογραμμίζεται σε όλους τους τόνους ότι οι δύο αντιπροσωπείες δεν είναι εξουσιοδοτημένες να συζητήσουν πολιτικά ζητήματα, αλλά περιορίζονται σε τεχνικά ζητήματα, όπως αυτά είχαν τεθεί στο Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ της 27ης Μαΐου 1988. Τι συζητείται πραγματικά ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα;
Ηδη, προχθές το βράδυ η αντιπροσωπεία των Τούρκων αξιωματικών φωτογραφήθηκε με τον πρέσβη στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν, κάτι που κοινοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα με την επισήμανση ότι βρίσκονται στην ελληνική πρωτεύουσα για να συζητήσουν τον κώδικα συμπεριφοράς στο Αιγαίο (code of conduct). Οι Τούρκοι περιγράφουν ως «Code of Conduct» τη δεύτερη συμφωνία που υπέγραψαν οι Παπούλιας-Γιλμάζ στις 8 Σεπτεμβρίου 1988 στην Κωνσταντινούπολη με τίτλο «Κατευθυντήριες γραμμές για την αποτροπή ατυχημάτων και περιστατικών στα διεθνή ύδατα και στον διεθνή εναέριο χώρο».
Αυτό είναι και το πλέον δύσκολο σκέλος των συνομιλιών, καθώς οι δύο πλευρές έχουν αποκλίνουσες απόψεις για ζητήματα, όπως ως προς το τι εστί διεθνής εναέριος χώρος (η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει 10 ν.μ. εναέριου χώρου), αλλά και τα διεθνή χωρικά ύδατα, λόγω των γραμμών βάσης υπολογισμού τους που η Τουρκία υπολογίζει διαφορετικά.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες εξετάζουν, σε γενικές γραμμές τα εξής ζητήματα: Πρώτον, την αντιμετώπιση εκτάκτων ή απρόβλεπτων περιστατικών σε αέρα ή θάλασσα.
Δεύτερον, να ενεργοποιηθεί ξανά η απευθείας τηλεφωνική γραμμή ανάμεσα στους δύο υπουργούς.
Τρίτον, να συσταθεί επιτροπή για την από κοινού αντιμετώπιση μεθοριακών περιστατικών ή επεισοδίων, προκειμένου να αποφεύγονται καταστάσεις όπως η εξάμηνη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών το προηγούμενο έτος.
Τέταρτον, η ανταλλαγή επισκέψεων σε υψηλό επίπεδο (γενικά επιτελεία), αλλά και η φιλοξενία Ελλήνων και Τούρκων αξιωματικών σε ακαδημίες και στρατιωτικά σχολεία, όπως το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) που βρίσκεται στο Κιλκίς.
Οι αντιπροσωπείες (στις οποίες επικεφαλής είναι ένας αντιστράτηγος από κάθε πλευρά) δεν αποφασίζουν τίποτε, ωστόσο μπορούν να καταθέσουν προτάσεις για ορισμένα από τα παραπάνω τεχνικά ζητήματα. Εφόσον υπάρξει πρόοδος, η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Τουρκία.                            ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ    ΕΔΩ