Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

http://www.stoxos.gr/


Συμβάλλουμε στην εκστρατεία για άμεση επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

Αδιαμφισβήτητα, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί θησαυροί του Ελληνισμού μαρτυρούν τα πνευματικά κτίσματα αιώνων των Ελλήνων και αποτελούν πηγή έμπνευσης για εμάς, τους σημερινούς απογόνους του. Ανά τους αιώνες, πολλοί αρχαιοκάπηλοι έβαλαν στο μάτι διάφορα αριστουργήματα, δείγματα της αξίας και της ομορφιάς του πολιτισμού μας.
Η πιο διάσημη περίπτωση αρχαιοκαπηλίας του πολιτισμού μας είναι η κλοπή των εκθαμβωτικών μαρμάρων του Παρθενώνα, από τον Βρετανό Λόρδο Έλγιν, πριν από περίπου 200 χρόνια. Από τότε, τα μάρμαρα βρίσκονται στο Λονδίνο, στο Βρετανικό Μουσείο. Οι Βρετανοί σφετερίζονται τον ελληνικό πολιτισμό όλα αυτά τα χρόνια, βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες για να μην τα επιστρέψουν. Η μέχρι τώρα δικαιολογία των βρετανικών κυβερνήσεων, για έλλειψη συγκεκριμένου χώρου, που θα στέγαζε και θα προστάτευε τα αρχαιολογικά μνημεία, έχει καταρριφθεί. Το νέο, υπερσύγχρονο, αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης είναι το πλέον κατάλληλο μουσείο, για να προστατευθούν όλοι οι αρχαιολογικοί θησαυροί του ιερού βράχου της Ακρόπολης. Η υπομονή των Ελλήνων έχει εξαντληθεί, και πλέον ζητούν την άμεση επιστροφή των μαρμάρων στην χώρα που γεννήθηκε και άκμασε ο ελληνικός πολιτισμός, την Ελλάδα.
Ο ελληνικός κόσμος, και όχι μόνο, έχει ξεσηκωθεί και απαιτεί την επιστροφή και επανένωσή τους. Η πρωτοβουλία μιας διαδικτυακής ομάδας (www.bringthemback.org) να τοποθετήσει το πρόβλημα στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει δώσει το έναυσμα σε ολόκληρο τον Ελληνισμό να ζητήσει την άμεση επιστροφή τους, αφού μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σφετερίζεται ένα ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό, ο οποίος ανήκει στην Ελλάδα και στους Έλληνες.
Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητο, στη μεγάλη αυτή προσπάθεια που γίνεται, για να επιστραφεί ο αρχαιολογικός πλούτος στην Ελλάδα.
Θεωρούμε χρέος και καθήκον μας, να ενώσουμε την φωνή μας με τα άλλα σύνολα -οργανωμένα και μη- και να απαιτήσουμε όλοι μαζί την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στους πνευματικούς κληρονόμους του ελληνικού πολιτισμού. Καλούμε σύσσωμο τον Ελληνισμό, να συνδράμει με όποιον τρόπο μπορεί, αυτή την νέα, πιο δυναμική από ποτέ, εκστρατεία.
ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: