Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Αναμετρώνται «δύο Τουρκίες» στα κατεχόμενα


http://www.sigmalive.com/simerini/politics/256957 | 14/04/2010 | TOY KΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ερντογάν εναντίον βαθέος κράτους και Ταλάτ εναντίον Έρογλου


Κλίμα φοβίας μεταξύ των υποστηρικτών του Ταλάτ και υποβόσκουσα τρομοκρατία, διαπιστώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ
Ο Ερντογάν κρίνει ότι έκλεισε ο κύκλος Ταλάτ
Παρά τη συγκαλυμμένη υποστήριξη που προσφέρει το κυβερνών κόμμα Ερντογάν στον Ταλάτ, στην Άγκυρα πιστεύουν ότι «ο κύκλος Ταλάτ έκλεισε» και πρέπει να δοθεί τώρα η ευκαιρία στον Ντερβίς Έρογλου για να περάσει τη λύση από δημοψήφισμα.
Αυτό αναφέρουν πληροφορίες και σχόλια τουρκικών εφημερίδων από τα κατεχόμενα, στα οποία, όμως, διατυπώνονται αντιφατικές εκτιμήσεις για την πραγματική στάση της Τουρκίας.
Ανταπόκριση Τούρκου δημοσιογράφου στην αγγλόφωνη «Ζαμάν» μιλά για κλίμα φόβου και υποβόσκουσας τρομοκρατίας στα κατεχόμενα, όπου αναμετρώνται «δύο Τουρκίες», εκείνη του βαθέος κράτους που υποστηρίζει την «εκλογή» Έρογλου και η άλλη του Ερντογάν, που υποστηρίζει τον Ταλάτ.
«Στη βόρεια Κύπρο», αναφέρει ο δημοσιογράφος, «διεξάγονται δύο ειδών προεκλογικές εκστρατείες. Μία φανερή, όπου οι υποψήφιοι έρχονται σε επαφή με τους ψηφοφόρους, συζητούν μαζί τους, ανταλλάσσουν χειραψίες και ζητούν την υποστήριξή τους, και μία παρασκηνιακή και πιο σοβαρή, όπου οι υποψήφιοι προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια του τουρκικού στρατού ή της τουρκικής κυβέρνησης».
Σύμφωνα με την ανταπόκριση, οι υποστηρικτές του Ταλάτ υπογραμμίζουν ότι το τουρκικό βαθύ κράτος, οι εθνικιστές και οι κεμαλιστές υποστηρίζουν τον Έρογλου, ενώ η «άλλη Τουρκία» είναι με τον Ταλάτ. Μάλιστα, ο τελευταίος αρνήθηκε να σχολιάσει αν το βαθύ κράτος εμπλέκεται στα «προεκλογικά», δήλωσε όμως με νόημα, ότι, «αν εμπλέκεται, είναι προφανές ότι δεν υποστηρίζει τη δική μου εκστρατεία».
Ο Τούρκος δημοσιογράφος μιλά για κλίμα φοβίας, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι «ψηφοφόροι», διαισθανόμενοι την αθέατη πολιτική πίεση, διστάζουν όχι μόνο να εκδηλώσουν την προτίμησή τους, αλλά ακόμη και να προβούν σε εκτιμήσεις για τον νικητή. Και τονίζει ότι αυτός ο δισταγμός είναι εντονότερος μεταξύ των υποστηρικτών του Ταλάτ. Οι Τούρκοι έποικοι υποστηρίζουν κυρίως τον Έρογλου, διότι φοβούνται ότι ο Ταλάτ τους έχει ήδη πουλήσει στις διαπραγματεύσεις και ότι θα υποχρεωθούν να φύγουν από το νησί, εάν επικρατήσει ο Ταλάτ.
Ο τελευταίος, ερωτηθείς για το κλίμα φοβίας που επικρατεί μεταξύ των «ψηφοφόρων» του, υποστήριξε ότι ο Έρογλου σκοπεύει να αυξήσει τους φόρους των ιδιοκτητών καταστημάτων που υποστηρίζουν τον Ταλάτ. Ακόμη, υποστηρικτές του τελευταίου καταγγέλλουν ότι η «αστυνομία» τους φορτώνει με πρόστιμα. Την ίδια στιγμή, ο Ταλάτ κατηγορεί τον Έρογλου ότι παρακολουθεί με κάμερες τις κινήσεις στα προεκλογικά γραφεία του Ταλάτ, και καταγράφει όσους εισέρχονται σε αυτά.
Αντίθετα μηνύματα στέλλει άλλο άρθρο Τούρκου δημοσιογράφου στην αγγλόφωνη «Χουριέτ». Αναφέρει ότι ενδεχόμενη επικράτηση του Έρογλου δεν αποτελεί «το τέλος του κόσμου», ούτε βεβαίως επικράτηση του Ταλάτ συνιστά εγγύηση για σύντομη λύση του Κυπριακού. Η Άγκυρα, γράφει, υπολογίζει να χρησιμοποιήσει τον Έρογλου για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αντιλαμβανόμενη ότι ο κύκλος Ταλάτ έχει κλείσει.
Ο δημοσιογράφος δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες επικράτησης στον Έρογλου, στον πρώτο γύρο, χωρίς να αποκλείει σε περίπτωση δεύτερου γύρου «απρόβλεπτα αποτελέσματα».
Ο Τούρκος δημοσιογράφος τονίζει ότι όσοι ισχυρίζονται ότι η επικράτηση του Έρογλου θα σημάνει και το τέλος των διαπραγματεύσεων, αγνοούν σημαντικές παραμέτρους, με κυριότερη την απόφαση της Τουρκίας, να μην επιτρέψει στον Έρογλου να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Υπάρχει και η εκτίμηση, προσθέτει, ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί ότι ο Ταλάτ έχει ολοκληρώσει την αποστολή του και πρέπει να δοθεί στον Έρογλου η ευκαιρία να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, αφού με δεδομένη τη λαϊκή υποστήριξη της οποίας τυγχάνει, έχει τη δυνατότητα να περάσει τη λύση από δημοψήφισμα.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της τουρκικής εταιρείας «Κονσένσους», που διενεργήθηκε το πρώτο πενθήμερο του Απριλίου, ο Ντερβίς Έρογλου θα εξασφαλίσει ποσοστό 58% και ο Ταλάτ 38%. Ο Ερτουγρούλογλου εξασφαλίζει ποσοστό 2,8% και ο Μπεσίκτεπελι 1,5%. Σε ερώτηση εάν αναμένεται σύντομη λύση, το 80,2% απάντησαν αρνητικά και το 19,8% θετικά.
Άλλη δημοσκόπηση φέρει τον Έρογλου να προηγείται με ποσοστό 56,8% και να ακολουθεί ο Ταλάτ με ποσοστό 34,8%.
Ο Έρογλου σε «προεκλογικές» ομιλίες του δήλωσε ότι δεν θα αποδεχθεί λύση που προβλέπει αποχώρηση του τουρκικού στρατού, επιστροφή Ελληνοκυπρίων προσφύγων και αποχώρηση των εποίκων.

Οι 30 χιλιάδες ψηφοφόροι

Ο τουρκικός Τύπος δίδει προβολή στην επίσκεψη Παπανδρέου στο νησί, και σημειώνει ιδιαίτερα τις θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου Χριστόφια, ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι την εξεύρεση λύσης. Τονίζουν επίσης τη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια, ότι δεν μπορεί να στείλει 30 χιλιάδες «ψήφους» στον Ταλάτ για να «εκλεγεί».
Οι τουρκικές εφημερίδες παρατηρούν, πάντως, ότι τα ελληνοκυπριακά κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, διαφωνούν με την πολιτική Χριστόφια και ιδιαίτερα με την αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας και τη σταθμισμένη ψήφο.

Η οικονομική κρίση βοηθά στο... Αιγαίο

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα βοηθά στην περαιτέρω προσέγγιση με την Τουρκία, εκτιμά ο τουρκικός Τύπος και υποστηρίζει ότι μπορεί να συμβάλει σε θετικές εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις.
Αναφέρεται ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα θα αποτελέσει ευκαιρία για πραγματική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις και δεν αποκλείεται συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και του εναέριου χώρου. «Το επόμενο βήμα θα είναι το Αιγαίο», εκτιμά η «Χουριέτ». «Η αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου δεν είναι απαραίτητα ένα όραμα μόνο. Αν υπάρχει πολιτική θέληση, αποτελεί έναν εφικτό πολιτικό στόχο», αναφέρει.
Ακόμη η εφημερίδα σημειώνει ότι η επίσκεψη του Δημήτρη Δρούτσα στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε «σε κλίμα ευφορίας». Προσθέτει ότι «σε αντίθεση με την ένταση και την επιφυλακτικότητα που χαρακτήριζε τις επισκέψεις Ελλήνων Υπουργών στην Άγκυρα, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, αυτή τη φορά η εντύπωση που δόθηκε ήταν ότι οι συνομιλίες πήγαν πολύ καλά, ίσως μάλιστα καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: