09 Μαΐου 2010, 13:01 EEST
Τη σκλήρυνση της στάσης της Λευκωσιας, ζητούν τα κόμματα σε περίπτωση που οι εταίροι της Κύπρου στην ΕΕ προωθήσουν τελικά τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.Μάλιστα ο Νίκος Αναστασιαδης κάνει λόγo για πάγωμα της ενταξιακης πορείας της Τουρκίας τονίζοντας ότι«Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει τη Λευκωσία σε ανεπιθύμητες αλλά αναγκαστικές αποφάσεις που δεν θα αφήνουν χωρίς προβλήματα την ενταξιακη πορεία της Τουρκίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Μάριου Καρογιαν: «Σημαντικό για μένα είναι να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην ΕΕ και σε άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε ή να ενδώσουμε», τόνισε.
Στο μεταξύ, για σκόπιμη προσπάθεια από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πρέπει να απαιτηθεί κάνει λόγο ο Γιαννάκης Ομήρου ο οποίος μιλούσε ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ. «Σε περίπτωση υιοθέτησης του κανονισμού η αντίδραση της Κύπρου εντός ΕΕ θα είναι ισοδύναμης σημασίας», τόνισε ο κ. Ομήρου. Σε ομιλία του, ο κ. Ομήρου επεσήμανε ακόμα ότι ''Βασικό καθήκον, αυτή ιδιαίτερα την περίοδο, είναι η έναντι παντός τιμήματος διαφύλαξη της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας'', που ''αντιμετωπίζει άμεση απειλή'', προσθέτοντας ότι ''η απόφαση του ΕΔΑΔ, η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για το απ’ ευθείας εμπόριο, τα εχθρικά ψηφίσματα στην Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως συμβαίνει με τις επιβουλές στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στον υποθαλάσσιο πλούτο της Κύπρου, επιβάλλει τη διαμόρφωση μιας συγκροτημένης πολιτικής ανάσχεσης τόσο των τουρκικών κινήσεων όσο και των μεθοδεύσεων από τρίτους που στοχεύουν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους''.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι, θεωρεί ως ενθαρρυντική έστω και τώρα την προσπάθεια να ενημερωθούν οι Κύπριοι Πρεσβευτές που βρίσκονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπορίου.
Παράλληλα όμως εξέφρασε την εκτίμηση ότι «Ήρθε η ώρα ο Πρόεδρος Χριστόφιας να αποδείξει ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης με τους Βρετανούς και η χημεία σχέσεων με τους Σουηδούς λειτουργούν και μπορούν να φέρουν ευεργετικά αποτελέσματα για την πλευρά μας».
Πρόσθεσε δε, ότι «είναι η ώρα της προσωπικής παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τη Βρετανία και τη Σουηδία για να αναθεωρήσουν τη στάση τους στο θέμα της προώθησης του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα».
Από την πλευρά του, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών,δια του βουλευτή Γ. Περδίκης, σημειώνει πως, «την ίδια ώρα που η Ελλάδα αφήνεται στα νύχια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αδυνατώντας να εκφράσει έμπρακτα και αποτελεσματικά την αλληλεγγύη της σε μια δύσκολη οικονομική ώρα που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, η ΕΕ προωθεί κατά τρόπο παράνομο και προκλητικό ένα κανονισμό για απευθείας εμπόριο με το ψευδοκράτος, που ουσιαστικά υποβαθμίζει και καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία».
Εμείς,πρόσθεσε,«θεωρούμε ότι αυτή η πράξη είναι μια ενέργεια και πράξη κατά της ίδιας της ΕΕ και η Κύπρος πρέπει να αντιδράσει δυναμικά και επιθετικά και να μην βρεθεί στην άμυνα».
Στο μεταξύ ο Ντερβις Ερογλου σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα ανέφερε ότι έστειλε επιστολές στους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα του απευθείας εμπορίου, για να εξηγήσει όπως είπε, «τις πραγματικότητες» στο νησί και να τους υπενθυμίσει τις υποσχέσεις που έδωσαν στους Τ/κ. Πρόσθεσε επίσης ότι θα θέσει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου