Εκτύπωση Με τον Σάββα Ιακωβίδη
|Προχθές, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, Γ. Βαρνάβα, ζήτησε όπως συγκληθεί στο προεδρικό ευρεία σύσκεψη για να συζητηθούν σοβαρά προβλήματα που άπτονται της λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς και, προπάντων, της ασφάλειας του τόπου. Στη σύσκεψη, αν και εφόσον ο Ν. Αναστασιάδης τη συγκαλέσει, ο Γ. Βαρνάβα εισηγείται όπως παραστεί όλη η πολιτική ηγεσία και η Επιτροπή Άμυνας. Επιδιώκεται, είπε, η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, η οποία να επιτρέψει τη δρομολόγηση λύσεων. Ως εισήγηση, η πρόταση Βαρνάβα είναι ορθή.
Πάσχει, όμως, σοβαρά στην ουσία. Και η ουσία είναι ότι, για να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, πρέπει να προηγηθεί σε βάθος ενημέρωση και ανάλυση της παρούσας κατάστασης από τον αρχηγό της Ε.Φ. Όμως, και πάλιν αμφιβάλλουμε ότι οι πολιτικοί θα αντιληφθούν το μέγεθος των προβλημάτων και θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Πρώτα απ΄ όλα, το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της ολέθριας αποστρατιωτικοποίησης. Ύστερα, ο ΔΗΣΥ έχει προεκλογική δέσμευση, που ο Φωτίου κοπανά συχνά ότι υποστηρίζει μείωση της θητείας, αν το επιτρέψουν οι περιστάσεις.
Επίσης, γίνεται δημόσια λόγος για ημιεπαγγελματικό στρατό, για «έξυπνη άμυνα», για ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Δύναμης, για τις προαγωγές που σταμάτησαν, κτλ. Πέρα από τις καθημερινές δηλώσεις ότι η Ε.Φ. θα ενισχύεται όσο η Κύπρος κατέχεται από τον Αττίλα, έχουμε την άποψη ότι πριν από τη σύσκεψη στο Προεδρικό, πρέπει να προηγηθεί μια σε βάθος, κεκλεισμένων των θυρών, ενημέρωση των πολιτικών για την κατάσταση της Ε.Φ. και τι επιβάλλεται να γίνει για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυσή της με νέα οπλικά συστήματα.
Οι πολιτικοί καλούνται να έχουν υπόψη δύο κρίσιμα δεδομένα: Πρώτον, τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Κύπρου σε μια περιοχή και σε μια εποχή αυξανόμενης αστάθειας, συγκρούσεων και έντονων ασύμμετρων απειλών. Δεύτερον, για την άμυνα να μη λειτουργήσει η γνωστή αιτιολογία, «μα, τώρα έχουμε κρίση, άρα, να πετσοκόψουμε τα (ήδη σφαγιασμένα) κονδύλια για την άμυνα». Ο Υπουργός Άμυνας καθημερινά κανοναρχεί τη θέση περί της «ενεργειακής ασφάλειας». Γνωρίζουμε όλοι τι αυτό προϋποθέτει.
Όχι λόγια και φλυαρίες, αλλ’ αποφάσεις και έργα, σε συνεργασία με φίλους και συμμάχους (Ελλάδα, Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία, δομές άμυνας της ΕΕ). Ο Πρόεδρος, οι πολιτικοί και η Επιτροπή Άμυνας, πριν αποφασίσουν, καλούνται πρώτα να ακούσουν προσεκτικά έναν βαθύ γνώστη και ειδικό, τον Φοίβο Κλόκκαρη, αντιστράτηγο ε.α. Ο Φ. Κλόκκαρης τα τελευταία χρόνια έχει αναλύσει εκτενώς τις παραμέτρους ασφάλειας της Κύπρου, τους κινδύνους που την απειλούν και ποια μέτρα προτείνει για την αντιμετώπισή τους.
Βασική θέση του είναι ότι το ανισοζύγιο δυνάμεων στην Κύπρο και το αξιόμαχο της Ε.Φ. επηρεάζονται από τη δραματική απουσία θεσμοθέτησης Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ). Η ΣΕΑ προσδιορίζει μακροπρόθεσμους στόχους, που ακολουθούνται απ' όλες τις κυβερνήσεις. Αυτοί αποτελούν την πυξίδα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, και καθοδηγούν τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Με απλά λόγια, πριν από οποιαδήποτε απόφαση, Κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία οφείλουν να προσδιορίσουν το νέο αμυντικό δόγμα της Κύπρου για τις επόμενες δεκαετίες. Κι αυτό θα το κάνουν μόνο με τη συνηγορία ειδικών και στρατιωτικών. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου