«Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες και οι αρνητικές εξελίξεις διαδέχονται η μια την άλλη, δεν μπορώ παρά να διαπιστώσω ότι έχουμε χάσει τον πολιτικό προσανατολισμό μας. Κάνουμε πολιτική με ευσεβοποθισμούς, στηριζόμενοι στο συναίσθημα, στο ένστικτο και σε ψευδαισθήσεις», είπε ο πρώην ΥΠΕΞ Γιώργος Λιλλήκας, σε ομιλία του στην πρώτη εκδήλωση του πολιτικού του γραφείου. 17/04/2010 | Μικαέλλα Λοίζου
Αναφερόμενος στη Διζωνική Δικονοτική Ομοσπονδία, ο κ. Λιλλήκας είπε πως κάποτε, διακηρύτταμε ότι, αποδεχόμενοι τη Δικοινοτική Ομοσπονδία ως μορφή λύσης, εξαντλήσαμε τα όρια των υποχωρήσεών μας. Σήμερα, η Δικοινοτική έγινε Διζωνική και λάβαρο και όραμα του αγώνα μας, που για να το υλοποιήσουμε είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε αρχές και αξίες. Το περιεχόμενο αυτής της Διζωνικής, που δεν τη συναντούμε πουθενά στον κόσμο αλλά ούτε και στα συγγράμματα του Διεθνούς και Συνταγματικού Δικαίου, παρουσιάζεται ως επουσιώδες ζήτημα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι για κάποιους μεγαλύτερη σημασία έχει η υπογραφή μιας συμφωνίας, από το περιεχόμενο της λύσης. Περιεχόμενο που θα καθοριστεί στη Συμφωνία λύσης. Η μόνη φορά που η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία απέκτησε συγκεκριμένη μορφή και περιεχόμενο ήταν με το Σχέδιο Ανάν, που χαρακτηρίστηκε από έγκριτους συνταγματολόγους ως «Συνταγματικό έκτρωμα», τόνισε.
Ζημιογόνα στρατηγική
«Η στρατηγική των τελευταίων δύο χρόνων αποδεικνύεται αναποτελεσματική και ζημιογόνα, γιατί παραγνωρίζει το γεωπολιτικό χαρακτήρα του Κυπριακού, τα διδάγματα της Ιστορίας και τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας. Ο Πρόεδρος επένδυσε στη φιλική του σχέση με τον κ. Ταλάτ, στον οποίο έκανε «γενναίες προσφορές» και δώρα, όπως την εκ περιτροπής Προεδρία με εκτελεστική εξουσία, την παραμονή 50.000 εποίκων χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις, τη μετάφραση της πολιτικής ισότητας σε αριθμητική ισότητα και άλλα πολλά, προσδοκώντας ότι ο κ. Ταλάτ και οι Τουρκοκύπριοι θα επαναστατήσουν κατά της Τουρκίας. Επένδυσε στον εξευμενισμό της Τουρκίας, αφήνοντας την να προχωρήσει ανενόχλητη και χωρίς κόστος στην ενταξιακή της πορεία, ευελπιστώντας ότι η Τουρκική Κυβέρνηση θα του ανταποδώσει τη γενναιοδωρία αυτή με μια πιο μετριοπαθή στάση στις συνομιλίες. Τέλος, επένδυσε στη συμμαχία με τη Βρετανία και το «φίλο Γκόρντον Μπράουν», αναμένοντας αλλαγή της διαχρονικής πολιτικής του Λονδίνου στο Κυπριακό. Αυτή η στρατηγική απέτυχε παταγωδώς. Απέτυχε γιατί στερείται ρεαλισμού. Απέτυχε, με πολύ ψηλό, δυστυχώς, τίμημα για τον τόπο, γιατί στηρίζεται σε πολιτικές ψευδαισθήσεις και όχι στις πραγματικότητες, πρόσθεσε.
Αξίζουμε καλύτερης λύσης
«Η ανθρωπότητα και ιδιαίτερα οι λαοί της Ευρώπης έδωσαν μεγάλους αγώνες για τη Δημοκρατία. Έχυσαν αίμα, πολύ αίμα, για να καθιερωθεί η Δημοκρατία. Είναι αδιανόητο, 250 χρόνια μετά την καθιέρωση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συναινεί στην κατάλυσή της στην Κύπρο και να απαιτεί από τον κυπριακό λαό οικειοθελώς να αποποιηθεί των δημοκρατικών του δικαιωμάτων και ελευθεριών», τόνισε ο κ. Λιλλήκας.
Η επόμενη μέρα της λύσης που προδιαγράφεται, δεν θα είναι ημέρα πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικο-οικονομικής ευημερίας, προέβλεψε. Θα είναι ημέρα διαχείρισης αδιεξόδων και κρίσεων. «Αυτήν τη λύση οραματιζόμαστε; Γι’ αυτήν αγωνιζόμαστε για 36 χρόνια;», διερωτήθηκε. Ο λαός μας αξίζει καλύτερης λύσης. Και μπορούμε να πετύχουμε μια εθνικά αξιοπρεπή και βιώσιμη λύση, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, υπογράμμισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου