Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Οι σύμβουλοι του Ομπάμα… και του Νίκου


| Εκτύπωση  Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Σε έξι μήνες, οι πολίτες θα καταρώνται τον Πρόεδρο αν δεν δώσει πειστικά δείγματα υπεύθυνης και σοβαρής διακυβέρνησης

Γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποτυγχάνει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και συνεχώς αναιρεί δεσμεύσεις και υποσχέσεις, που αφειδώς είχε δώσει προεκλογικά; Ουδείς καλόπιστος πολίτης παραβλέπει πως παρέλαβε χάος και καλείται να το ιππεύσει υπό τις πιο σκληρές και επώδυνες συνθήκες. Όμως, πολύ πριν ανέλθει στην προεδρία, ο Ν. Αναστασιάδης ήξερε τι τον ανέμενε. Γι' αυτό όφειλε να οργανωθεί και να σχηματίσει τις ομάδες εκείνων των ικανών, άξιων και έξυπνων συμβούλων, ώστε να ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της. Μόλις την παραμονή της εκλογής του, σε συνέντευξή του (στον «Φιλελεύθερο») είχε δεσμευτεί πως δεν θα σχημάτιζε μιαν «ανάπηρη κυβέρνηση», όπως ο απερχόμενος Πρόεδρος Χριστόφιας. Θα επέλεγε τα πιο λαμπρά μυαλά για να μπορέσει να τιθασεύσει το χάος και να ανασυγκροτήσει τα ερείπια. Και τι έπραξε αμέσως μετά την εκλογή του; Σχημάτισε μιαν αφόρητα κομματική, δηλ. εκ προοιμίου ανάπηρη κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει τους εταίρους του, όχι να κυβερνήσει με ικανότητα και δυναμισμό τον τόπο.
Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τον Ν. Αναστασιάδη μόνο για την οικονομία (στο Κυπριακό δεν τον εμπιστεύονται). Με βάση τις διακηρύξεις του, αυτός ήξερε καλύτερα πώς να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας επειδή, διαβεβαίωνε, είχε ήδη έτοιμες ομάδες ειδικών, ακαδημαϊκών, ικανών μυαλών που είχαν λύσεις προς άμεση εφαρμογή. Τι βλέπουν σήμερα οι πολίτες; Έναν Πρόεδρο που περιστοιχίζεται από μετριότητες και έναν εσμό δήθεν συμβούλων, που κανείς δεν ξέρει τι κάνουν. Πού είναι οι ομάδες των ειδικών και των ικανών; Πού είναι ο νομπελίστας μας και η ομάδα του Οικονομικού Συμβουλίου; Δεν ακούσαμε καμία πρότασή τους για την οικονομία. Πού είναι τα λαμπρά μυαλά, που θα παρήγαγαν πολιτική, ιδέες, εισηγήσεις, προτάσεις; Αν χρειαζόταν μια τραγική απόδειξη του φοβερού και θλιβερού κενού γύρω από τον Πρόεδρο, αυτή δόθηκε στις 15 και στις 25 Μαρτίου, στα δύο Γιούρογκρουπ, όπου η Κύπρος σφαγιάστηκε από τους δανειστές της. Ήταν εμφανές ότι ο Πρόεδρος πήγε απροετοίμαστος, αδιάβαστος, ανέτοιμος και χωρίς εναλλακτικές επιλογές.

Όσα λέγει εκ των υστέρων είναι δικαιολογίες ενός Προέδρου που εκείνες τις τραγικές ώρες βίωσε, στα τρίσβαθα της ψυχής του, τη μοναξιά και την εγκατάλειψη και, φυσικά, τον έσχατο εξευτελισμό. Ο Ν. Αναστασιάδης πρέπει να έχει αντιληφθεί πως η κινητήρια δύναμη της πολιτικής των κρατών είναι μόνο το συμφέρον. Το συμφέρον της Κύπρου κατακρεουργήθηκε επειδή, συν τοις άλλοις, ο Πρόεδρός της δεν προέβλεψε, δεν εκτίμησε έγκαιρα, δεν είχε τη διορατικότητα να καταλάβει τι θα συνέβαινε. Προπάντων δεν είχε δίπλα του τους κάλλιστους του τόπου για να τον συμβουλεύσουν, να τον θωρακίσουν και να τον στηρίξουν στις πιο κρίσιμες ώρες. Υπετάγη στον προσβλητικό και αναιδέστατο Ντράγκι και στους άλλους δανειστές μας. Ο Πρόεδρος πήρε το μάθημά του;
Αμφιβάλλουμε. Όσα οι πολίτες παρατηρούν, καθημερινά, πιστοποιούν ότι δεν υπάρχει συντονισμός στην Κυβέρνηση. Οι εταίροι του ασκούν πολιτική και… διατάζουν ποινικές έρευνες! Η περιώνυμη επανεκκίνηση της οικονομίας είναι μόνο φλυαρίες. Συνεχίζονται αμείωτα τα κωμικά αλλ΄ εξοργιστικά παιγνιδάκια μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και, προπάντων, γίνονται ακόμα κωμικές επικοινωνιακές ασκήσεις. Πριν από λίγες ημέρες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ομπάμα, ανακοίνωσε δύο νέους διορισμούς. Επικεφαλής του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προορίζει την Σούζα Ράις, που σήμερα είναι πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Και στη θέση της προορίζει τη Σαμάνθα Πάουερ, πρώην σύμβουλο της αμερικανικής προεδρίας και νυν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ο Ομπάμα αναδιατάσσει την ομάδα των συμβούλων και συνεργατών του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Όλοι οι σοβαροί Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί ανατρέχουν στις εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρίες δεξαμενών σκέψης και πολιτικής, σε ακαδημαϊκούς, στα πιο λαμπρά, εξειδικευμένα μυαλά των χωρών τους, για να μπορέσουν να κυβερνήσουν. Η πολυπλοκότητα των σημερινών προβλημάτων απαιτεί αξιοποίηση των κάλλιστων, των αξιότερων και των λαμπρότερων.
Προκαλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μας απαριθμήσει ποιοι είναι οι κάλλιστοι, οι άξιοι και οι λαμπροί, που βρίσκονται στο πλευρό του και τον συμβουλεύουν διά της παραγωγής προτάσεων και ιδεών, λύσεων και διεξόδων. Προκαλούμε να ανακοινώσει στους πολίτες ποιες και πόσες ομάδες, ναι αυτές που κόμπαζε ότι είχε ήδη έτοιμες προεκλογικά, ασχολούνται εργωδώς με τα κρίσιμα ζητήματα του τόπου. Η εντύπωση που αποκομίζουν οι πολίτες είναι ότι έχουν μια διακυβέρνηση από τα ίδια και συχνά χειρότερα, με κομματικούς παρατρεχάμενους, βολεμένους φίλους και τακτοποιημένους πολιτικά ταυτισμένους. Ο Ν. Αναστασιάδης ακόμα έχει την ανοχή των πολιτών επειδή γνωρίζουν τι παρέλαβε. Σε έξι μήνες, θα τον καταρώνται αν δεν δώσει πειστικά δείγματα υπεύθυνης και σοβαρής διακυβέρνησης.                                        ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: