Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Ο ΜΟΓΓΟΛΟΣ ΜΑΚΕΛΑΡΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ

Θα τους ψήσω το ψάρι στα χείλη...

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/255048| 08/04/2010 | TOY KΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Οι Ελληνοκύπριοι θα απαυδήσουν και θα φύγουν από τις συνομιλίες, λέει ο Έρογλου
Ο Τουρκοκύπριος ψευδοπρωθυπουργός αποκαλύπτει εμμέσως την τακτική του, ενώ ο Ταλάτ βλέπει λύση (αν επανεκλεγεί) πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012.
«ΧΟΥΡΙΕΤ»
Μετά την έγκριση του απευθείας εμπορίου, ανοίγουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Τουρκίας
Ο προαλειφόμενος σίγουρος νικητής των ψευδοεκλογών Ντερβίς Έρογλου δεν απέκρυψε το στόχο του: Να υποχρεώσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών.
«Πόσο θα μείνουν οι Ελληνοκύπριοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;» ερώτησε. «Γνωρίζουν ότι δεν θα λέω "ναι" σε ό,τι ζητήσουν. Ίσως εκείνοι να απαυδήσουν νωρίτερα από εμάς και να φύγουν. Διότι ούτε πρόθεση έχουν για συνεννόηση, ούτε και ανάγκη. Όμως, για να μπορέσει ο κόσμος να το καταλάβει αυτό, πρέπει να μείνουμε ακόμα λίγο στο τραπέζι των συνομιλιών», ανέφερε σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ».
Ο Έρογλου, που δήλωσε σίγουρος νικητής από τον πρώτο γύρο των «εκλογών» με ποσοστό 60%, κατηγόρησε τον Ταλάτ ότι έδωσε υποσχέσεις στους Τουρκοκυπρίους ότι θα ήρε τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, αλλά απέτυχε. «Ενώ είχε πει ότι θα έλυε το Κυπριακό σε τρεις μήνες, δεν μπόρεσε να προχωρήσει ούτε σπιθαμή τα τελευταία πέντε χρόνια», πρόσθεσε.
Ο Έρογλου υποσχέθηκε στους Τουρκοκυπρίους ηρεμία και ασφάλεια κάτω από τη στέγη του «κράτους», ενώ εξέφρασε οργή εναντίον όσων διατείνονται ότι η Άγκυρα επιθυμεί «επανεκλογή» του Ταλάτ.
Στην άλλη πλευρά, ο Ταλάτ έδωσε συνέντευξη στη «Χουριέτ», και υποστήριξε ότι σε περίπτωση επανεκλογής του, η διαπραγματευτική διαδικασία θα επισπευσθεί και μέσα στον επόμενο ένα ή ενάμιση χρόνο, και ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, το 2012, οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία, η οποία θα τεθεί σε δημοψήφισμα.
Ο Ταλάτ επετέθη με δριμύτητα κατά του Έρογλου, λέγοντας ότι ο αντίπαλός του δεν θέλει λύση και ενδεχόμενη νίκη του θα σημάνει το τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας και στροφή σε προηγούμενες πρακτικές, που για δεκαετίες δεν οδήγησαν σε λύση.
Κατηγόρησε τον Έρογλου ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. συνετελέσθη επί των ημερών της «πρωθυπουργίας» του, και επανέλαβε ότι η πολιτική Έρογλου συγκρούεται με την πολιτική της Τουρκίας.
Σε συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα, ο Έρογλου δήλωσε χωρίς ενδοιασμούς ότι υποστηρίζει λύση δύο κρατών, ενώ η εφημερίδα συμπεραίνει ότι αν «εκλεγεί», θα αποστασιοποιηθεί απ' όσα έχει συμφωνήσει ο Ταλάτ με τον Χριστόφια.
Θα τον εμποδίσει η Άγκυρα;
Η «Χουριέτ» διερωτάται τι θα συμβεί, εάν η Άγκυρα αποπειραθεί να εμποδίσει τον Έρογλου να διακόψει τις συνομιλίες και υπενθυμίζει ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, διότι αντιλαμβάνεται ότι η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης στο νησί συνιστά τεράστιο εμπόδιο στην ενταξιακή της πορεία.
Η «Χουριέτ» θεωρεί βέβαιη την υπερψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρότασης Φούλε για απευθείας εμπόριο με το ψευδοκράτος, και σημειώνει ότι όταν η πρόταση εγκριθεί, η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Τέτοια εξέλιξη θα δώσει νέα ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε.», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: