Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Συνδιαχείριση του Αιγαίου" ζητούν οι Τούρκοι

http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=24336
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΤΣΙΜΕΝΤΕ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ


Προπομπός της άφιξης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου και των θεμάτων που αναμένεται να θέσει κατά τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση ο Τούρκος πρωθυπουργός, αποδεικνύεται ο σύμβουλος του επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης Ιμπραΐμ Καλίν.
Ο Τούρκος αξιωματούχος έκανε αίσθηση στην Αθήνα τόσο με τις δηλώσεις του σε καθημερινή εφημερίδα, όσο και με την ομιλία του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο χθεσινής εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Μεταξύ άλλων ο Ιμπραΐμ Καλίν, στενός συνεργάτης του Τούρκου πρωθυπουργού, έκανε λόγο για άρση του casus belli από την πλευρά της Άγκυρας με ταυτόχρονη ακύρωση, από την πλευρά της Αθήνας, της απόφασης που δίνει στην Ελλάδα το δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.
Επίσης, αναφέρθηκε στη συνδιαχείριση του Αιγαίου με την Τουρκία, παραβλέποντας προκλητικά τις ελληνικές θέσεις και τάχθηκε υπέρ της μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών, τη στιγμή που η Άγκυρα εξακολουθεί να παραγγέλνει νέα οπλικά συστήματα.
Κατά την ομιλία τους στην εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, τόσο ο Ιμπραΐμ Καλίν όσο και ο Ομέρ Τσελίκ, άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος Ερντογάν, κινήθηκαν στη λογική των “μηδενικών προβλημάτων”, όπως εκφράζεται από τον υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου και απέρριψαν τη λογική των σχέσεων “μηδενικού αθροίσματος”.
Η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται την Ελλάδα ως εχθρική χώρα και αν δεχθεί επίθεση (η Ελλάδα) από τρίτη χώρα θα είναι η πρώτη (η Τουρκία) που θα τη συνδράμει, είπε ο κ. Τσελίκ.
Αν χαράξουμε, είπε, κοινό όραμα, το οποίο, όπως αναφέρθηκε από τους δύο Τούρκους αξιωματούχους, θα περιλαμβάνει μια περιφερειακή συνεργασία που θα εκτείνεται από την Α. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή ως τον Καύκασο και τα Βαλκάνια, θα μπορούμε να κάνουμε πολλές κινήσεις στη σκακιέρα και να μην περιοριστούμε σε μια “παγωμένη ισοπαλία”.
Αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα, είπαν ότι θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη φάση επαφών σε υψηλό επίπεδο, μετά την επίσκεψη του Μαΐου και την υπογραφή 23 συμφωνιών, ενώ για τον στρατό της Τουρκίας υποστήριξαν ότι ο ρόλος του είναι μόνον συμβουλευτικός σε θέματα ασφαλείας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: