Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ανανεώνονται τα επόμενα 24ωρα


| Εκτύπωση 

Εξασφάλισε συναίνεση η Κυβέρνηση για ομόλογα 800 εκ.
Το επιτόκιο, όμως, φαίνεται ότι θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, παρά τις πιέσεις για μείωσή του

Η Κυβέρνηση προχωρεί, τελικά, στην πρόωρη ανανέωση των κρατικών ομολόγων, καθώς αυτή ήταν η μόνη εφικτή επιλογή για να περιοριστούν δραστικά οι ζημιές. Χθες, το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στους κατόχους ομολόγων, που είναι Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, τράπεζες και Ημικρατικοί Οργανισμοί, πρόταση με τους όρους της ανανέωσης. Χρειάστηκαν, όμως, ακόμα και πολιτικές παρεμβάσεις για να υπάρξει συναίνεση στην ανανέωσή τους.
Όπως μετέδωσε χθες βράδυ ο τηλεοπτικός σταθμός «Σίγμα», προτεραιότητα ανανέωσης έχουν ομόλογα αξίας 800 εκ. ευρώ, ενώ το ομόλογο αξίας 1,9 δις, που δόθηκε πέρσι στη Λαϊκή Τράπεζα, έχει ήδη ανανεωθεί.

Στον Συνεργατισμό τα περισσότερα

Από τα 800 εκατομμύρια, τα 568 εκατομμύρια βρίσκονται στα χέρια του Συνεργατισμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Τρόικα αποδέχεται ανανέωσή τους, αφού πεισθούν οι κάτοχοι των ομολόγων να τα ανανεώσουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί το επιτόκιο και θα αυξηθεί ο χρόνος αποπληρωμής. Το ζήτημα του επιτοκίου δεν φαίνεται όμως να διευθετείται.

Εκτός των 800 εκ., το κράτος έχει υποχρεώσεις ύψους 150 εκ. στα Ταμεία Προνοίας της CΥΤΑ και της Αρχής Ηλεκτρισμού, ποσόν που δανείστηκε η κυβέρνηση Χριστόφια τον περασμένο Δεκέμβριο, για να μπορέσει να καταβάλει τους μισθούς καθώς και τον 13ο στους δημόσιους υπαλλήλους.
Θα αρχίσουν τα έσοδα
Ο χρόνος της νέας λήξης των ομολόγων που θα ανανεωθούν συμπίπτει με μία περίοδο, κατά την οποία θα αλλάξει το μακροοικονομικό προφίλ της χώρας μας, διότι θα υπάρχει πραγματική ροή εσόδων από το φυσικό αέριο. Επίσης, μ' αυτήν την επέκταση, διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό ότι τα ομόλογα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πότε θα γίνει η ανανέωση
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, η ανανέωση των ομολόγων θα γίνει μέσα στα επόμενα 24ωρα και πριν την 1η Ιουλίου. Πηγές προσκείμενες στον Συνεργατισμό, λένε ότι υπήρξαν έντονες πολιτικές πιέσεις για αποδοχή της ανανέωσης των ομολόγων, διότι σε διαφορετική περίπτωση το κράτος θα οδηγείτο σε άτακτη χρεοκοπία με δραματικές συνέπειες για τον τόπο και τους πολίτες.
Το ιστορικό των μέχρι στιγμής δόσεων
Όπως είναι γνωστό, η πρώτη δόση που η Κύπρος πήρε έναντι του δανείου των 10 δισεκατομμυρίων ήταν ύψους 3 δισεκατομμυρίων. Από το ποσόν αυτό αποπληρώθηκαν τετραετή γραμμάτια του δημοσίου, τα οποία είχαν εκδοθεί επί Υπουργίας Χαρίλαου Σταυράκη και βρίσκονταν κυρίως στα χέρια ξένων επενδυτών. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και για κάλυψη του ελλείμματος αλλά και για αποπληρωμή γραμματίων, τα οποία οι κάτοχοί τους δεν θα δεχθούν να ανανεώσουν.
Το συνολικό χρέος, το οποίο λήγει εντός της περιόδου του Προγράμματος Στήριξης της Κύπρου, ανέρχεται σε €5,1 δις.
Από αυτά, τα 4,1 θα αναχρηματοδοτηθούν με κεφάλαια από το δάνειο που η Κύπρος θα πάρει από τον Μηχανισμό Στήριξης, ενώ το 1 δις θα ανανεωθεί.
Προσπάθειες καταβάλλονται επίσης και για την επιμήκυνση και συνεπώς ανανέωση του δανείου των €2,5 δις, το οποίο είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Χριστόφια από τη Ρωσία.
Χθες, όπως αναφέρουμε σε ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στη σελίδα 11, η Κύπρος πήρε άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ έναντι του δανείου της.               ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: