Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ο Μηχανισμός θα λύσει όσα η Κυβέρνηση ενσυνείδητα ανέβαλλε


| Εκτύπωση  Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Ευτυχώς που, επιτέλους, ζητήσαμε οικονομική στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αίφνης, η οικονομία μας, που πηγαίνει καλά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, καταφεύγει στον Μηχανισμό. Η οικονομία μας, που πηγαίνει καλά, υποβαθμίζεται στο έσχατο επίπεδο σκουπιδιών από ξένον οίκο αξιολόγησης. Αυτή η οικονομία, που τάχα πάει καλά, οδήγησε την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα. Κι αυτή η οικονομία που, κατά τον Δ. Χριστόφια, πάει καλά, βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, καθ’ ομολογίαν χθες του Κυβ. Εκπροσώπου.
Αυτά και μόνο τα δεδομένα καταδεικνύουν πόσο μη σοβαροί, ανεπαρκείς, ανεύθυνοι και επικίνδυνοι είναι αυτοί που μας κυβερνούν. Πολλοί ήταν εκείνοι και αυτή η εφημερίδα που, σε ανύποπτο χρόνο, προειδοποιούσαμε ότι βαίνομεν ολοταχώς προς τον Μηχανισμό Στήριξης. Μας αποκαλούσαν κινδυνολόγους - όπως ακριβώς και πριν από τέσσερα χρόνια, όταν επισημάναμε τις επερχόμενες επιπτώσεις και στην κυπριακή οικονομία. Τώρα; Τώρα «βουράτε εταίροι» να μας σώσετε από την ολική οικονομική καταστροφή.

Η Κυβέρνηση όφειλε πριν από καιρό να είχε υποβάλει αίτηση για στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό. Θα μπορούσε τότε, υπό καλύτερες, ίσως, συνθήκες να διαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου. Σήμερα, μετά και τη νέα υποβάθμιση των κυπριακών ομολόγων και της οικονομίας στο επίπεδο πιο κάτω και από σκουπίδια, με ποιες δυνατότητες η Κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί; Σχεδόν καμία. Ουδέν κακόν, όμως, αμιγές καλού. Και το καλό είναι ότι μετά το ξεσκόνισμα των δημόσιων οικονομικών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η τρόικα θα καταθέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε να μας παραχωρηθούν τα δισεκατομμύρια που χρειαζόμαστε.
Να θυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατ΄ επανάληψη ζήτησε από την κυβέρνηση Χριστόφια να προβεί σε δραστικές τομές και μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο και ημικρατικό τομέα, να διαρθρώσει την ΑΤΑ, να κοιτάξει το συνταξιοδοτικό, ο συνεργατισμός να ελέγχεται από την ΚΤΚ, να προχωρήσει με το ΓΕΣΥ, να ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό, κτλ. Η τρόικα όχι μόνο θα ελέγχει την πορεία των υλοποιούμενων μέτρων, αλλά και και θα επιμένει σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα.
Έτσι, όσα διαρθρωτικά και άλλα μέτρα η κυβέρνηση Χριστόφια όφειλε να πάρει πριν από χρόνια, σήμερα, είτε της αρέσει είτε όχι, θα υποχρεωθεί να τα υλοποιήσει, για να μας δώσουν τα δισεκατομμύρια. Η ένταξη στον Μηχανισμό είναι η τελευταία και μοναδική ευκαιρία, ώστε, όσα η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος -εξαιτίας ολέθριας αναβλητικότητας, ανεπάρκειας, ιδεολογικών αγκυλώσεων και κομμουνιστικής φιλοσοφίας- ενσυνείδητα απέφυγαν να πράξουν, να τα προωθήσουν τις επόμενες βδομάδες. Κι ας μη διανοηθούν να ενεργήσουν όπως η Ελλάδα, που καθημερινά καλείται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ανταποκριθεί στους όρους του μνημονίου. Τι θα γίνει με την ΑΤΑ, το συνταξιοδοτικό και άλλα ζητήματα, η τρόικα θα απαιτήσει συγκεκριμένες αποφάσεις και άμεση υλοποίησή τους.
Θα θέλαμε να δούμε τα μούτρα των εργατοπατέρων όταν, ενδεχομένως, θα απαιτηθεί να μειωθούν απολαβές και ωφελήματα των δημόσιων και ημικρατικών υπαλλήλων και των άλλων εργαζομένων, ή και να γίνουν απολύσεις από μια υπεράριθμη δημόσια και ημικρατική υπηρεσία. Τι θα πράξουν; Θα αναπετάσουν τα λάβαρα των κινητοποιήσεων για να διαφυλάξουν τα… «κεκτημένα»;
Αναμένουμε να δούμε και τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ και ειδικά του Προέδρου, όταν θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν ένα μνημόνιο που, εξόφθαλμα, θα αποβλέπει στη διάσωση, στήριξη και ανασύνταξη μιας νεοφιλελεύθερης οικονομίας και ενός καπιταλιστικού συστήματος μιας ευρωπαϊκής χώρας. Ο Λένιν και ο Μαρξ θα στριφογυρίζουν στον τάφο τους… ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: