Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

«Οι πολίτες δεν ανέχονται, πια, τα καραγκιοζιλίκια των κομμάτων»



Εκτύπωση  Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Πιστός στο ραντεβού ο εκλεκτός φίλος και αναγνώστης της στήλης, Ανδρέας Τ. Λουκά, πρόσφυγας από το Αγριδάκι της κατεχόμενης Κερύνειας μας, επανέρχεται με νέες, αιχμηρές επισημάνσεις και παρατηρήσεις, όπως τις διατυπώνει ένας βαθύτατα σκεπτόμενος, για το μέλλον του τόπου, πολίτης.
Μου γράφει: «"Μερικά πράγματα βγάζουν κυριολεκτικά μάτι: Την ώρα που ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος έπνεε τα λοίσθια και οι τέσσερις έψελναν το ''δεύτε τελευταίον ασπασμόν'', ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδης, στις Βρυξέλλες έκανε προεδρική εμφάνιση. Συνάντησε τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνομίλησε μαζί τους, ενώ στην Κύπρο ο μεν ενδιάμεσος εκηδεύετο, άκλαυτος και αφίλητος, το δε ΑΚΕΛ καραδοκούσε να δει πού θα πάει το πράγμα. 
Είτε συμφωνεί κανείς με τις θέσεις και την πολιτική Αναστασιάδη είτε όχι, η ουσία είναι μία: Κάθε φορά που ένας ξένος ηγέτης επισκέπτεται την Κύπρο, μετά τις επαφές και τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Χριστόφια, η επόμενη και συχνά μοναδική συνάντηση που έχει, είναι με τον Ν. Αναστασιάδη. Αυτό δημιουργεί συνειρμούς και εικόνες και προδιαθέτει για το μέλλον. Η εντύπωση που δίνεται από τους ξένους είναι ότι αυτός, κατά την εκτίμησή τους, θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Κύπρου. Δυστυχώς ή ευτυχώς, προς το παρόν όλοι προλειαίνουν το έδαφος για τον Αναστασιάδη. Και δεν το καταλαβαίνουν! - Σ.Ι."
»Το ανωτέρω είναι πρόσφατο κείμενό σου στα "Αναφαδόν" της "Σ". Να υπενθυμίσω πως ο Ν. Αναστασιάδης ακολουθούσε την ίδια τακτική και πριν από τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, αλλά πολύ περισσότερο αμέσως μετά το δημοψήφισμα του 2004, οπόταν ακολουθούσε στο εξωτερικό κατά πόδας τον αείμνηστο Παπαδόπουλο, ο οποίος προσπαθούσε να διαχειριστεί το ΟΧΙ του κυπριακού λαού στο σχέδιο Ανάν, να μετριάσει τις λυσσαλέες αντιδράσεις των φίλων και συμμάχων της Τουρκίας.
Ο Αναστασιάδης τούς διαβεβαίωνε να μην ανησυχούν και ότι οι μέρες του Παπαδόπουλου ήσαν μετρημένες και πως το Σχέδιό τους θα επανερχόταν και θα περνούσε. Ακόμα και στην αυλή του Ερντογάν μετέβη. Να μην ξεχνάμε, επίσης, την καταγγελία που έκανε προς τον τότε πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κοξ, περί των "αντιδημοκρατικών μεθόδων" που μετήλθε, όπως έλεγε, η κυβέρνηση Παπαδόπουλου.
»Μπορεί σήμερα ο Αναστασιάδης να έβαλε το αρμόζον βαρύγδουπο ύφος και να υιοθέτησε το ανάλογο στυλ, αλλά εμένα δεν με αφήνει να κοιμηθώ ένα βασικό γεγονός: Ακόμα δεν γονάτισε μπροστά στον κυπριακό λαό και να ζητήσει συντετριμμένος συγγνώμη για τον πόλεμο που μας κήρυξε τότε. Όταν ερωτάται σήμερα γιατί ακόμα δεν ζήτησε συγγνώμη από τον λαό, λέγει το αμίμητο: "Γιατί να ζητήσω συγγνώμη; Εφαρμόστηκε το Σχέδιο και απέτυχε και απεδείχθη πως είχα λάθος;". Πράγμα που σημαίνει τι; "Βγάλτε με εσείς πρόεδρο, και θα φροντίσω να δούμε ποιος είχε δίκιο".
»Κατά τα άλλα, όμως, λέγει πως "σέβεται την ετυμηγορία του λαού"! Ήμαρτον, Κύριε… Τώρα, εμένα πώς θα με πείσει να τον ψηφίσω; Θα προσπαθήσει να πάρει με το μέρος του κάποιον ή κάποιους από τους αποτυχημένους ηγετίσκους του λεγόμενου Κέντρου που θα με ρυμουλκήσουν μαζί τους; Λίκνο που τους λίκνιζε, θα ’λεγε και ο αείμνηστος Γιώργος Οικονομίδης!
Ένα πράγμα να θυμούνται όλοι τους. Τα καραγκιοζιλίκια τα βαρέθηκε ο κυπριακός λαός. Και θα τους αποδώσει τα δέοντα στις επόμενες προεδρικές. Έστω και εάν, όπως νομίζουν, έχουν τσιμεντώσει τη μέθοδο τής "μη χείρονος" επιλογής για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ας ανοίξουν τα μάτια και ας δουν τα εν Ελλάδι τεκταινόμενα και την κατεδάφιση των μακροχρόνιων κομματικών τσιφλικιών».                                                                                                                            ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: