Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Τέλος του χρόνου ο δεύτερος γύρος


| Εκτύπωση | 13/10/2011 | ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΧΑΪΛΗ

Ξαναβγαίνει συνοδεία φρεγάτας και δύο κορβετών για βόλτα στην ΑΟΖ μας το «Πίρι Ρέις»
Προς το τέλος του χρόνου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα οικόπεδα της ΑΟΖ. Οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν βγάζοντας ξανά για έρευνες το «Πίρι Ρέις».

Σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, σύμφωνα με την Υπουργό Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου, συνεχίζονται οι συζητήσεις για το πότε θα αρχίσει ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα οικόπεδα στην ΑΟΖ της Κύπρου.
«Εκείνο που συζητείται αυτή τη στιγμή είναι η σύντομη δρομολόγηση των διαδικασιών για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου», είπε η κ. Αντωνιάδου, προσθέτοντας ότι αποφάσεις γι' αυτό το θέμα αναμένεται να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους.
Κληθείσα να σχολιάσει δημοσίευμα, ότι η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή αποφάσισε την επίσπευση του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι «εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι αυτήν τη στιγμή συζητούνται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο τα επόμενα βήματα αναφορικά με τον τομέα εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου».
Σε ερώτηση, αν υπάρχουν σκέψεις να μείνουν εκτός του δεύτερου γύρου αδειοδότησης τα τεμάχια 3 και 13, τα οποία συνορεύουν με την ΑΟΖ του Λιβάνου, η κ. Αντωνιάδου είπε πως δεν έχουν ληφθεί τέτοιου είδους αποφάσεις αυτήν τη στιγμή.
Αναφερόμενη στις εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι αυτές προχωρούν σύντομα με το πρόγραμμα και δεν ασχολούνται με άλλα θέματα και δεν επηρεάζονται.
Νέα βόλτα του «Πίρι Ρέις»
Χθες αναμενόταν, εξάλλου, να αποπλεύσει από το κλειστό λιμάνι της κατεχόμενης Αμμόχωστου το «Πίρι Ρέις», για συνέχιση των ερευνών κοντά στο οικόπεδο «Αφροδίτη».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», το πλοίο θα συνοδεύεται από τουρκική φρεγάτα και δύο κορβέτες.
Σε δηλώσεις που έκανε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού» ο Ντερμάν Ντοντουρούρ, επικεφαλής του προγράμματος ερευνών, ανέφερε ότι «κατά τις προηγούμενες έρευνες πλησιάσαμε σε απόσταση 14-15 χιλιομέτρων στην πλατφόρμα. Οι έρευνες που θα κάνουμε στη δεύτερη φάση θα πλησιάσουν πολύ κοντά στην πλατφόρμα».
«Ερευνούμε την περιοχή G. Στη δεύτερη φάση σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε τις έρευνες στο υπόλοιπο τμήμα, σε μία γραμμή συνολικού μήκους 3.000 χιλιομέτρων».
Το μερτικό τους το θέλουν
«Αυτό που έχει σημασία για μας είναι να μοιραστεί το φυσικό αέριο σε όλον το λαό της Κύπρου», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες περί εξεύρεσης φυσικού αερίου κατά τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς σχετικά με τις έρευνες του ερευνητικού πλοίου «Πίρι Ρέις», ο Γιλντίζ είπε, κάνουμε σεισμικές έρευνες και δεν ανακοινώνουμε τα αποτελέσματά τους.
Ήξεραν όσοι έπρεπε
Είχαν ενημερωθεί όσοι έπρεπε για τη «συμφωνία» Τουρκίας - ψευδοκράτους για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, δήλωσε ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο Κουντρέτ Οζερσάι.
Σε επαφές που είχαν γίνει στην Άγκυρα, είχαν διαμορφωθεί κάποιες ιδέες, ως μέρος ενός σχεδίου δράσης, σε περίπτωση έναρξης των γεωτρήσεων από τους Ε/κ και είχε ληφθεί απόφαση να γίνει μια «συμφωνία» για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Επιπλέον, ο Οζερσάι δήλωσε ότι μια αντιπροσωπία της λεγόμενης κυβέρνησης είχε πάει για διαπραγματεύσεις στην Άγκυρα. Το περίγραμμα, δε, της «συμφωνίας» ετοιμάστηκε στην Άγκυρα, μαζί με χάρτη και δόθηκε τόσο στους αρμόδιους στην Τουρκία, όσο και στο λεγόμενο υπουργείου εξωτερικών.
Έχουν έγνοια και για τον «ΟΜΗΡΟ»
Με αφορμή την εγκατάσταση της πλατφόρμας της Noble Energy, προβλήθηκε ο ρόλος που διαδραματίζει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ). Στόχος του ΚΣΕΔ είναι η οργάνωση του συστήματος Έρευνας και Διάσωσης, μέσα στην περιοχή ευθύνης του, η οποία ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.
Μετά τη λειτουργία της εξέδρας της Noble Energy, η Δημοκρατία αξιοποιεί τις δραστηριότητες του ΚΣΕΔ σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε στο προσωπικό που εργάζεται εκεί.
Το ΚΣΕΔ υπάγεται άμεσα στον εκάστοτε Υπουργό Άμυνας και λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του Πλοιάρχου Κωνσταντίνου Φυτιρή.
Ο Πλωτάρχης Μηνάς Σολομωνίδης αναφέρθηκε στη δημιουργία, τη λειτουργία και τους στόχους του Κέντρου.
Όπως είπε ο κ. Σολομωνίδης, «το ΚΣΕΔ βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με το κέντρο ελέγχου της πλατφόρμας μέσω ασυρμάτου και δορυφορικού τηλεφώνου, με άριστα αποτελέσματα.
Επίσης, η Δημοκρατία έδωσε στην εταιρεία στοιχεία με τα ελικοδρόμια τα οποία βρίσκονται στα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού, Πάφου και Παραλιμνίου, το Αμερικανικό Κέντρο Καρδιάς και το στρατόπεδο δίπλα από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας», είπε και πρόσθεσε ότι «τα ελικοδρόμια αυτά θα χρησιμοποιηθούν είτε από τα ελικόπτερα της Δημοκρατίας είτε από τα ελικόπτερα άλλων κρατών που θα διατεθούν για σκοπούς Έρευνας και Διάσωσης ύστερα από αίτημα του ΚΣΕΔ».
Σώθηκαν 2000 ψυχές
Όσον αφορά το έργο του ΚΣΕΔ, ο Μηνάς Σολωνίδης είπε ότι από το 1995 μέχρι σήμερα, δηλαδή κατά τη διάρκεια των 16 χρόνων λειτουργίας του, «έλαβε και διερεύνησε 4000 περίπου συναγερμούς που αφορούσαν πλοία και αεροσκάφη που εξέπεμψαν σήμα κινδύνου. Μετά από την προβλεπόμενη διερεύνηση των συναγερμών, διαπιστώθηκε ότι αρκετοί από αυτούς αφορούσαν σε πραγματική κατάσταση κινδύνου», είπε και πρόσθεσε ότι το Κέντρο συντόνισε συνολικά 483 επιχειρήσεις, με τη διάσωση 2100 ατόμων».
Τα αεροναυτικά μέσα έρευνας και διάσωσης του ΚΣΕΔ αποτελούν τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, τα παράκτια περιπολικά της Εθνικής Φρουράς και της Λιμενικής, το προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ασθενοφόρα οχήματα, οι εκπαιδευμένες ομάδες Έρευνας και Διάσωσης και μέσα της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας και της Πολιτικής Άμυνας.πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: