26 Οκτωβρίου 2010, http://www.sigmalive.com/news/politics/319791
Ρεσιτάλ αδιαλλαξίας έδωσε σήμερα, πρώτη μέρα της μικτής διακοινοβουλευτικής επιτροπής Τουρκίας Ε.Ε ο Εγκεμέν Μπαγίς, αρχιδιαπραγματευτής της χώρας με την Ε.Ε. Ο κ. Μπαγίς, αλλά και η τουρκική αντιπροσωπεία τήρησαν από την αρχή επιθετική στάση όσον αφορά το κυπριακό, και μάλιστα με προσβλητικό τρόπο. Ο κ. Ελβάν, συμπρόεδρος της μικτής επιτροπής, κατηγόρησε τους Ε/κ ότι σέρνονται στις συνομιλίες σε αντίθεση με την τουρκική πλευρά η οποία προβάλλει προτάσεις επίλυσης του Κυπριακού.
Από την άλλη ο κ. Μπαγίς, είπε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και δύο λαοί. «Εάν θέλετε να σώσετε την πολιτιστική κληρονομιά», είπε «γιατί αποτείνεστε σε μας και δεν πάτε στο πρόεδρο της «ΤΔΒΚ»».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την παρέμβαση του επίτροπου διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, ο οποίος επισήμανε ότι στην Ε.Ε εντάχθηκε ολόκληρη η Κυπριακή Δημοκρατία με αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Ο κ. Μπαγίς όμως, συνέχισε στον ίδιο αμανέ τονίζοντας ότι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων δεν αποτελεί λύση του κυπριακού και επέμενε ακόμα και όταν ο κ. Φούλε έκανε την παρέμβασή του ότι στην Κύπρο υπάρχει «ΤΔΒΚ» και στο νότο αν υπάρχει μια χώρα, λίγο πριν αποχωρήσει.
Τα λόγια του κ. Μπαγίς θεωρήθηκαν άκρως προσβλητικά, με αποτέλεσμα η ελληνική αντιπροσωπεία να ζητήσει από το προεδρείο να γίνει μια διευκρίνιση για να στηριχθούν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές.
Στο προεδρείο, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής, ισχυρίστηκε ότι δεν άκουσε καλά τι έλεγε η μετάφραση ενώ ο Τούρκος συμπρόεδρος ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν καλά τι είχε πει ο κ. Μπαγίς. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχαρους να ζητήσει θέμα διαδικασίας.
Όταν της δόθηκε ο λόγος η κα. Θεοχάρους είπε ότι για λόγους προσωπικής και κρατικής αξιοπρέπειας, αποχώρησε και κάλεσε τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές να αποχωρήσουν. Ακολούθως το λόγο πήρε η κα. Αντιγόνη Παπαδοπούλου, και ο κ. Χατζηγεωργίου. Από την αίθουσα αποχώρησε και ο κ. Κουμουτσάκος, από πλευράς Ν.Δ. Ακόμα αποχώρησαν Ολλανδοί και Πολωνοί ευρωβουλευτές προκειμένου να στηρίξουν την Κυπριακή Δημοκρατία, για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε η Τουρκία.
Στο μεταξύ ο Στέφαν Φούλε αναφερόμενος στο θέμα του λεγόμενου απευθείας εμπορίου, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να στηρίζει τη νομική βάση του άρθρου 207.2 που ρυθμίζει τις σχέσεις της Ε.Ε με τρίτα κράτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου