Του Αδωνη Παλληκαρίδη Θύελλα αντιδράσεων για την υποβολή πρότασης από την πλευρά μας για διάλυση της Εθνικής Φρουράς. Όλα τα κόμματα πλήν του ΑΚΕΛ διαφωνούν με την πρόταση και θεωρούν ότι η Κύπρος σταδιακά τίθεται κάτω από την πολιτικοστρατιωτική ομπρέλα της Τουρκίας.
Στην τελευταία σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου ο ΔΗΣΥ και η ΕΔΕΚ επανέφεραν θέμα υποβολής αίτησης από την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να συμμετάσχει στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Γιαννάκης Ομήρου επέμειναν ότι η χώρα μας χάνει δυνατότητες όταν απουσιάζει απο το αμυντικό γίγνεσθαι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση παρουσιάζεται μουδιασμένη να οδηγήσει τη χώρα στην ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην εξαμηνιαία Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC), η οποία διεξάγεται σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.
Η Σύνοδος αρχίζει σήμερα τις εργασίες της και τα θέματα που θα την απασχολήσουν θα είναι οι τρέχουσες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και ο ρόλος της Στρατιωτικής Επιτροπής αναφορικά με την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της ΕΕ, υπό το πρίσμα της συνθήκης της Λισαβόνας.
Στρατιωτική συνεργασία
Ακριβώς η συνθήκη της Λισαβόνας προνοεί στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών ώστε σταδιακά να δημιουργηθεί η δυνατότητα συνέργειας για την ασφάλεια του κάθε κράτους ξεχωριστά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκοπούμενης ως συνόλου. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε αναβάθμιση του μνημονίου συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδος ώστε η Ελληνική Αεροπορία και το Ελληνικό Ναυτικό να μπορούν να ενεργούν στην περιοχή της Κύπρου με τις ευλογίες της Ε.Ε.
Δεμένοι πισθάγκωνα
Σε αυτό το πλαίσιο η πρόταση για διάλυση των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων όπως έχει κατατεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών δένει πισθάγκωνα τα χέρια της Κύπρου να προτάξει την εθνική της κυριαρχία.
Η ΕΔΕΚ έχει ήδη καταθέσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο εγγράφως στο Εθνικό Συμβούλιο της θέση της. Ήταν ένα από τα καυτά θέματα που οδήγησαν το κόμμα σε έξοδό του από την Κυβέρνηση γιατί και η θέση αυτή δεν έγινε αποδεκτή, ζήτημα που ο Γιαννάκης Ομήρου θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ.
Το έγγραφο της ΕΔΕΚ διαλαμβάνει
Κεφάλαιο Ασφάλεια και Εγγυήσεις
Οι θέσεις της τ/κ πλευράς στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων είναι απαράδεκτες και απορριπτέες. Επανειλημμένες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ρητά προβλέπουν ότι «προνόμια και δικαιώματα πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων σε πρώην αποικίες, συνιστούν κατάλοιπα αποικισμού (vestiges of colonialism) και ως εκ τούτου είναι παράνομα».
Η Κύπρος δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κράτος του ΟΗΕ που θα είναι κράτος υπό κηδεμονία. Ούτε είναι δυνατό μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. να τελεί κάτω από τα εγγυητικά δεσμά και την απειλή μονομερούς επέμβασης μιας χώρας μη μέλους της Ένωσης.
1. Δεν συμφωνούμε με την αποστρατικοποίηση που θα περιλαμβάνει απαγόρευση στο Κυπριακό Κράτος να διατηρεί Ένοπλες Δυνάμεις. Θέση μας είναι ότι η Κύπρος ως κυρίαρχο Κράτος πρέπει να έχει το δικαίωμα διατήρησης στρατιωτικής δύναμης.
Άλλωστε η φύλαξη των ακτών, των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, απαιτούν την ύπαρξη Ενόπλων Δυνάμεων. Περαιτέρω, η διατήρηση στρατιωτικής δύναμης, έστω και μικρής αριθμητικά, είναι αναγκαία για να μπορεί η Κύπρος να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις ως χώρα-μέλος της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τον πυλώνα της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας».
2. Η πλήρης και ολοκληρωμένη συμμετοχή της Κύπρου στον πυλώνα της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας» (Ε.Π.Α.Α.) θα ενισχύσει σημαντικά την επιχειρηματολογία της ε/κ πλευράς στη θέση ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε. αποτελεί επαρκές εγγυητικό πλαίσιο και ότι συνεπώς δεν χρειάζονται οποιεσδήποτε άλλες εγγυήσεις.
Ως εκ τούτου η υποβολή αίτησης για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», για να μπορεί η Κύπρος να μετέχει απρόσκοπτα και ολοκληρωμένα στην Ε.Π.Α.Α., θα ενισχύσει τα επιχειρήματα για απόρριψη οποιωνδήποτε άλλων εγγυήσεων πέραν της συμμετοχής στην Ε.Ε. Ταυτόχρονα θα αποδυναμώσει τα επιχειρήματα της Τουρκίας για διατήρηση των αναχρονιστικών συνθηκών εγγυήσεως, αφού η Ε.Π.Α.Α. μπορεί να προσφέρει στην Κύπρο το αναγκαίο εγγυητικό πλαίσιο.
Πολύ περισσότερο με τη μελλοντική της ανάπτυξη σε μιαν αμυντική ομπρέλα για όλες τις χώρες της Ε.Ε., με εγγύηση των εξωτερικών συνόρων της και την εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης όπως αυτή προνοείται στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας.
Απορία γιατί δεν διορθώθηκε
Οι πολιτικές θέσεις της ΕΔΕΚ επί του θέματος ασφαλείας συμπίπτουν με τις θέσεις που εκφράζει ο ΔΗΣΥ και με δεδομένο ότι και τα άλλα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, κινούνται στην ίδια λογική, προκαλεί απορία γιατί η θέση για την αποστρατιωτικοποίηση δεν έχει διορθωθεί ακόμη.
Άλλωστε όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης αποδεικνύουν διαχρονικά ότι ο λαός εμπιστεύεται την Ε/Φ ως έναν από τους σταθερότερους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο τόπος μας, αν αφεθεί αφοπλισμένος στον καταθλιπτικό όγκο του τουρκικού κράτους, θα αλλοτριωθεί πολύ σύντομα και οι Κύπριοι θα μεταναστεύσουν. Με την εκλογή του Έρογλου στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων προβάλλει καθαρή ευκαιρία διόρθωσης θέσεων και από τη δική μας πλευρά, ώστε να μπορεί ο λαός να αντέξει ό,τι συμφωνείται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου