Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Αφού ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει ξεπεράσει τα εσκαμμένα…

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/316961

| Εκτύπωση | 19/10/2010 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Κολοκασίδης είναι αν. Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Είναι εκ των συνεπών, τεκμηριωμένων και σκληρών επικριτών της πολιτικής Χριστόφια στο Κυπριακό. Είναι εξ εκείνων που υποστηρίζουν ότι το ΔΗΚΟ, αν θέλει να διατηρήσει την πολιτική και κομματική του αξιοπρέπεια, πρέπει να αποχωρήσει από κυβέρνηση, με την οποία διαφωνεί σε όλα τα καίρια και τα σημαντικά. Ο λόγος του είναι μεστός και ξεκάθαρος. Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη «Σ», στον εκλεκτό συνάδελφο Μιχ. Παπαδόπουλο, ο Γ. Κολοκασίδης εκτιμά ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «έχει υπερβεί τα εσκαμμένα, έχει διαβρώσει τις ε/κ θέσεις, σε βαθμό, ναι, που τίθενται εν κινδύνω τα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού». Με απλά λόγια, η πολιτική Δ. Χριστόφια θέτει σε κίνδυνο τον τόπο και το λαό. Πώς τεκμηριώνει τις θέσεις του ο Γ. Κολοκασίδης; Αρχίζει από το μέγα θέμα του περιουσιακού, επί του οποίου το ΔΗΚΟ μόλις την περ. εβδομάδα εξέδωσε απόφαση, διά της οποίας υποστηρίζει ότι «το κατατεθέν έγγραφο (Χριστόφια) δεν μπορεί ν' αποτελέσει βάση επίλυσης του περιουσιακού». Γιατί; Διότι ακόμα και αν οι Τ/κ αποδεχθούν τις προτάσεις ως έχουν, το ΔΗΚΟ θα τις απορρίψει επειδή το περιουσιακό είναι η πεμπτουσία του Κυπριακού.
Κατά τον Γ. Κολοκασίδη, το περιουσιακό καλύπτει το βασικότερο ανθρώπινο δικαίωμα, εκείνο στην περιουσία. Από την άλλη συναρτάται προς το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων, που συνιστά ανάχωμα στην εισβολή-κατοχή και αποκαθιστά το ενιαίο του χώρου, πληθυσμιακού, κοινωνικού και γεωγραφικού, της Κύπρου. Παρατηρείται, όμως, μια κωμικοτραγική κατάσταση με το περιουσιακό: Τα κόμματα ετοιμάζουν προτάσεις και διαμορφώνουν θέσεις για ένα ζήτημα επί του οποίου ο Δ. Χριστόφιας από τις 6/9/2010 κατέθεσε τις γνωστές προτάσεις του, που ήδη συζητούνται. Απορεί κάθε σκεπτόμενος πολίτης που επιμένει να διατηρεί σώας τας φρένας: Πώς είναι δυνατόν να αναμένουν από τον Πρόεδρο να λάβει υπόψη τις θέσεις τους όταν η συζήτηση προχωρεί; Και γιατί να πιστέψουν τις διαβεβαιώσεις του ότι είναι έτοιμος να αναπροσαρμόσει τις προτάσεις του για το περιουσιακό όταν υποστηρίζει ότι θα ήταν αναξιόπιστος αν τις αποσύρει; Το περιουσιακό δεν βρίσκεται στο στάδιο της προπαρασκευής αλλά συζητείται σε βάθος!
Ο Γ. Κολοκασίδης θέτει και μερικά άλλα κρίσιμα ζητήματα, για τα οποία το ΔΗΚΟ πρέπει να πάρει αποφάσεις: Πρώτον, ο Πρόεδρος καλείται να δείξει ότι λαμβάνει υπόψη, προσαρμόζεται και υιοθετεί τις ανησυχίες του ΔΗΚΟ. Μέχρι σήμερα το… γράφει κανονικά, όπως έκανε και με την ορθή αξίωση του ΔΗΚΟ να αποσύρει τις γενναιόδωρες παραχωρήσεις του στους Τούρκους. Δεύτερον, ο Δ. Χριστόφιας ασεβεί βάναυσα και περιφρονεί αδίστακτα την ετυμηγορία του λαού στο δημοψήφισμα του 2004 και ρίχνει γέφυρες προς το σχέδιο Ανάν, που ο λαός ενταφίασε. Τρίτον, οι προτάσεις του Προέδρου κατατείνουν σε διχοτόμηση επί του εδάφους και στην κοινωνία, με ένα νοθευμένο σύστημα διακυβέρνησης, που συνιστά συνταγή κατάρρευσης. Τέταρτον, η απόφαση του ΔΗΚΟ για το περιουσιακό βάζει ξανά σε σοβαρότατη δοκιμασία τη συνεργασία με τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Ο Γ. Κολοκασίδης επισημαίνει ορθά ότι ο Πρόεδρος έχει απολέσει και το τελευταίο ιμάτιο, που λέγεται ΔΗΚΟ, και έμεινε μόνος με το ΑΚΕΛ. Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού απορρίπτει την πολιτική Χριστόφια. Άρα, πρώτον, ο Πρόεδρος έχει απολέσει το τεκμήριο της νομιμοποίησης. Και, δεύτερον, πώς θα λειτουργήσει μια πιθανή λύση όταν δεν έχει την υποστήριξη της κοινωνίας; Τα ερωτήματα Κολοκασίδη θέτουν ξανά επί τάπητος ένα άλλο καίριο ερώτημα:
Αφού ο Δ. Χριστόφιας ξεπέρασε τα εσκαμμένα, το ΔΗΚΟ τι γυρεύει ακόμα στην Κυβέρνηση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: