Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Nα αποχωρήσουμε από τις συνομιλίες


http://www.sigmalive.com/simerini/politics/255901 10/04/2010 | ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΧΑΪΛΗ

Σκληρή επίθεση Νικόλα κατά της πολιτικής Χριστόφια


Διαστάσεις παίρνει η σύγκρουση ανάμεσα σε Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ και τα άλλα κόμματα, με αφορμή τη δήλωση Μάρτιν Σουλτς για στήριξη της πρότασης για απευθείας εμπόριο με τους Τ/κ.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ:
Όλοι προτάσσουν την ενότητα, αλλά οι σκληρές
δηλώσεις διαδέχονται η μια την άλλη
Η έκταση της σύγκρουσης στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να «ρίξει στα μαλακά» τη δήλωση υποστήριξης του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για το απευθείας εμπόριο, πήρε χθες μεγαλύτερες διαστάσεις.
Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, κατηγορώντας την Κυβέρνηση για ερασιτεχνισμούς και ταλατοποίηση του Κυπριακού, πρότεινε αποχώρηση από τις συνομιλίες αν εξεταστεί η εισήγηση για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα από το Ευρωκοινοβούλιο.
«Αν νομίζουμε πως θα σταματήσουμε αυτή την πρωτοβουλία με τροπολογίες ή ότι θα πείσουμε με νομικά επιχειρήματα, απλά είμαστε γελασμένοι και ίσως να βρεθούμε προ τετελεσμένων και ενώπιον της πιθανότητας να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα»,πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου χαρακτήρισε ανοίκειες τις δηλώσεις Παπαδόπουλου και τόνισε ότι αποχώρηση από τις συνομιλίες θα αποτελούσε το μεγαλύτερο δώρο στην τουρκική πλευρά.

Έκπληξη από τον ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για τη διευκρινιστική δήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, μετά την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Μάρτιν Σουλτς.
Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου Χριστόφορος Φωκαΐδης διερωτήθηκε «αν πραγματικά η ικανοποίηση αυτή έγκειται στο ότι καλείται η Τουρκία να πράξει το αυτονόητο· να αναγνωρίσει, δηλαδή, ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άσχετα αν την ίδια στιγμή, μέσα από την έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας νέας Ταϊβάν».

Βελτιωμένη ανακοίνωση

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους, χαρακτηρίζοντας τη διορθωτική ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για το απευθείας εμπόριο ως βελτίωση της αρχικής τοποθέτησης του κ. Σουλτς.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Σταύρος Ευαγόρου δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «παρ' όλα αυτά, άλλη θα έπρεπε να ήταν η θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών».
«Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι στην ΕΕ και κατ' επέκταση έναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκεί, πρέπει να υλοποιηθούν και δεν έχουν σχέση με άλλα ζητήματα, πόσω μάλλον με ζητήματα που παραβιάζουν αρχές και την ίδια τη νομιμότητα, όπως η πρόταση για απευθείας εμπόριο», είπε.

Ανικανοποίητο και το ΔΗΚΟ

«Επείγει η συντονισμένη και έντονη αντίδραση των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, των Κυπρίων Ευρωβουλευτών και των Κομμάτων, για αποτροπή της εφαρμογής του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο», τόνισε και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου.
Ο κ. Φωτίου πρόσθεσε ακόμα ότι «η διορθωτική δήλωση της Συμμαχίας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι ικανοποιητική».
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει νομικά όπλα στη φαρέτρα της, όπως είναι η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς επίσης και η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Απρίλη του 2004, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά, εδώ και τώρα».

Δεν καθορίζουμε την πολιτική των Σοσιαλιστών

Η ΕΔΕΚ «δεν καθορίζει την πολιτική των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών», είπε ο Γιαννάκης Ομήρου, για να προσθέσει ότι «διεμήνυσα στον Χανς Σβόποτα και στη Μέχτιλντ Ρότε, ότι το απευθείας εμπόριο συγκρούεται και με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και με τις μόνιμες πάγιες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Εδώ χρειάζεται», είπε ο κ. Ομήρου, «να επιστρατευθούν όλες οι δυνάμεις εντός και εκτός ΕΕ για να διαφοροποιήσουμε το κλίμα, το οποίο καλλιεργεί η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία ότι, περίπου, πάνε όλα καλά και ότι, εάν υπάρχουν κάποιοι 'αδιάλλακτοι', αυτοί είναι στην ελληνοκυπριακή πλευρά προς την οποία πρέπει να στραφούν οι πιέσεις».
Παραπλανά η Κυβέρνηση
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι η Κυβέρνηση «επιχειρεί να παραπλανήσει και να αλλοιώσει τα γεγονότα» σε σχέση με τη διορθωτική δήλωση Σουλτς για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, γιατί αυτή, «την οποία ο Πρόεδρος Χριστόφιας επαίρεται ότι πέτυχε, δεν ανατρέπει την ουσία».
Σημείωσε ότι η διορθωτική δήλωση από πλευράς των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών «δεν αλλάζει τα δεδομένα, το πρόβλημα παραμένει και θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση ως αποτέλεσμα των προσεγγίσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό».

Επιστολή στους Πράσινους

H Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου απέστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων Ευρωβουλευτών Rebecca Harms, εξηγώντας της ότι η προώθηση της έγκρισης του λεγόμενου κανονισμού του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα «οδηγεί στη διχοτόμηση του νησιού και στην ενίσχυση του εθνικού διαχωρισμού».
Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, είπε η Γενική του Γραμματέας, «εκφράζουμε την απογοήτευσή μας γιατί, για άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο να βαυκαλίζεται με προκαταλήψεις και να αναπαύεται με ψευδαισθήσεις».

Χάος στο εσωτερικό μέτωπο και για τους χειρισμούς

Την ώρα που όλοι μιλούν για την ανάγκη ενότητας, η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων γίνεται εντονότερη.
Η αντιπαράθεση πέρασε χθες από το απευθείας εμπόριο και στο Κυπριακό, με τα κόμματα και την Κυβέρνηση να ανταλλάζουν βαριές κουβέντες.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι με τη στάση της δεν συμβάλλει στη δημιουργία του κλίματος ενότητας που απαιτείται τις κρίσιμες αυτές ώρες.
«Θα πρέπει», είπε ο κ. Αναστασιάδης, «να είμαστε πραγματικά έτοιμοι να δημιουργήσουμε συνθήκες ενότητας και όχι μέσα από απαξιωτικές αναφορές να δημιουργείται κλίμα διχόνοιας».
Ανέφερε ακόμη ότι «η αντιπολίτευση στήριζε μέχρι πρόσφατα τον Πρόεδρο, γιατί το θεωρούσε καθήκον της, κάτι που θα πράξει και πάλι, εάν και εφόσον συνειδητοποιήσουν, αυτοί που κυβερνούν, ότι δεν θα αποφασίζουν και εμείς θα εκτελούμε και θα υπακούμε».
Πετροβολούν την αντίθετη άποψη
«Δεν μπορεί να μην υπάρχει ανοχή, αντοχή και ανεκτικότητα στη διαφορετική άποψη», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι «δεν είναι επιτρεπτό οιοσδήποτε εκφράζει διαφορετική άποψη να μυκτηρίζεται, και αναφέρομαι σε αντιδράσεις και δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε δηλώσεις δικές μας, που δημιουργούν ένα κλίμα αποσύνθεσης του εσωτερικού μετώπου».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ακόμα ότι «επιβάλλεται η αναδιαμόρφωση στρατηγικής στις διαπραγματεύσεις, με απαίτηση συζήτησης των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού».

Άμεση απάντηση σε ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ

Τις επικρίσεις του Νίκου Αναστασιάδη και του Γιαννάκη Ομήρου απέρριψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.
«Και εμείς έχουμε και ανοχές, έχουμε και αντοχές και ακούμε την αντίθετη άποψη. Αλλά διερωτώμαι εάν η ενότητα κτίζεται με τις καθημερινές επικρίσεις και τις καθημερινές εκτοξεύσεις κατηγοριών», είπε ο κ. Στεφάνου.
Υπενθυμίζοντας ότι έχει διευθετηθεί τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για εφ' όλης της ύλης συζήτηση για το Κυπριακό, όπου οι πολιτικές δυνάμεις θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευτούν, να συζητήσουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι «θεωρούμε ότι είναι πραγματικά αχρείαστο μέσα από μια τέτοια διαδικασία καθημερινών κατηγοριών και επικρίσεων να πηγαίνουμε σε ένα κλίμα που ασφαλώς εμείς δεν το θέλουμε».
Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ο οποίος επέκρινε την Κυβέρνηση για την απουσία ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς δεν θέλουμε να είμαστε σε αντιπαράθεση με κανέναν».
Ανησυχεί το ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ εκφράζει την ανησυχία του σε σχέση με την τροπή που παίρνει η πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο και για τον τρόπο που διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος, «με μοναδικό γνώμονα, σε αρκετές περιπτώσεις, την εξυπηρέτηση μικροκομματικών στόχων και σκοπιμοτήτων», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Σταύρος Ευαγόρου.
«Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δημιουργικό διάλογο και τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, ιδιαίτερα στα κρίσιμα ζητήματα όπως το Κυπριακό και η οικονομία», είπε.

Διάτρητο το εσωτερικό μέτωπο

«Το τελευταίο διάστημα το εσωτερικό μέτωπο παρουσιάζεται διάτρητο», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, και πρόσθεσε ότι αναμένει από όλους με σαφήνεια και υπευθυνότητα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για όλα τα θέματα, έτσι ώστε να αποφεύγεται η οποιαδήποτε σύγχυση και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης.
Ο κ. Φωτίου εξέφρασε ακόμα την ελπίδα ότι, «κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο και κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, θα αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος και θ' αναθεωρηθούν τακτικές ή διαδικασίες, οι οποίες δεν έφεραν τα αποτελέσματα που ανέμενε η ε/κ πλευρά στις απευθείας συνομιλίες».
«Πάνω απ' όλα θα πρέπει να συζητηθεί και τυχόν αναπροσαρμογή της δικής μας τακτικής σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: