Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Ο Ερντογάν μπορεί να τους κάνει ευτυχείς

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/257682

16/04/2010 | ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Αρχιεπίσκοπος: Τι θα πω στον Τούρκο πρωθυπουργό


Σήμερα το βράδυ φθάνει στην Κωνσταντινούπολη. Πρώτη επίσημη επίσκεψη Κυπρίου Προκαθημένου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Εκεί ακούς φωνές από το βάθος των αιώνων
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μεταβαίνει σήμερα το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, ως προσκεκλημένος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Μακαριότατος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν, στον οποίο θα θέσει το θέμα της αναστήλωσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα και άλλων θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα, ενώ θα μεταφέρει στον Τούρκο πρωθυπουργό μήνυμα του Προέδρου Χριστόφια.
Πάντως, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν θα γίνει η συνάντηση με τον Ερντογάν, προσθέτοντας ότι είναι ο Τούρκος πρωθυπουργός που την προκάλεσε. "Εμείς πάμε πανέτοιμοι να θέσουμε το θέμα του Αποστόλου Ανδρέου, αλλά και το θέμα των χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται στο βορρά και θα θέσουμε ενώπιόν του έναν ολόκληρο κατάλογο με τα πιο σημαντικά που χρήζουν άμεσης συντήρησης γιατί θα καταρρεύσουν, δεν ξανακτίζονται και η απώλεια θα είναι μεγάλη", είπε ο Αρχιεπίσκοπος.
Πρόσθεσε ότι θα τονίσει στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι η συντήρηση αυτών των μνημείων θα είναι προς έπαινον τόσο της Τουρκίας, ως δημοκρατικής χώρας, όσο και της κυβέρνησης του κ. Ερντογάν και του ιδίου προσωπικά.
Ο Μακαριότατος ανέφερε ότι η συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό έχει να προσφέρει πολλά και στην Τουρκία και στους Ελληνοκυπρίους και στους Τουρκοκυπρίους. "Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει ευτυχισμένους τους Τουρκοκυπρίους", τόνισε.
Ακόμη, επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που Προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας επισκέπτεται επίσημα το Φανάρι. Τόνισε ότι "η λέξη Κωνσταντινούπολη, η λέξη Πατριαρχείο, η λέξη Πατριάρχης, η λέξη Αγία Σοφία, ηλεκτρίζουν τον κάθε επισκέπτη και ιδιαίτερα τον Κύπριο. Ουδείς Έλλην και ιδιαίτερα Κύπριος μπορεί να πατήσει το πόδι του στην Κωνσταντινούπολη χωρίς να συγκινηθεί. Ο αύλειος χώρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όποτε και εάν τον επισκεφθείς, δεν μπορείς να εξοικειωθείς. Εκεί ακούς φωνές από το βάθος των αιώνων. Περνάς δίπλα από την κλειστή πύλη, νοερά, και βλέπεις την αγχόνη που απαγχόνισαν τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄", δήλωσε συγκινημένος Αρχιεπίσκοπος.
Σουλτς: Υπάρχει πρόβλημα
Ο Μακαριότατος είχε χθες στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σουλτς, προς τον οποίο ζήτησε τη συμπαράστασή του στο θέμα της προστασίας των μνημείων στα κατεχόμενα. "Οι Βρυξέλλες πρέπει να επέμβουν γιατί, εάν καταστραφούν τα μνημεία, δεν μπορούν να αποκατασταθούν", είπε.
Με τον κ. Σουλτς συζήτησε και το θέμα του απευθείας εμπορίου και τόνισε ότι στόχος των Τουρκοκυπρίων δεν είναι το εμπόριο, αλλά η αναγνώρισή τους. Ανέφερε επίσης στον κ. Σουλτς ότι το εμπόριο μπορεί να γίνει μέσω της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αλλά με σφραγίδες της Κυπριακής Δημοκρατίας στα σχετικά έγγραφα. Οι Τούρκοι, όμως, δεν το αποδέχονται, κατέληξε.
Σχετικά με τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, δήλωσε ότι πέραν του θέματος των συντήρησης των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα, θα του δοθεί η ευκαιρία να θίξει με λεπτομέρειες και το εθνικό θέμα.
Ο κ. Σουλτς παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στο θέμα της προστασίας των μνημείων στα κατεχόμενα, ενώ χαρακτήρισε καθοριστικό το ρόλο της Τουρκίας και του τουρκικού στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: