Εκτύπωση | 21/10/2011 | ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΧΑΪΛΗ
|Η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου πιστεύει ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο συντονιστής της Ομάδας Επαφής του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την τ/κ κοινότητα Λίμπορ Ρούτσεκ.
Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, μέρος των οποίων είναι και οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ, δήλωσε ο συντονιστής της Ομάδας Επαφής του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την τ/κ κοινότητα Λίμπορ Ρούτσεκ, ο οποίος μαζί με άλλους ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.
Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν τα μέλη της Ομάδας Επαφής Λίμπορ Ρούτσεκ, Φρανσίσκα Κέλερ, Μαρίνα Γιαννακουδάκη και Αγκέλικα Βέρντμαν, δήλωσαν ότι βρίσκονται στην Κύπρο για να ενθαρρύνουν τις δύο κοινότητες και τους δύο ηγέτες για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν.
Ο συντονιστής της Ομάδας Επαφής Λίμπορ Ρούτσεκ, όταν ρωτήθηκε τι αίσθηση έχει αποκομίσει από την επίσκεψη αυτή, είπε ότι «εμείς ως Ομάδα Επαφής αλλά και το Ευρωκοινοβούλιο επιθυμούμε να καταλήξουν οι δύο ηγέτες σε μια κοινώς ικανοποιητική λύση το συντομότερο δυνατόν».
«Κατανοούμε», συνέχισε, ότι πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί, «αλλά είναι πολύ σημαντικό να επιλυθεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, γιατί ο χρόνος κυλά εις βάρος των Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ».
«Το κύριό μας μήνυμα είναι να ενθαρρύνουμε τους δύο ηγέτες να καταλήξουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε μια λύση», πρόσθεσε.
Πρόσθεσε ότι «εάν υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές, εάν υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία, θα είναι πιο εύκολη η επίτευξη λύσης. Η προσπάθειά μας είναι να προσφέρουμε το πνεύμα της αισιοδοξίας και της ενθάρρυνσης».
Ο συντονιστής της Ομάδας είπε ότι στο τέλος της επίσκεψης, η Ομάδα Επαφής θα συντάξει ετήσια έκθεση, στην οποία θα αναφέρονται όλες οι δραστηριότητες προς το Ευρωκοινοβούλιο.
Λύση το συντομότερο δυνατόν
Όπως είπε, η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου πιστεύει ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν και πρόσθεσε ότι ο ρόλος της Ομάδας Επαφής είναι να ενθαρρύνει τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Όπως ανέφερε, στο γραφείο του κ. Ντάουνερ υπάρχει ένας εκπρόσωπος που συμβουλεύει για τεχνικά θέματα ΕΕ.
Η έκβαση όμως των διαπραγματεύσεων, επισήμανε, εξαρτάται από τους δύο ηγέτες και υπενθύμισε ότι εφόσον υπάρξει λύση του Κυπριακού, αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από τις δύο κοινότητες.
«Οι δύο ηγέτες θα πρέπει να εξασφαλίσουν την έγκριση των δύο κοινοτήτων σε δύο ξεχωριστά δημοψηφίσματα. Κατανοούμε τις δυσκολίες και μεταφέρουμε το μήνυμα στο Ε.Κ., αλλά ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε, είναι μέρος της ΕΕ, και «θα θέλαμε να δούμε και την τ/κ κοινότητα να γίνεται μέλος της ΕΕ».
Ερωτηθείς κατά πόσο στην Έκθεση που θα συντάξει η Ομάδα Επαφής θα περιλαμβάνονται τα αρνητικά και τα θετικά στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, όπως και οι υπαναχωρήσεις της τ/κ πλευράς στα συμφωνηθέντα, απάντησε ότι δεν είναι ο ρόλος της Ομάδας Επαφής να εκτιμήσει τις θετικές ή αρνητικές εξελίξεις ή τις λεπτομέρειες των συνομιλιών, λέγοντας, ωστόσο, ότι «αναμφίβολα θα καταγραφούν οι εξελίξεις στη Έκθεση μας».
Η Έκθεση, είπε, θα υποβληθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή τους αρχηγούς των Πολιτικών Ομάδων για έγκριση.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη της Ομάδας στην Κύπρο αυτό το έτος.
Στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο, η Ομάδα Επαφής έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και είχε συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτεχαϊμ. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου