Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Νέα σύλληψη Σομαλών πειρατών από Ελληνες βατραχανθρώπους

http://www.apogevmatini.gr/?p=72608
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
leonidasblaveris@apogevmatini.gr
Η καθοριστική συμβολή της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» στη σύλληψη ομάδας Σομαλών πειρατών, των σκαφών τους και της αποτροπής του συνεπακόλουθου κινδύνου που αυτοί αντιπροσώπευαν για τη διεθνή ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον αχανή Ινδικό ωκεανό, η δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα, σημειώθηκε προχθές στο πλαίσιο της επιχειρήσεως «Ωκεάνειος Ασπίδα» («Ocean Shield»), που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εκεί.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης 2 του ΝΑΤΟ (SNMG-2), στην οποία ανήκει το «Λήμνος», η ελληνική φρεγάτα περιπολούσε βόρεια των Σεϋχέλλων, όταν ένα φαλαινοθηρικό που ρυμουλκούσε δύο λέμβους εντοπίστηκαν από σουηδικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας που περιπολούσε στην περιοχή. Αμέσως ενημερώθηκε το «Λήμνος», που προσέγγισε τα σκάφη, απογείωσε το οργανικό της ελικόπτερο τύπου ΑΒ-212, το πλήρωμα του οποίου παρατήρησε τους πειρατές να πετούν στη θάλασσα όπλα, σκάλες και άλλο εξοπλισμό για πειρατεία. Στο μεταξύ η ομάδα νηοψίας του πλοίου, αποτελούμενη από άνδρες των ΟΥΚ γρήγορα έθεσε υπό τον έλεγχο της δέκα πειρατές, ενώ με τη λεπτομερή έρευνα που ακολούθησε διασφαλίστηκε ότι οι πειρατές δεν αποτελούν πλέον απειλή για τα εμπορικά πλοία της περιοχής.
Η φρεγάτα Λήμνος συμμετέχει από 14/1/2010 στη SNMG-2 του ΝΑΤΟ και από 12 Μαρτίου επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Άντεν και του δυτικού Ινδικού ωκεανού. Στο διάστημα αυτό είναι η δεύτερη φορά που αναχαιτίζει και εξαρθρώνει συμμορία πειρατών, με την πρώτη να πραγματοποιείται την 1η Απριλίου, γεγονός που είχε αποτέλεσμα τότε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος, δια των αρχηγών ΓΕΕΘΑ πτεράρχου (Ι) Γιάννη Γιάγκου και ΓΕΝ αντιναυάρχου Δημήτρη Ελευσινιώτη, να εκφράσει την ευαρέσκειά του προς τον κυβερνήτη της φρεγάτας αντιπλοίαρχο Γιάννη Παρτσαλίδη και το πλήρωμά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: