Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Υπογραφές την Τετάρτη


| Εκτύπωση  ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Θέμα ημερών το Μνημόνιο του τερματικού, σύμφωνα με τον Χ. Έλληνα
Για τη δημιουργία του τερματικού, είναι πολύ σημαντικό η επιβεβαιωτική γεώτρηση της Noble να επιβεβαιώσει τουλάχιστον τα αρχικά ευρήματα για ύπαρξη 7 τρις κ.π., τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ

Την ερχόμενη Τετάρτη θα υπογραφεί το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Noble και των συνεργατών της και της Κύπρου, για την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, αποκάλυψε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας στο «2nd Natural Gas Conference» της ΙΜΗ. O κ. Έλληνας ανέφερε πως για τη δημιουργία του τερματικού, είναι πολύ σημαντικό η επιβεβαιωτική γεώτρηση της Noble να επιβεβαιώσει τουλάχιστον τα αρχικά ευρήματα για ύπαρξη 7 τρις κυβικών ποδών. Το σημαντικό, όπως είπε, είναι τα τελικά κοιτάσματα να μην είναι λιγότερο από 6 τρις κ.π., γιατί με αυτά τα δεδομένα ο τερματικός δεν θα είναι βιώσιμος. Με την υπογραφή του Μνημονίου με Noble, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, δίνουμε ένα μήνυμα στο Ισραήλ πως είμαστε έτοιμοι, αν θέλει, να στείλει και στην Κύπρο φυσικό αέριο και όχι μόνο στην Τουρκία. «Από προσωπική πείρα θεωρώ πως δεν θα περιοριστεί σε μία μόνο λύση, εκτός κι αν δημιουργήσει δικό του τερματικό», πρόσθεσε.

Ολοκληρώνεται η μελέτη
Σε σχέση με τον τερματικό στο Βασιλικό, ανέφερε πως η εταιρεία Technip ολοκλήρωσε τη μελέτη της, η οποία περιλαμβάνει τρία train, ενώ γίνονται προσπάθειες για επιπλέον χώρο, όπου θα μπορούν να κατασκευαστούν ακόμα έξι train. Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, τα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί είναι τα εξής:
· Τέλη 2014: Υπογραφή τελικής συμφωνίας με Noble για τερματικό
· 2016: Έναρξη κατασκευής τερματικού
· 2019: Παράδοση φυσικού αερίου στο νησί για εγχώρια χρήση
· 2020: Εξαγωγές φυσικού αερίου
Λαμπρό ενεργειακό μέλλον
Τη στήριξή τους στο δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη εξέφρασαν, παράλληλα, οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας. O πρέσβης των ΗΠΑ John Koenig καλωσόρισε τις έρευνες και τα ευρήματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας πως η χώρα του ξεκαθάρισε τη θέση της επαναλαμβάνοντας ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες στην ΑΟΖ της. Μιλώντας στο συνέδριο, ανέφερε παράλληλα πως οι αμερικανικές εταιρείες όπως η Noble, που φέρνουν τεχνογνωσία στην περιοχή, τυγχάνουν της στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης. Σημείωσε επίσης πως η πρεσβεία πρόσφατα υποστήριξε τη μετάβαση Κυπρίων επιχειρηματιών σε συνέδριο ενέργειας στο Χιούστον. Με τις γνώσεις μας, πρόσθεσε, θέλουμε να βοηθήσουμε χώρες όπως η Κύπρος.

Επαναφέρουν το θέμα

Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές προκλήσεις, ο Αμερικανός Πρέσβης σημείωσε πως υπάρχουν προοπτικές για διακρατική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, τονίζοντας πως πρόκειται για μία διαδικασία που μπορεί να γίνει άμεσα, παρά τις γνωστές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Τα κοιτάσματα, πρόσθεσε, μπορούν να ενισχύσουν τις σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας και Κύπρου-Ισραήλ. Υπάρχει τρόπος αυτά τα θέματα να παίξουν ρόλο στις γεωστρατηγικές ατζέντες και ο χρόνος για να γίνει είναι τώρα. «Πρέπει να δείτε τις προοπτικές που δημιουργούν οι εξελίξεις», είπε. Οι πολιτικές δυσκολίες δεν αγνοούνται, εξήγησε, αλλά οι προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας φέρουν στο προσκήνιο νέους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Εναλλακτικές πηγές
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρέσβης Jean-Luc Florent ανέφερε πως η ΕΕ ψάχνει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, οι οποίες να είναι συνδεδεμένες με την προστασία του περιβάλλοντος. Σ’ αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, είναι ξεκάθαρο πως η ανακαλύψεις στην Αν. Μεσόγειο είναι σημαντικός παράγοντας, που ήδη λαμβάνεται υπόψη στους μελλοντικούς σχεδιασμούς. Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι εξελίξεις όχι μόνο για σήμερα αλλά για τα επόμενα 30-40 χρόνια. Η αλλαγή πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης από τις χώρες της περιοχής, για να προχωρήσουν σε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας, τόνισε ο Γάλλος πρέσβης.
Αναφερόμενος σε επιστολές-προειδοποιήσεις που απέστειλε το περασμένο έτος η Τουρκία σε εταιρείες που θα αναμειγνύονταν στον β’ γύρο αδειοδοτήσεων, τον οποίο προκήρυξε η Κύπρος (ανάμεσά τους και η γαλλική Total), σημείωσε πως γνωρίζουν τις απειλές και είναι ένα θέμα που θα χειριστούν ανάλογα με τις εξελίξεις, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του νησιού για έρευνα στην ΑΟΖ του.
Τρεις κοινοί παρονομαστές
O ειδικός ακόλουθος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ για θέματα ενέργειας, Michael Lotem, ανέφερε πως οι χώρες που εμπλέκονται σ’ αυτήν τη διαδικασία έχουν τρεις κοινούς παρονομαστές:
1. Ενεργειακή εξάρτηση
2. Οικονομικούς περιορισμούς
3. Γεωπολιτικά θέματα
Σημείωσε πως στην περιοχή υπάρχει μία μεγάλη πηγή χρημάτων, η οποία πρέπει να χρησιμοποιηθεί με έξυπνο τρόπο. Σχολιάζοντας την απόφαση του Ισραήλ να προχωρήσει σε εξαγωγές φυσικού αερίου, τόνισε πως δεν πιέζονται για την όποια απόφαση σε σχέση με το θέμα. Οι ποσότητες που θα εξαχθούν, εξήγησε, δίδουν τη δυνατότητα πολλών επιλογών για τον τρόπο και σχετική ανεξαρτησία στη λήψη της απόφασης, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο εξαγωγής σε πολλούς προορισμούς. Δεν είναι δύο αντίθετες επιλογές η πώληση αερίου μέσω της Μεσογείου και η πώληση στις ασιατικές αγορές, εξήγησε, τονίζοντας πως η απόφαση δεν επηρεάζεται από τις σχέσεις με Κύπρο ή Τουρκία.                                                                                                      πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: