Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Εκτελούνται οι Κύπριοι Αγωνιστές Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου


Μιχαήλ Καραολής (1933 - 1956) και Ανδρέας Δημητρίου (1934 - 1956)
Μιχαήλ Καραολής (1933 - 1956) και Ανδρέας Δημητρίου (1934 - 1956)
Στις 10 Μαΐου 1956 εκτελούνται από τις αγγλικές δυνάμεις οι Κύπριοι Αγωνιστές Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου. Αρχικά, ο Μιχαήλ Καραολής μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου σκότωσαν στις 28 Αυγούστου 1955 τον αστυνομικό Ηρόδοτο Πουλή. Κατά τη διάρκεια της φυγής τους, ο Καραολής δεν κατόρθωσε να αποφύγει τη σύλληψή του και φυλακίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας.
Στις 28 Οκτωβρίου 1955 το δικαστήριο τον καταδίακασε σε θάνατο, μολονότι η σφαίρα με την οποία σκοτώθηκε ο Πουλής προερχόταν από το όπλο του Παναγιώτου. Ιδιαίτερα επιβαρυντικό στοιχείο για την καταδίκη του Καραολή ήταν το γεγονός πως παρά τα βασανιστήρια και τις πιέσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής του δεν αποκάλυψε τα ονόματα των συντρόφων του.
Ο Ανδρέας Δημητρίου δικάστηκε με την κατηγορία ότι δολοφόνησε τον Άγγλο πράκτορα της «Ιντέλιτζενς Σέρβις» Σίντνεϊ Τέιλορ στην Αμμόχωστο και καταδικάστηκε σε θάνατο στις 28 Νοεμβρίου 1955. Παρότι ασκήθηκε έφεση, αυτή απορρίφθηκε όπως και η αίτηση χάριτος που κατατέθηκε.
Οι δύο αγωνιστές οδηγήθηκαν στην αγχώνη διατηρώντας το θάρρος και την πίστη τους στην ιδέα της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Την ύστατη ώρα, λίγο πριν την εκτέλεσή τους τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο.
Η εκτέλεση των δύο Κύπριων Αγωνιστών προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή και η ηρωική τους στάση αποτέλεσε σύμβολο του κυπριακού λαού στην προσπάθεια χειραφέτησής του.
(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)        ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: