Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Μάχη Κουτσοβέντη: Συγκλόνισαν στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ οι στρατιώτες του 1974


Πληγές που ματώνουν εδώ και 45χρόνια «έξυσαν» ξανά στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», οι εκ των πρωταγωνιστών των μαύρων ημερών του νησιού, το καλοκαίρι που στιγμάτισε για πάντα τις ψυχές και το ρου της ιστορίας της Κύπρου. 
 
Στο στούντιο της εκπομπής βρέθηκε ο Υποστράτηγος εν αποστρατεία, Λεωνίδας Λεωνίδου, ο στρατιώτης του 361 Τ.Π το 1974 Φαίδρος Ρουσής, ο λοχίας το 1974 Ανδρέας Κωμοδρόμος και ο στρατιώτης του 361 Τ.Π το 1974 Σάββας Σωτηρίου. 
 
Οι τρεις τους περιέγραψαν με συγκίνηση και πόνο ψυχής, τις τραγικές στιγμές που έζησαν όταν ο Αττίλας εισέβαλε στην Κύπρο το μαύρο καλοκαίρι του 1974. 
Εξιστόρησαν στην κάμερα μια από τις πιο σκληρές μάχες που δόθηκαν στις 24 Ιουλίου του 1974 στον Κουτσοβέντη. 
 
Στη συγκεκριμένη μάχη, 17 εθελοντές, κατευθύνθηκαν στον Κουτσοβέντη χωρίς να γνωρίζουν πως για πολλούς από αυτούς η συγκεκριμένη πορεία θα ήταν χωρίς γυρισμό. 
 
Ενώ βρίσκονταν στο ύψωμα τρία λεωφορεία με Τούρκους καταδρομείς κατευθύνθηκαν προς το σημείο, η μάχη δεν άργησε να ξεκινήσει με τα πρώτα παλικάρια να πέφτουν νεκρά από τα πυρά του εισβολέα. 
 
Διηγήθηκαν επίσης την ιστορία των τριών στρατιωτών, του Στέλιου Χατζηκώστα, του Σάββα Σωτηρίου και του Σπύρου Μελαχρινού, που παρέμειναν για δυο ημέρες λαβωμένοι στην περιοχή μετά την άνιση μάχη, με τον ένα εξ αυτών βαριά τραυματία να φέρνει βοήθεια. 
 
Οι τρεις τους διασώθηκαν, ωστόσο τα όσα έζησαν είναι βαθιά χαραγμένα στη μνήμη και τη ψυχή τους. 
 
Δείτε τα όσα συγκλονιστικά αναφέρθηκαν, στο βίντεο που ακολουθεί.          ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ  ΕΔΩ                             
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: