Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

La Grande Bouffe… ? la chypriote!


| Εκτύπωση Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Πρέπει να υπάρξει δραστική και σε βάθος, μέχρι μυελού οστέων, κάθαρση και σκληρή, παραδειγματική τιμωρία

Το 1973, στους γαλλικούς και ιταλικούς κινηματογράφους, σε πρώτο στάδιο, προβλήθηκε με επιτυχία η ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη Μάρκο Φερρέρι, «La Grande Bouffe» (στα γαλλικά) ή «La grande abbuffata» (στα ιταλικά). Στα ελληνικά αποδίδεται ως «Η μεγάλη μάσα» ή «Το μεγάλο φαγοπότι». Πρωταγωνιστούσαν οι γνωστοί ηθοποιοί Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Μισιέλ Πικολί, Ούγκο Τονιάτσι και Φιλίπ Νουαρέ. Οι τέσσερις φίλοι αποφάσισαν, για διαφορετικούς λόγους, να αυτοκτονήσουν… τρώγοντας κυριολεκτικά μέχρι σκασμού. Σε αυτήν την προσπάθειά τους, που καταλήγει στον θάνατό τους, τους… συμπαραστάθηκε η δασκάλα του χωριού, που υποδυόταν η Αντρέα Φερεόλ. Η ταινία τελειώνει με μιαν αυλή γεμάτη από σκυλιά της γειτονιάς, χήνες, όρνιθες και σκελετούς ζώων… Γιατί θυμηθήκαμε αυτήν την ταινία, που κέρδισε βραβείο στο φεστιβάλ των Καννών, τότε, και πρόσφατα ξαναπροβλήθηκε ως κλασική, πια, ταινία του κινηματογράφου; Επειδή η γκροτέσκα αποτύπωση της ασύλληπτης μάσας και του συνακόλουθου θανάτου των τεσσάρων μπορεί να προσομοιάσει προς το πρωτοφανές, απίστευτο και θηριώδες φαγοπότι, που πολλοί έκαναν σε βάρος της Κύπρου, της οικονομίας της και του καθενός από εμάς.
Η Κύπρος και η οικονομία της κατασπαράχθηκαν από λυσσασμένα σκυλιά, από αχόρταγους λυμεώνες και από αδίστακτα αρπακτικά που, κυριολεκτικά, λεηλάτησαν τον τόπο και κατέστρεψαν τους ανθρώπους. Όλοι ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που, και με την δική μας ανοχή, επιδόθηκαν στη μεγάλη μάσα, στο ανελέητο φαγοπότι. Για χρόνια πολλά τούς βλέπαμε αλλά δεν αντιδρούσαμε επειδή είχαμε τις διευκολύνσεις μας, τα παρατραβήγματα, τα δάνειά μας, το εύκολο και ζεστό χρήμα για να αγοράσουμε αυτοκίνητο, να πάμε διακοπές, να σπουδάσουμε τα παιδιά μας, να κτίσουμε σπιταρώνες του μισού και βάλε εκατομμυρίου, να επιδείξουμε τον αρχοντοχωριατισμό μας και να δείξουμε πόσο… Ευρωπαίοι είμαστε. Πολλοί έφαγαν καλά και πάρα πολλά για πολλά χρόνια. Κάποιοι όφειλαν να μεριμνήσουν για να ανακόψουν αυτό το ανεκδιήγητο φαγοπότι, επειδή θα ερχόταν η στιγμή που θα καλούμασταν να πληρώσουμε τον λογαριασμό. Αυτοί ήταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, τα κόμματα, η Βουλή, οι συντεχνίες, οι εργοδότες, οι τράπεζες.

Με απλά λόγια, η πολιτική, οικονομική, επιχειρηματική, συνδικαλιστική και τραπεζική ελίτ του τόπου όφειλε, ως εκ της θέσεως ευθύνης και της γνώσεώς της αλλά και της εμπιστοσύνης, με την οποία περιεβλήθη, να θωρακίσει την οικονομία, να προειδοποιήσει τους πολίτες, να πάρει μέτρα. Δηλαδή, ως νέος Προμηθέας, να προλάβει το κακό. Ακόμα και να μην είχαμε την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της, ήταν ζήτημα χρόνου η φούσκα της κυπριακής οικονομίας να εκραγεί και να διαχυθούν όλα τα δυσώδη και βορβορώδη αλλά και δηλητηριώδη που περιείχε. Ποια είναι η σταθερά επαναλαμβανόμενη θέση των τεχνοκρατών του Υπουργείου Οικονομικών, που καταθέτουν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την καταστροφή της οικονομίας; Ότι αν παίρναμε έγκαιρα μέτρα, θα αποφεύγαμε το σημερινό κατάντημα με το Μνημόνιο, την Τρόικα και τις επιπτώσεις. Ποιοι όφειλαν να πάρουν τα μέτρα; Η υπεύθυνη κυβέρνηση και ο εκλελεγμένος Πρόεδρος.
Δεν τα πήραν ή πήραν μερικά. Γιατί; Επειδή δεν ήθελαν να πληρώσουν πολιτικό κόστος. Ή γιατί δεν χώνευαν την Τρόικα. Ή επειδή είχαν ιδεολογικό καρκινικό όγκο στον εγκέφαλο, που τους απέτρεπε να αποφασίσουν για τη σωτηρία του τόπου. Η μόνη έγνοια τους ήταν και είναι «το κόμμαν τζιαι τα μμάθκια σας»! Όχι ο τόπος και οι άνθρωποί του. Αυτοί μετρούν μόνο ως ψήφοι ή ως αριθμοί… «τσιεκκουθκιών». Σε όλους τους γύρους της καταστροφής του τόπου, της οικονομίας και της ανεργίας δεκάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας, είναι γνωστοί οι ένοχοι. Δεν είναι η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Ντράγκι, οι Ευρωπαίοι ή οι εξωγήινοι. Όσοι έχουν διαπράξει εγκλήματα, είναι εδώ. Κάθε μέρα αποκαλύπτονται και πιστοποιούνται τα εγκλήματά τους. Ακόμα προχθές έγινε λόγος για ακάλυπτα δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων που πήραν ανώτατοι αξιωματούχοι της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής, φίλοι και γνωστοί τους. Η Βουλή έχει τα ονόματα. Να δοθούν στην Ερευνητική και στον Γενικό Εισαγγελέα.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, μετά από συνάντησή του με τον Γενικό Εισαγγελέα, ζήτησε να διοριστούν ποινικοί ανακριτές για την εξαγορά της ρωσικής τράπεζας Uniastrum, για την οποία το φαγοπότι, κατ’ ισχυρισμόν, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε να καθαρίσει τον τόπο και να τιμωρήσει όσους έφαγαν αχόρταγα και λεηλάτησαν την οικονομία και τον τόπο. Οι πολίτες δεν θα περιμένουν ακόμα για πολύ, ούτε και θα ανεχθούν οι μεγάλοι ένοχοι να τη γλιτώσουν ξανά επειδή είναι «δικοί», φίλοι ή χρηματοδότες. Πρέπει να υπάρξει δραστική και σε βάθος, μέχρι μυελού οστέων, κάθαρση και σκληρή, παραδειγματική τιμωρία. Αυτό αναμένει και απαιτεί ο λαός.                                                              ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: