Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Δεν αντέχουμε άλλους πρόσφυγες


| Εκτύπωση ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ

Μήνυμα του Σωκράτη Χάσικου προς Ε.Ε. και UNHCR για τους αιτητές
Ο Υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από την Ε.Ε. αυξημένη οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο και εφαρμογή προγραμμάτων ανακατανομής αιτητών ασύλου και δικαιούχων διεθνούς προστασίας

Δεν αντέχουμε άλλους πολιτικούς πρόσφυγες και αιτητές πολιτικού ασύλου, ήταν το μήνυμα που έστειλε σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, ζητώντας παράλληλα την κατανόησή τους. Μάλιστα, ο κ. Χάσικος, προχωρώντας ένα βήμα παρά κάτω και με στόχο η Κύπρος να καταφέρει ν' αντεπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που διέρχεται, ζήτησε από την Ε.Ε. αυξημένη οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο και εφαρμογή προγραμμάτων ανακατανομής αιτητών ασύλου και δικαιούχων διεθνούς προστασίας από την Κύπρο προς άλλα κράτη μέλη, στο πλαίσιο του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Οι δηλώσεις του αυτές, που έγιναν στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Σπίτι της Ε.Ε., στη Λευκωσία, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Προσφύγων, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση μεταναστών, που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο και φώναζαν συνθήματα, ενώ κατά την αποχώρησή του τον προπηλάκισαν έντονα.

Χώρα πρώτου σταθμού
Ο Υπουργός Εσωτερικών στον χαιρετισμό του ανέφερε πως, λόγω των ταραχών στην περιοχή, η Κύπρος αποτελεί χώρα πρώτου σταθμού για ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν από τις χώρες τους, σε αναζήτηση ασφάλειας και ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης. Όπως είπε, ένεκα τούτου λαμβάνονται μέτρα με στόχο την υιοθέτηση μιας δίκαιης, γρήγορης και αποτελεσματικής διαδικασίας ασύλου, για την παροχή προστασίας στους ανθρώπους αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη. «Παρά τις όποιες προκλήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένοντας αφοσιωμένη στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, έθεσε την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων ως μία εκ των προτεραιοτήτων της και την προώθησε διαχρονικά μέσω των Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων», είπε ο κ. Χάσικος.
Αναγκαίο το Σύστημα Ασύλου
Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα εφαρμογής ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, ο κ. Χάσικος υπέδειξε πως μέσω αυτού η Ε.Ε. θα μπορεί να ανταποκριθεί πραγματικά στην ανάγκη για έναν κοινό χώρο προστασίας και αλληλεγγύης, για παροχή διεθνούς προστασίας σε όσους την έχουν ανάγκη, θα αντιμετωπίζει τις καταχρήσεις στα συστήματα ασύλου και θα στηρίζει έμπρακτα κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, τα οποία δέχονται ιδιαίτερες και συστηματικές πιέσεις. Όπως είπε, «η εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου επιβάλλεται να συνοδεύεται από την πρακτική εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής ευθυνών και βαρών μεταξύ των κρατών μελών». Τόνισε, δε, πως παρά τη δυσχερή σημερινή οικονομική συγκυρία, στην Κύπρο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε να διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, με σεβασμό στις αξίες του ανθρωπισμού αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Οι πρόσφυγες σε αριθμούς
Στον χαιρετισμό της εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκου Κενεβέζου, η Διευθύντρια Δημοτικής Εκπαίδευσης, Δώρα Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι στην πατρίδα μας το δράμα των προσφύγων ξετυλίγεται μπροστά μας εδώ και 39 χρόνια. Όπως είπε, ο Κύπριος που βίωσε τον ξεσπιτωμό, το απότομο κόψιμο των δεσμών με τις πατρογονικές εστίες και που αναγκάστηκε να ξανακτίσει τη ζωή του από την αρχή, γνωρίζει και μπορεί να καταλάβει το δράμα των απανταχού προσφύγων. Δυστυχώς, σημείωσε, ο αριθμός των προσφύγων στον κόσμο συνεχίζει να αυξάνεται και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, 10,4 εκατομμύρια ζουν σήμερα ως πρόσφυγες μακριά από τη χώρα τους και 15,5 εκατομμύρια είναι εκτοπισμένοι στην ίδια τους την πατρίδα.
Κάνουμε ό,τι μπορούμε
Ο Αντιπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας των Η.Ε. για τους Πρόσφυγες Νασρ Ίσακ εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της UNHCR στην Κύπρο και στις δράσεις και εκτιμήσεις της για θέματα προσφύγων. Ο κ. Ίσακ είπε ότι κάνουμε τα πάντα στη βάση των δυνατοτήτων μας για να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε εποικοδομητικά στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος σε θέματα προσφύγων. Η UNHCR, τόνισε, ενθαρρύνει τέτοιες προσπάθειες, όπως ο διαγωνισμός ζωγραφικής με τίτλο «Ισότητα στη Διαφορετικότητα», γιατί επιτρέπουν στο να γίνει πιο κατανοητό το παγκόσμιο θέμα των προσφύγων.
Δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε
Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε τελετή απονομής των βραβείων και ανοικτή συζήτηση, όπου εισαγωγική ομιλία έκανε ο ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης. Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι «δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε την οικονομική κρίση που μας έχει πλήξει πράγματι σκληρά για να αποποιηθούμε τις ευθύνες μας, απλούστατα διότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τι συμβαίνει στον κόσμο, τι συμβαίνει στο κατώφλι μας». Ανέφερε ότι «η κατάσταση στη Συρία έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς στην Κύπρο, καθώς έρχονται εδώ πολλοί πρόσφυγες για να ξεφύγουν από τον πόλεμο» και διερωτήθηκε κατά πόσον «μπορούμε πραγματικά να τους κατηγορήσουμε γι’ αυτό, μπορούμε να αγνοήσουμε τις αιτήσεις ασύλου τους και να τους κλείσουμε τις πόρτες μας, μπορούμε αλήθεια να αμφισβητήσουμε ότι λαμβάνει χώραν πόλεμος αυτήν τη στιγμή στη Συρία;». Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι «δεν έχουμε καμία δικαιολογία για αδράνεια και δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για να παραβλέπουμε την κατάσταση των προσφύγων».
Προπηλάκισαν τον Υπουργό μετανάστες
Την ώρα της εκδήλωσης στο εσωτερικό του «Σπιτιού της Ε.Ε.», πάντως, ακούγονταν από τον προαύλιο χώρο συνθήματα σε έντονο ύφος από τους συγκεντρωθέντες, με αποτέλεσμα να κληθούν ενισχύσεις από την Αστυνομία, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών για να φύγει χρησιμοποίησε την πόρτα ασφαλείας στο πίσω μέρος του κτιρίου. Ωστόσο, μόλις το αυτοκίνητο από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης έφθασε στο ισόγειο, δεκάδες πολιτικοί πρόσφυγες και αιτητές ασύλου προχώρησαν προς το όχημα φωνάζοντας συνθήματα ότι διεκδικούν υπηκοότητα, το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα, δουλειά και φαγητό. Το αυτοκίνητο του Υπουργού Εσωτερικών περικύκλωσαν αστυνομικοί και, μετά από λίγα λεπτά, ο κ. Χάσικος έφυγε με το όχημά του από τον χώρο.
Έχουμε κι εμείς προβλήματα…
Λίγο πιο πριν, ο Υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του τόνισε πως η Κύπρος είναι χώρα φιλόξενη σε μετανάστες και πρόσφυγες, εφαρμόζει ό,τι απορρέει από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, τώρα όμως ως Κυπριακή Δημοκρατία με την οικονομική κρίση να ταλαιπωρεί τη χώρα «είναι αδύνατον» να δεχθούμε άλλους μετανάστες. Συνεπώς, υπέδειξε, πολιτικοί πρόσφυγες, μετανάστες και αιτητές ασύλου «δεν νομίζω να μπορούν να επιτεθούν εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία που τους φιλοξενεί στη χώρα, φροντίζει για την υγεία τους, για την εκπαίδευση, για τη διατροφή τους και για τη διαμονή τους ευρύτερα. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η χώρα έχει τα δικά της προβλήματα, τα οποία είναι αρκετά και μεγάλα, ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση, αλλά και με την ανεργία που καλπάζει. Όλα αυτά θα πρέπει οι φιλοξενούμενοί μας να τα κατανοήσουν και να τα σεβαστούν. Η Κύπρος δεν αντέχει άλλους αιτητές πολιτικού ασύλου και μακάρι να καταφέρουμε να διαχειριστούμε αυτούς που έχουμε και είναι εδώ που απαιτείται βοήθεια από την Ε.Ε. αλλά και από την UNHCR», πρόσθεσε.
Η έκκληση
Ο κ. Χάσικος τόνισε στη συνέχεια πως Ε.Ε. και UNHCR «πρέπει, πρώτον, να μας βοηθήσουν οικονομικά να διαχειριστούμε τους αιτητές που έχουμε και, δεύτερον, να μας βοηθήσουν και να κατανοήσουν ότι η χώρα μας δεν αντέχει άλλους αιτητές ασύλου». Πρόσθεσε ότι η Κύπρος «κατά τα άλλα, εξακολουθεί να είναι μια φιλόξενη χώρα, ως προς τους τρίτους, τηρεί και τιμά στο έπακρον όλες τις διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά επαναλαμβάνω ότι είναι σοβαρά τα δικά μας προβλήματα σήμερα και θέλουμε τουλάχιστον να το σεβαστούν». Ερωτηθείς για το ποια απάντηση έλαβε στην έκκληση προς την Ε.Ε. για βοήθεια, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «βρισκόμαστε σε επαφή, αντιλαμβάνεστε ότι η ευρύτερη περιοχή της Κύπρου είναι γεμάτη από προβλήματα, πολέμους, κρίσεις και ταραχές και το ενδεχόμενο άφιξης προσφύγων είναι πάντοτε υπαρκτό. Και είναι εδώ που ζητούμε τη βοήθεια να κατανοήσουν ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή και αδύναμη ουσιαστικά να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων», κατέληξε ο κ. Χάσικος.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: