Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Στημένη ώς το τέλος…


| Εκτύπωση 

Σημαδεμένη υπόθεση η πώληση τ/κ γης με αγοραστή τη Cyta, λέει ο ΥΠΕΣ
Έγινε μια πραγματική λεηλασία του Ταμείου Συντάξεων της Cyta, ανέφερε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Σωκράτης Χάσικος

Ήταν μια στημένη υπόθεση από την αρχή μέχρι το τέλος η πώληση τ/κ γης στη Λάρνακα με τελικό αγοραστή το Ταμείο Συντάξεων της Cyta, το οποίο «λεηλατήθηκε», ενώ αποφασίζοντας να επενδύσει σε γραφεία στην περιοχή εκείνη θα μπορούσε να το κάνει νομότυπα με πιο χαμηλές προσφορές και περισσότερα τετραγωνικά μέτρα, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος. Ο Υπουργός Εσωτερικών ήταν ο πρώτος που κλήθηκε στην Ερευνητική Επιτροπή για τη διεξαγωγή έρευνας, σχετικά με καταγγελίες που σχετίζονται με απαλλοτριώσεις και αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, της οποίας προεδρεύει η Νόρα Νικολαΐδου και μέλη της είναι η Στάλω Αριστείδου και ο Θάσος Νεοκλέους, και συνεδριάζει στο Υπουργείο Συγκοινωνιών.

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο κ. Χάσικος είπε ότι «ήταν μια στημένη υπόθεση από την αρχή μέχρι το τέλος, με αποτέλεσμα να χαθούν κάποια εκατομμύρια από το Ταμείο Συντάξεων της Cyta και, αν κάτι δεν πάει καλά, θα το πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος. Έγινε μια λεηλασία του Ταμείου Συντάξεων, το οποίο διερωτώμαι γιατί να κάνει επένδυση σε γραφεία ή γιατί αγόραζε πολυκατοικίες σε περιοχές παρά το Χίλτον στη Λευκωσία και αντί χ αγόραζε 2χ, ή γιατί επένδυσε σε πανεπιστήμια του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, για όλα αυτά διερωτώμαι», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Καλύτερες προσφορές
Ο κ. Χάσικος ανέφερε, ακόμα, πως «σε ό,τι αφορά το Ταμείο Συντάξεων της Cyta, να πούμε ότι είχε ενώπιόν του και άλλες προσφορές, αφού επέλεξε να κάνει γραφεία σε άλλες περιοχές και οι άλλες προσφορές ήταν αδειούχες, προσέφεραν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα σε χαμηλότερη τιμή από αυτό που αγόρασε τελικώς η Cyta -βρίσκονται μέσα στον φάκελο- και ήταν εις γνώσιν της Cyta ότι υπήρχαν προσφορές με πιο πολλά τετραγωνικά μέτρα και πιο πολλά χρήματα». Σημείωσε, επίσης, ότι «δεν είναι 20 εκατομμύρια, αλλά 27 εκατομμύρια, γιατί αγόρασε και το άλλο κομμάτι», προσθέτοντας, παράλληλα, ότι «εδώ είναι που μοιραία ο λογισμός του ανθρώπου κάνει τους δικούς του συνειρμούς και λέει πως από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν μια εταιρεία που έχρηζε σε βάθος διερεύνησης». Ο κ. Χάσικος επισήμανε επιπρόσθετα πως «το θέμα που καλείστε να διερευνήσετε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ένα θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας ουκ ολίγες φορές προτού καν διοριστεί η νέα Κυβέρνηση, ενώ ήταν επίσης ένα θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής».
Πολλές καταγγελίες
Ανέφερε, επίσης, ότι «με την ανάληψη των καθηκόντων μου στο Υπουργείο Εσωτερικών, πέραν των όσων είχα κατά νουν ή είχαν περιέλθει στην αντίληψή μου, με προσέγγισαν και άλλοι για να καταγγείλουν, προσκομίζοντας και κάποια στοιχεία, με την ιδιότητα του Υπουργού Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, με επισκέφθηκε και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ως συνήγορος ενός επιχειρηματία που είχε κατά την κρίση του, εξ ου και η αγωγή που έκανε, έννομο συμφέρον, και μου εξέθεσε διάφορα στοιχεία, μου άφησε και την αγωγή, αλλά και μέλη του Ταμείου Συντάξεων της Cyta που, ως γνωστόν, είναι με τα χρήματα αυτού του Ταμείου που αγοράστηκε αυτή η ιδιοκτησία», διευκρίνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι και «Λαρνακείς με προσέγγισαν, για να καταγγείλουν και αυτοί την υπόθεση με τη σειρά τους, ότι έπασχε νομικά και έγινε καθ' υπέρβασιν της εξουσίας, ακόμη και ο γεωργός που έχει καλλιέργειες εκεί με προσέγγισε και μου κατήγγειλε». Εγώ, ως Υπουργός Εσωτερικών, εξήγησε ο κ. Χάσικος, «έκανα μια κατ' αρχήν αξιολόγηση των όσων στοιχείων περιήλθαν εις γνώσιν μου και έκρινα ότι αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω έρευνας και ιδιαίτερα μάλιστα σε επίπεδο Ερευνητικής Επιτροπής που διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, και προχώρησα μετά, με εισήγηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον διορισμό Επιτροπής, για να γίνει εξέταση εις βάθος και σε έκταση».

«Έπραξα καθηκόντως»

Ο Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε, περαιτέρω, ότι «όσον αφορά την πώληση της τ/κ γης προς τον επιχειρηματία, έπρεπε να εξετάσω το ζήτημα, γιατί, αν θέλετε, λόγω καθήκοντος έπρεπε να το πράξω, επειδή ο εκάστοτε Υπουργός Εσωτερικών είναι και ο κηδεμόνας διαχείρισης τ/κ περιουσιών, οπόταν η νομιμότητα της πράξης ήταν έργο το οποίο θα έπρεπε να διερευνηθεί πρωτίστως από τον κηδεμόνα». Πρόσθεσε δε ότι «είναι εδώ που έγινε μια κατ' αρχήν διερεύνηση, όπου κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η πώληση δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που έθετε ο Νόμος ή η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου». Εγώ, πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, «εκ πρώτης όψεως διαπίστωσα ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε να νομιμοποιείται αυτή η πώληση, γι’ αυτό και πάλιν ως ο αρμόδιος έκανα μια κατ' αρχήν διερεύνηση του κατά πόσον δικαιολογείτο η αλλαγή χρήσης του συγκεκριμένου τεμαχίου, δηλαδή, αφού επωλήθη σε Ε/κ επιχειρηματία, δικαιολογείτο από πλευράς Υπουργικού Συμβουλίου η αλλαγή της χρήσης του τεμαχίου». Διερωτήθηκε, δε, «αφού ήταν εις γνώσιν του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι ο τελικός αγοραστής θα ήταν η Cyta σε αυτήν την περίπτωση, γιατί το Ταμείο Υπαλλήλων της Cyta να αγόραζε το τεμάχιο, την ιδιοκτησία, στην αξία ή εις την τιμήν και μάλιστα με κέρδος του πωλητή πριν από την αλλαγή της χρήσης, όπου η αξία της γης πολλαπλασιαζόταν», ενώ εξήγησε ότι «με το να αλλάξει ο συντελεστής και η χρήση, η αξία πολλαπλασιαζόταν, δηλαδή η Cyta, που θα ήταν ο τελικός αγοραστής, θα πλήρωνε περισσότερα χρήματα».                                   ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: