Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Ένα κυπριακό «κόκκινο πρόβατο» θα προεδρεύει της Ευρώπης


| Εκτύπωση  Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο περίγυρός του και δη το ΑΚΕΛ μάλλον δεν ξέρουν τι είναι η «soft power» («μαλακή δύναμη»). Διότι αν ήξεραν κατ’ ελάχιστον, η Κυπριακή Δημοκρατία, που αναλαμβάνει την Κυριακή την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα είχε μια τόση αρνητική αντιμετώπιση και εικόνα από εταίρους και μη. Όταν μιλάμε για «μαλακή δύναμη» εννοούμε τη σύνολη εικόνα, που ένα κράτος εκπέμπει προς τους τρίτους, φίλους, εταίρους ή εχθρούς. Αυτή είναι συνάρτηση συγκροτημένης εξωτερικής πολιτικής, ισχυρής άμυνας, σοβαρής διακυβέρνησης και αξιόπιστης ηγεσίας.
Το πανίσχυρο θεμέλιο κάθε σοβαρού κράτους είναι η αξιοπιστία του στις σχέσεις, στις συναλλαγές, στις διαβουλεύσεις με τρίτους και στην επίλυση προβλημάτων. Κανείς δεν σε παίρνει στα σοβαρά και σε χλευάζει αν εσύ δεν είσαι σοβαρός, υπεύθυνος και αξιόπιστος. Ιδιαίτερα, από τη στιγμή που συμμετέχουμε στη μεγαλύτερη ομάδα κρατών, την ΕΕ. Ο Πρόεδρος ακόμα δεν άρχισε να προεδρεύει και ήδη έκαναν την εμφάνισή τους χολερικά ή και επικριτικά δημοσιεύματα εναντίον του και, εξ αυτού, κατά της Κύπρου.

Είναι τυχαίο που γερμανικά έντυπα αναφέρονται ειρωνικά και χλευαστικά σε «Καταστρόφια και Πανικό», εννοώντας ευθέως τον Πρόεδρο και τον νέο Διοικητή της ΚΤΚ; Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ας μην αφήνει υπονοούμενα ότι γι’ αυτά τα δημοσιεύματα και ειδικά το τελευταίο του «Der Spiegel» ευθύνεται, δήθεν, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Ο Α. Κυπριανού κατέχει αποδεικτικά στοιχεία ή είναι κουβέντες του καφενέ; Είναι τυχαίο που Γερμανός πολιτικός ζήτησε όπως αφαιρεθεί η Προεδρία από την Κύπρο επειδή, ειρωνεύτηκε, δεν μπορείς να βάλεις ένα σκύλο (την Κύπρο) επικεφαλής των αποθεμάτων λουκανίκων;
Είναι τυχαίο που η έγκυρη «New York Times» υποστηρίζει ότι η ανάληψη της προεδρίας από τον Δ. Χριστόφια και η στάση του έναντι της ΕΕ θα προκαλέσει περαιτέρω διατάραξη στους κόλπους της Ένωσης; Η αμερικανική εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Πρόεδρο ως «το κόκκινο πρόβατο της Ευρώπης» και επισημαίνει ότι επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο ΔΝΤ.
Να θυμίσουμε ότι ο Δ. Χριστόφιας, σε δηλώσεις του, αποκάλεσε αυτούς, στους οποίους σήμερα προστρέξαμε για να ζητιανέψουμε βοήθεια - την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ - ως «διεθνείς αρχικλέφτες»! Πρόσφατα, μιλώντας σε εκδήλωση για τον μέντορά του, Ε. Παπαϊωάννου, είπε: «Ψηλά τα λάβαρα. Είμαστε αγωνιστές, συναγωνιστές για την ειρήνη, τη Δημοκρατία, την κοινωνική πρόοδο και, τελικά, τον σοσιαλισμό. Και να είσαστε βέβαιοι ότι η τύχη του κόσμου δεν είναι ο ψυχοφθόρος και καταστροφικός για τους ανθρώπους καπιταλισμός».
Ώστε, λοιπόν, τελικός στόχος του Προέδρου και του ΑΚΕΛ είναι ο σοσιαλισμός, αφού «ο ψυχοφθόρος και καταστροφικός καπιταλισμός» πάει να εκμετρήσει το ζην. Και να ήταν μόνο αυτά… Εξαίρει τον Κάστρο. Εναβρύνεται που η Βενεζουέλα του Τσάβες άνοιξε πρεσβεία στη Λευκωσία. Επαινεί το Ιράν και δεν σταματά να επιτίθεται στο ΝΑΤΟ. Η στάση του έναντι της ΕΕ είναι αμφίσημη, γράφουν οι «N.Y. Times» και έχουν, δυστυχώς, δίκαιο. Ακόμα την ώρα που αποφασιζόταν η καταφυγή στον Μηχανισμό, ο Πρόεδρος είπε πως δεν αποκλειόταν να αποσύρουμε την αίτησή μας, αν μας δάνειζαν η Ρωσία ή η Κίνα. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.
Αυτά και άλλα μας εκθέτουν ανεπανόρθωτα και αμαυρώνουν την εικόνα μας. Θέλουμε διακαώς να επιτύχει η κυπριακή Προεδρία της ΕΕ. Αλλά θα το ξαναπούμε: Είναι ποτέ δυνατόν ένας κομμουνιστής από τα γεννοφάσκια του να νοιάζεται για την καπιταλιστική Ευρώπη και τη νεοφιλελεύθερη οικονομία της; Ο Θεός να βάλει το χέρι Του να μην έχουμε άλλα ξεσπάσματα του Δ. Χριστόφια… ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: