Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Ένα μήνυμα της νηστείας

«Το της νηστείας διάγγελμα, περιχαρώς υποδεξώμεθα· ει γάρ ταύτην ο Προπάτωρ διεφυλάξατο, την της Εδέμ έκπτωσιν ουκ ά υπέστημεν· ωραίος ην είς όρασιν, και καλός εις βρώσιν, ο εμέ θανατώσας καρπός, μη συναρπασθώμεν τοις βλεφάροις, μηδέ γλυκανθήτω ημών ο φάρυγξ, τοις τιμωμένοις βρώμασι μετά την μετάληψιν ατιμαζομένοις. Φύγωμεν την ακρασίαν, και τοις μετά κόρου πάθεσι, μη υποβληθώμεν· ενσημανθώμεν τω Αίματι, του υπέρ ημών αχθέντος εκουσίως, και ου μη θίγη ημών ο ολοθρευτής· και φάγοιμεν Πάσχα, Χριστού ιερώτατον εις σωτηρίαν των ψυχών ημών. (Ιδιόμελο Παρασκευής Α΄ Εβδομάδος των Νηστειών).
(Ελεύθερη απόδοση) Το μήνυμα της νηστείας που η Εκκλησία μας το εξήγγειλε στην περίοδο αυτή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ας το δεχτούμε με χαρά. Γιατί αν την νηστείαν ο Προπάτοράς μας Αδάμ την τηρούσε, δεν θα ήμασταν τώρα διωγμένοι από τον Παράδεισο. Ο καρπός εκείνος που έγινε η αιτία του θανάτου μας, ήταν ωραίος στην εμφάνιση και νόστιμος στη γεύση, αλλά μη μας ξεγελάσουν όμως τα μάτια μας ούτε η γλυκύτητα του φάρυγγά μας για να μην πέσουμε στην ατιμία. Να μην υποκύψουμε στη λαιμαργία και στη σφοδρότητα των παθών. Να σφραγισθούμε με το αίμα Αυτού που για μας και τη σωτηρία μας οδηγήθηκε θεληματικά στο θάνατο, για να μη μας ξεγελά και βλάπτει ο ολοθρευτής διάβολος. Και έτσι θα φάγωμεν το ιερώτατον Πάσχα του Χριστού που είναι το σώμα και το αίμα Του, για τη σωτηρία των ψυχών μας και την απόλαυση της αιώνιας ζωής κοντά Του.
Αγαπητοί μου. Η υμνολογία της Εκκλησίας μας έτσι προβάλλει τη νηστεία· σαν ένα από τα μέσα της σωτηρίας μας. Αυτές τις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που είναι μέρες εντατικότερων πνευματικών αγώνων, ας χρησιμοποιήσουμε με προθυμία το μέσο αυτό, που πολλά έχει να μας βοηθήσει.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
Σωτήρα Αμμοχώστουhttp://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/other/248082

Δεν υπάρχουν σχόλια: