Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ράγισαν τα έδρανα της Ευρωβουλής


| Εκτύπωση | 20/10/2011 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ

Συγκινητική η πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Οι θύμησες της μαύρης Δευτέρα της 11ης Ιουλίου ξύπνησαν και πάλι χθες, κατά τη διάρκεια σεμνής τελετής στο Ευρωκοινοβούλιο εις μνήμην των 13 ηρώων του Μαρί, που προτίμησαν να παραμείνουν επί των επάλξεων μέχρι τέλους.

Μέσα σε βαρύ κλίμα συγκίνησης, πόνου, αλλά και τιμής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε χθες τα θύματα της φονικής έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», μετά από πρωτοβουλία των Κύπριων Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του ΔΗΣΥ, Ελένης Θεοχάρους και Γιαννάκη Κασουλίδη. Η τελετή ήταν υπό την υψηλή αιγίδα της Επιτρόπου Αρμόδιας για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Γκοργκίεβα, με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Τζόζεφ Ντολ, ο οποίος ήταν εμφανώς συγκινημένος καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Παραδειγματική η θυσία τους
Ο κ. Ντολ, κατά το σύντομο χαιρετισμό του , τόνισε πως βρισκόταν ενώπιον των συγγενών των θυμάτων, όχι μόνο σαν Πρόεδρος του ΕΛΚ, αλλά και ως πρώην εθελοντής πυροσβέστης. Οι λέξεις, πρόσθεσε, δεν μπορούν να εκφράσουν την ένταση του σοκ, τον πόνο και τη φρίκη που αισθάνθηκαν όλοι, βλέποντας τις εικόνες της καταστροφής και της απελπισίας της 11ης Ιουλίου. Η σκέψη μου, σημείωσε, ταξιδεύει και σ' εκείνους που εκ θαύματος, χάρη στον ηρωισμό και την αυταπάρνηση του Διοικητή του Ναυτικού και του Διοικητή της Ναυτικής Βάσης, αλλά και τον ηρωισμό των πυροσβεστών, επέζησαν. Η θυσία τους, υπέδειξε, είναι παραδειγματική. «Είμαι σίγουρος ότι στηρίζοντας ο ένας τον άλλο, θα τα καταφέρετε. Φίλοι μου, θα πρέπει να δώσετε χρόνο στο χρόνο και οι άνδρες σας θα αναγεννηθούν με την ανατολή του ηλίου», κατέληξε.
Στο πλευρό της Κύπρου η Ε.Ε.
Επίσης, ο Ντενίς Τσάιβι, ο οποίος είχε υπηρετήσει και στην Κύπρο, μεταφέροντας το μήνυμα της Επιτρόπου Γκεοργκίεβα, τόνισε πως σε τέτοιες στιγμές ανθρώπινης δυστυχίας, οι άνθρωποι στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Η Ευρώπη, υπέδειξε, στέκεται στο πλευρό της Κύπρου και προσπαθεί να απαλύνει τις επιπτώσεις της καταστροφής, ειδικότερα με την παροχή βοήθειας μέσω του Πολιτικού Μηχανισμού Προστασίας της Ε.Ε.

Ευρωπαϊκές οι αρχές και οι αξίες τους

Καλωσορίζοντας τους συγγενείς των θυμάτων, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Ιωάννης Κασουλίδης, εξήρε τη θυσία των 13 ηρώων. Ο Διοικητής του Ναυτικού, Ανδρέας Ιωαννίδης και ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης, Λάμπρος Λάμπρου, τόνισε, όπως κάθε πλοίαρχος ενός σκάφους που βυθίζεται και παραμένει εκεί, τελευταίος, έτσι και αυτοί προτίμησαν να παραμείνουν στις επάλξεις του καθήκοντος μέχρι τέλους. Επίσης, σημείωσε, το ίδιο έπραξαν και οι στρατιώτες καθώς και οι Πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ, που το καθήκον τους τους εκθέτει σε κινδύνους, αλλά που αυτήν τη φορά η έκθεση αυτή ήταν μοιραία.
Τα θύματα της 11ης Ιουλίου, υπέδειξε, δεν ήταν θύματα από ατύχημα, αλλά από συνειδητή επιλογή να εκτελέσουν το καθήκον τους και να χάσουν τη ζωή τους. Αυτό το θάρρος, η γενναιότητα, ο αλτρουϊσμός και η αλληλεγγύη, τόνισε, είναι αρχές και αξίες που ξεπερνούν τα σύνορα της Κύπρου. «Είναι αρχές και αξίες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές και είναι γι’ αυτό που επιλέξαμε να τους τιμήσουμε εδώ στο ΕΚ, γιατί το ΕΚ είναι ο εκφραστής των αρχών και αξιών που πρεσβεύει η Ε.Ε.», κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.
Περήφανοι για τους γενναίους μας
Ευχαριστώντας τους συγγενείς για την παρουσία τους, η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους υπέδειξε πως, στην αντιηρωική και παρακμιακή εποχή που ζούμε, τα δεκατρία θύματα της φονικής έκρηξης δεν δίστασαν ούτε δευτερόλεπτο όταν κλήθηκαν να επιτελέσουν το καθήκον τους και έγιναν πρότυπα για όλους εμάς και τις επόμενες γενιές που θα έλθουν. 18χρονα και 19χρονα παιδιά, νέοι οικογενειάρχες, αξιωματικοί, οι Διοικητές του Ναυτικού και της Ναυτικής Βάσης, σημείωσε, με αφοσίωση και αυταπάρνηση έδειξαν τον δρόμο για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζουν οι γενναίοι να πουν το μεγάλο όχι, όταν πανεύκολα θα μπορούσαν να πουν ναι. «Ο Μπέλρτο Μπελτ έγραψε πως οι λαοί που χρειάζονται ήρωες είναι δυστυχισμένοι. Αυτό είναι αλήθεια. Είμαστε ένα δύσμοιρος λαός, αλλά έχουμε την ανταμοιβή να είμαστε περήφανοι για τους γενναίους μας», κατέληξε.
Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη οι συγγενείς
Εκ μέρους των συγγενών, ο Μιχάλης Θεοφίλου, πατέρας του Πυροσβέστη Παναγιώτη Θεοφίλου, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές, προέβη σε ένα σύντομο ιστορικό για την τραγωδία. Ακολούθως, αφού σημείωσε τις έρευνες της Αστυνομίας και το Πόρισμα του Πόλυ Πολυβίου, αλλά και την εν εξελίξει διαδικασία απόδοσης ποινικών ευθυνών από τον Γενικό Εισαγγελέα, επισήμανε τις αμέλειες και τις ευθύνες του Προέδρου Χριστόφια και των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας οι οποίοι, όπως είπε, παραιτήθηκαν. Οι συγγενείς των θυμάτων, πρόσθεσε, θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για αστική ευθύνη κατά παντός υπευθύνου και κάλεσε την Ε.Ε. να προωθήσει κοινοτική οδηγία για την ασφάλεια της φύλαξης των πυρομαχικών, αφού θέσει στο μικροσκόπιό της την τραγωδία στο Μαρί, έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες.
Παραποίηση στοιχείων κατήγγειλε ο Ν. Ιωαννίδης
Ο γιος του Διοικητή του Ναυτικού, Ανδρέα Ιωαννίδη, Νικόλας, σε σύντομη ομιλία του, αφού εξήρε τον ηρωισμό των 13 θυμάτων της φονικής έκρηξης, έκανε λόγο για παραποίηση στοιχείων που έγινε από την Αστυνομία, ώστε να αφεθούν υπόνοιες σε βάρος εκλιπόντων και αναφέρθηκε στις ευθύνες του Προέδρου Χριστόφια. Σύμφωνα με τις έρευνες του Πόλυ Πολυβίου, υπέδειξε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την αποκλειστική εξουσία να διαχειριστεί το θανατηφόρο φορτίο και δεν έλαβε κανένα μέτρο για ν' αποτρέψει την έκρηξη. Αυτό, κατέληξε, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 13 προσώπων, «στερώντας τους το δικαίωμα της ζωής, κατά παράβαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιομάτων».
Συγκίνηση
Μετά το πέρας των ομιλιών, σε κλίμα οδύνης και πόνου, οι κ. Ντολ καιΤσάιβι έδωσαν στους συγγενείς των θυμάτων αναμνηστικές πλακέτες με τα ονόματα και τις φωτογραφίες τους. Να σημειωθεί δε, πως στην εκδήλωση ήταν παρόντες Ελλαδίτες, Κύπριοι και ξένοι ευρωβουλευτές. Τέλος, πριν από τη σεμνή τελετή τιμής των 13 θυμάτων της 11ης Ιουλίου, προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπάυσεως των ψυχών των ηρώων, στην Αντιπροσωπία της Κύπρου στην Ε.Ε., από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: