Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

«Καθ' υπόδειξη το πόρισμα της Αστυνομίας»


| Εκτύπωση | 10/10/2011 | ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΧΑΪΛΗ

Πυρ ομαδόν του ΔΗΣΥ και των άλλων κομμάτων και επανάληψη του αιτήματος για παραίτηση του Προέδρου
Ανεβαίνει επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή δημοσιεύματα αναφορικά με το πόρισμα της Αστυνομίας για ενδεχόμενη επίρριψη ευθυνών για την έκρηξη στο Μαρί και σε νεκρούς αξιωματικούς του Ναυτικού.

Με σκληρές εκφράσεις, οι οποίες έκαναν λόγο για «κατάπτυστο» και «προσβλητικό» καθ' υπόδειξη «ανεγκέφαλων ηγετών» και «νοσηρών εγκεφάλων» πόρισμα, απάντησε η πολιτική ηγεσία στα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι το πόρισμα της Αστυνομίας αποδίδει ευθύνες στους νεκρούς από την έκρηξη στο Μαρί αξιωματικούς του Ναυτικού Ιωαννίδη και Λάμπρου.
«Κατάπτυστο και προσβλητικό» για τη μνήμη τεθνεότων, χαρακτήρισε το πόρισμα της Αστυνομίας για την έκρηξη στη ναυτική βάση, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας πως η μη ανάληψη των πολιτικών ευθυνών ως αυτές καταδεικνύονται στο πόρισμα Πολυβίου θα δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου.
Σε δήλωση σε σχέση με το πόρισμα της Αστυνομίας για την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Κατάπτυστο! Κατάπτυστο και αποτελεί προσβολή της μνήμης τεθνεότων και μάλιστα ηρώων τεθνεότων».
«Δυστυχώς, και λυπούμαι ειλικρινά που το λέω, θα αποτελέσει ένα ανεξίτηλο, μελανό στίγμα στην ιστορία της Κυπριακής Αστυνομίας», συνέχισε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι «αναμέναμε ότι η Αστυνομία θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα συμπεριφερθεί δουλικά προς την εξουσία».
Αφού ανέφερε ότι «είχαμε προειδοποιήσει πως έπρεπε να οριστούν ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές, οι οποίοι να βοηθήσουν τον Γενικό Εισαγγελέα στο έργο του», ο Πρόεδρος της Βουλής παρατήρησε ότι «δεν εισακουστήκαμε, και έχουμε αυτήν την απίστευτη και, δυστυχώς, ανήθικη συμπεριφορά, να επιρρίπτονται ευθύνες στους νεκρούς».
Είπε ακόμα ότι η μη ανάληψη των βαρύτατων πολιτικών ευθυνών, που προέκυψαν από την ανεξάρτητη ερευνητική διαδικασία, θα δηλητηριάζει συνεχώς το δημόσιο βίο της χώρας.

«Ανεγκέφαλοι ηγέτες»

Σε «ανεγκέφαλους ηγέτες», «συνωμότες», «νοσηρούς εγκεφάλους» και «θρασύδειλους», αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το πόρισμα της Αστυνομίας για την τραγωδία στο Μαρί, το οποίο θεωρεί πως έγινε καθ' υπόδειξη.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως «οι νοσηροί εγκέφαλοι, θλίβομαι να πω ότι -χάριν των σκοπιμοτήτων και της δημιουργίας της εικόνας ότι «αμφισβητείται το πόρισμα Πολυβίου, αμφισβητείται και το πόρισμα της Αστυνομίας»- οι θρασύδειλοι είχαν το θράσος να εμπλέξουν νεκρούς που έδωσαν τη ζωή τους εξαιτίας της δικής τους εγκληματικής αμέλειας, να τους εμπλέξουν και να προσπαθήσουν να τους αποδώσουν ευθύνες».
«Είναι θλιβερό το κατάντημα και διερωτώμαι πού οδηγείται ο τόπος με ανάλογα ανεγκέφαλους ηγέτες», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι, «κάποιοι αχρείοι ας περιοριστούν στις ευθύνες τους και ας, επιτέλους, τις αναλάβουν. Η δημιουργία τεχνηέντως κρίσης ή αμφισβήτησης δεν ωφελεί κανέναν, αλλά αντίθετα, καλλιεργεί την απαρέσκεια, την απαξίωση και πολλές φορές το μίσος».
Ερωτηθείς κατά πόσο πιστεύει ότι το αποτέλεσμα του πορίσματος της Αστυνομίας έγινε καθ' υπόδειξη, απάντησε «χωρίς αμφιβολία».
Είναι ώρα για υπερβάσεις
Ευθύνες σε θύματα δεν μπορούν να αποδοθούν, δήλωσε, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.
Αν ευσταθούν, είπε, οι διάφορες πληροφορίες που κυκλοφορούν, είναι μια εξέλιξη πολύ δυσάρεστη, προσθέτοντας ότι είναι λυπηρά και πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν, ότι θα αναμένει να δει το τελικό πόρισμα και από κει και πέρα, είπε, «θα εκφράσουμε τις απόψεις μας».
Εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα, ανέφερε, είχαμε πει και υποβάλει πρόταση η οποία συνίσταται στο ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια υποψηφιότητα, η οποία να έχει την «έξωθεν και έσωθεν καλή εικόνα», υπερκομματική, με τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων των δυνάμεων, για να μην πάει χαμένη -όπως είπε- και ανεκμετάλλευτη αυτή η περίοδος.
Είναι η ώρα, είπε, που όλοι θα πρέπει να κάνουν τις υπερβάσεις τους και αφήνοντας πίσω «τα πείσματα και τις εμμονές».
Αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης
Μοναδικός στόχος του πορίσματος της Αστυνομίας ήταν ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος θεωρεί ιεροσυλία κάποιοι να προσπαθούν να φορτώσουν ευθύνες σε νεκρούς και κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα να ξεκαθαρίσει γιατί δεν μπορεί να άρει την ασυλία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Ασελγούν στη μνήμη των νεκρών»
Για να περισωθεί πολιτικά ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κάποιοι ασελγούν πάνω στη μνήμη των αδικοχαμένων αξιωματικών της τραγωδίας, ανέφερε ο ΓΓ του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου, και κάλεσε ξανά τον Πρόεδρο Χριστόφια να παραιτηθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Ερωτοκρίτου, «η επιμονή του Προέδρου Χριστόφια αλλά και του ΓΓ του ΑΚΕΛ, με ανεντιμότητα, αχρειότητα και δειλία, ότι θα πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα της Αστυνομίας και μετά να τοποθετηθούν, φανέρωσε ακριβώς τις προθέσεις τους».
Επανέλαβε τη θέση του ΕΥΡΩΚΟ πως «ο Πρόεδρος εξακολουθεί να φέρει ακεραία την ευθύνη».

Συνειδητή και σχεδιασμένη

Συνειδητή και σχεδιασμένη είναι η προσπάθεια των κυβερνώντων να φορτώσουν στους ηρωικούς νεκρούς της έκρηξης της 11ης Ιουλίου στο Μαρί την ευθύνη, δήλωσε ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.
«Ήταν», είπε ο κ. Περδίκης, «συνειδητή επικοινωνιακή πολιτική των κυβερνώντων -από την πρώτη ώρα- να επιρρίψουν τις ευθύνες στους στρατιωτικούς, και ιδιαίτερα τους νεκρούς».
«Καλούμε όσους χειρίζονται αυτή την εκστρατεία δυσφήμησης των θυμάτων να αναλογισθούν τις ευθύνες τους», είπε ο κ. Περδίκης.
«Αφήνω τις ελπίδες μου στον Θεό»,
«Αφήνω τις ελπίδες μου στον Θεό», δήλωσε η σύζυγος του Διοικητή Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες γύρω από το πόρισμα της Αστυνομίας για την τραγωδία στο Μαρί.
Η Μαρία Ιωαννίδου μετά το τέλος του μνημοσύνου και το τρισάγιο που τελέστηκε στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας, και ερωτηθείσα για τις ευθύνες που φέρεται να καταλογίζονται στο σύζυγό της, είπε, «προσευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή τους».
Καλούν τον Γ. Εισαγγελέα να μιλήσει
Εξάλλου, επιστολές απέστειλαν στην εφημερίδα «Πολίτης» για το δημοσίευμά της αναφορικά με την επίρριψη ευθυνών από πλευράς Αστυνομίας στον Διοικητή Ναυτικού και στον Διοικητή της Βάσης στο Μαρί οι δικηγόροι της Οικογένειας του Αρχιπλοιάρχου Ιωαννίδη, Δημήτρης Αραούζος και Δρ Αναστάσιος Αντωνίου και του Αντιπλοιάρχου Λάμπρου, Αντώνης Παπαλλής.
«Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε βάσει ποιας μαρτυρίας και νομικής αλχημείας ο επικεφαλής του ΤΑΕ Αρχηγείου κατέληξε στα πιο πάνω συμπεράσματα», αναφέρουν οι δικηγόροι.
Οι νομικοί σύμβουλοι των οικογενειών των δυο αξιωματικών στις επιστολές τους καλούν τον Γενικό Εισαγγελέα να τοποθετηθεί και να δηλώσει εγγράφως άμεσα προς τις οικογένειες των δύο αξιωματικών ή τους δικηγόρους τους αν συμφωνεί με τα συμπεράσματα του επικεφαλής του ΤΑΕ Αρχηγείου που αφορούν τα δύο θύματα και αν η Αστυνομία νομιμοποιείτο να εξετάσει ευθύνες δύο νεκρών και να καταλήξει σε οποιαδήποτε συμπεράσματα με τον τρόπο που έπραξε.
Οι δικηγόροι αναφέρουν ότι περιμένουν την τελική τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος έχει σ’ αυτό το στάδιο και τη δικαιοδοσία να αποφανθεί αν ενδείκνυτο να γίνει τέτοια αναφορά και κατά πόσο η αναφορά αυτή αποτελεί προσβολή της μνήμης αποθανόντος.
Διαψεύδει η Αστυνομία
Στα 14 πρόσωπα, για τα οποία προβαίνει σε συγκεκριμένες εισηγήσεις, εισηγείται την ποινική δίωξή τους, δεν συγκαταλέγονται τα θύματα της έκρηξης Ανδρέας Ιωαννίδης και Λάμπρος Λάμπρου.
Αυτό αναφέρει ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου, προβαίνοντας σε διευκρινίσεις, με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το πόρισμα της Αστυνομίας για την έκρηξη στο Μαρί.
Χωρίς να υπεισέλθει στην ουσία της υπόθεσης, όπως αναφέρεται, ο Αρχηγός Αστυνομίας «επαναδιατυπώνει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι η Αστυνομία στο διαβιβαστικό έγγραφο της έρευνας προς το Γενικό Εισαγγελέα, με βάση το μαρτυρικό υλικό, προβαίνει σε συγκεκριμένες εισηγήσεις και σχολιάζει την εμπλοκή συνολικά 14 προσώπων για τα οποία σχεδόν στην ολότητά τους, εισηγείται την ποινική δίωξή τους».
Ωστόσο, αναφέρει, στο υπό αναφορά διαβιβαστικό έγγραφο, «γίνεται αναφορά στο ρόλο που διαδραμάτισαν και όχι για άσκηση ποινικής δίωξης, όπως λανθασμένα και παραποιημένα μεταδόθηκε».
Ο Αρχηγός Αστυνομίας απευθύνει εκ νέου έκκληση να τερματιστούν οι δημόσιες δηλώσεις, κυρίως από πρόσωπα που δεν γνωρίζουν επακριβώς τα γεγονότα της υπόθεσης όπως αποτυπώνονται μέσα από το πόρισμα της Αστυνομίας, ώστε να τερματιστεί η περαιτέρω αναμόχλευση των πληγών και του πόνου των συγγενών των θυμάτων της έκρηξης.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: