Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Με παραχάραξη Ιστορίας και Γεωγραφίας η διδασκαλία τους στα σχολεία.. Τι λέει το Υπουργείο Παιδείας..

Το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας απαντά σε δημοσίευμα του «Π.Λ.», χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει τι βιβλία θα στείλει στους μαθητές της Βορείου Ηπείρου

• Τα θέματα Παιδείας στη Βόρειο Ήπειρο είναι πολύ σοβαρά, γιατί σχετίζονται άμεσα με την διατήρηση της ταυτότητας και της ίδιας της ύπαρξης του Ελληνισμού. Δυστυχώς όμως δεν φαίνεται να αντιμετωπίζονται ως τέτοια από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Το γεγονός και μόνο ότι τα Ελληνόπουλα της Αλβανίας διδάσκονται πως δήθεν στην γειτονική χώρα περιλαμβάνονται και 8 Ελληνικοί Νομοί (από την Θεσπρωτία έως και την Φλώρινα) αποδεικνύει το μέγεθος και την επικινδυνότητα της ιστορικής παραχάραξης.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ…

Ενώ από την Ελλάδα δεν γράφονται βιβλία Γεωγραφίας και Ιστορίας, για τους μαθητές των Μειονοτικών Σχολείων της Αλβανίας, βρίσκουν έδαφος οι εθνικιστικοί κύκλοι στη γειτονική χώρα να…δηλητηριάσουν τα παιδιά με ακραίες θέσεις.
Όπως έγραψε η ηλεκτρονική σελίδα «Δερ
όπολη» στη «Γεωγραφία της Αλβανίας», που διδάσκεται στην Γ’ Λυκείου,  «οι μαθητές δε μαθαίνουν μόνο για τα σημερινά όρια του Αλβανικού κράτους αλλά, και για τις
  περιοχές που «αδίκως» -όπως λέει αρκετές φορές στο βιβλίο- το Συμβούλιο των Πρεσβευτών του 1913 άφησε εκτός των ορίων του κράτους Αλβανικές περιοχές (Treva Shqiptare). Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται 3 νομοί του Μαυροβουνίου, όλο το Κόσσοβο και άλλες τρεις περιοχές της Σερβίας, το μεγαλύτερο μέρος του κράτους των Σκοπίων και 8 νομοί της Ελλάδος. Το βιβλίο αυτό που διδάσκονται και τα Ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου, έχει εξώφυλλο το χάρτη της Αλβανίας να πλαισιώνεται από τις «Αλβανικές περιοχές» (treva shqiptare) εκτός συνόρων».

ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ; 

• Όταν όμως ο «Π.Λ.» σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, πριν λίγες ημέρες (6 Οκτωβρίου 2010), έγραψε για την πρόθεση του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας –σύμφωνα  με πληροφορίες και δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων - να αντικαταστήσει τα βιβλία που αποστέλλει ως τώρα στα Μειονοτικά σχολεία με αυτά της Θράκης, μας… έψεξε κατηγορώντας μας «για διάδοση ψευδών ειδήσεων»!
Αντί το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια τι πρόκειται να πράξει, απάντησε στο δημοσίευμα του «Π.Λ.» γενικόλογα, χαρακτηρίζοντάς το «ανυπόστατο».
Το ερώτημα, που απασχολεί τους Βορειοηπειρώτες  και το οποίο παραμένει, είναι: Τι βιβλία θα χρησιμοποιούν οι μαθητές στη Βόρειο Ήπειρο; Αυτό ενδιαφέρει, ενώ τα υπόλοιπα είναι άνευ σημασίας. Ακόμη το Υπουργείο επισημαίνει ότι «η εκπαίδευση της Ελληνικής Μειονότητας στη γειτονική χώρα είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, για να αποτελεί αντικείμενο στρεβλώσεων και φημολογιών».
Όμως δεν θα υπάρχουν στρεβλώσεις και φημολογίες, από τη στιγμή που αποσαφηνιστεί τι βιβλία θα αποσταλούν στα Ελληνικά σχολεία της Αλβανίας. Όσο δεν λύνεται η εκκρεμότητα, ο καθένας μπορεί να υποθέσει διάφορα.
Δεν επιδιώκουμε να κάνουμε «φροντιστήριο» στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά μάλλον εκεί κάποιοι το χρειάζονται…

ΑΝΗΣΥΧΙΑ…

• Το Υπουργείο Παιδείας λοιπόν, αντί να επικεντρωθεί στην ουσία του ζητήματος, απαντώντας στον «Π.Λ.» (ολόκληρο το απαντητικό κείμενο δημοσιεύεται στο τέλος του ρεπορτάζ), κάνει λόγο  για «δημοσιεύματα, που δημιουργούν χωρίς λόγο αρνητικό κλίμα και  ανησυχία»!
Λόγος – και σοβαρός -  υπάρχει βέβαια, αφού η ανησυχία είναι έντονη στους Βορειοηπειρώτες, άσχετα αν το Υπουργείο υποστηρίζει τα αντίθετα.
Και δεν είναι τυχαίο που πολλοί Βορειοηπειρώτες κάνουν λόγο για ανύπαρκτη εκπαιδευτική πολιτική της Ελλάδας στο χώρο τους.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ…

• Ολόκληρη η απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας στον «Π.Λ.», για το ζήτημα των βιβλίων στη Βόρειο Ήπειρο, έχει ως εξής:
«Αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος Ιωαννίνων», στις 06/10/2010, με τίτλο «Ξαναχτύπησε η Θ. Δραγώνα με τα βιβλία στη Βόρειο Ήπειρο!», διευκρινίζουμε τα ακόλουθα: 
Ο ισχυρισμός ότι- σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας-  τα βιβλία που διδάσκονται στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία στην Αλβανία, πρόκειται  να αντικατασταθούν από τα βιβλία που γράφηκαν για τους μουσουλμανόπαιδες στη Θράκη,  είναι τελείως ανυπόστατος και στερείται  κάθε λογικής.
Δημιουργείται δε η εύλογη απορία με ποιο τόπο εξυπηρετείται η εκπαιδευτική διαδικασία για την ελληνική ομογένεια  στην Αλβανία από τη διάδοση ψευδών ειδήσεων - για τις οποίες δεν έγινε καμία προσπάθεια επιβεβαίωσης – που δημιουργούν χωρίς λόγο αρνητικό κλίμα και εντάσεις.
Η εκπαίδευση της ελληνική μειονότητας στη γείτονα χώρα είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για να αποτελεί αντικείμενο στρεβλώσεων και φημολογιών, που αθέλητα ή ηθελημένα θέτουν προσκόμματα στις προσπάθειες για ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης Παιδείας, προκειμένου η μειονότητα να ενισχύσει την ιδιαίτερη ταυτότητά της και τους δεσμούς της με την Ελλάδα, αλλά και τη θέση και το κύρος της στην αλβανική κοινωνία.      
Από το Γραφείο Τύπου».http://palmosbh.blogspot.com/2010/10/blog-post_1083.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: