Με τον Σάββα Ιακωβίδη
Την περ. Τετάρτη, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βρετανικής Βουλής έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή της με τίτλο: «Οι Σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας και ο περιφερειακός ρόλος της Τουρκίας». Την επομένη, το σύνολο σχεδόν των κυπριακών ΜΜΕ υποστήριξαν ότι η Βρετανία αλλάζει πολιτική στο Κυπριακό. Πρόκειται για λάθος αντίληψη και βασική άγνοια του τρόπου άσκησης της βρετανικής πολιτικής. Η βρετανική διπλωματία χαίρει εκτίμησης για την ιδιοφυή επιτηδειότητα και την καταπληκτική ικανότητά της να προασπίζεται τα βρετανικά συμφέροντα, δίνοντας την εντύπωση σε αφελείς ότι, τάχα, προσαρμόζεται στις δικές τους θέσεις. Η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δεν αναφέρεται σε αλλαγή πολιτικής της Βρετανίας αλλά σε κάποια, μη κατονομαζόμενη και μη προσδιοριζόμενη, εναλλακτική προσέγγιση στην επίλυση του Κυπριακού. Η Βρετανία, όπως κάθε σοβαρή χώρα, είτε μας αρέσει είτε όχι, δεν αλλάζει πολιτική σε κανένα ζήτημα, όπως τα… πουκάμισα.
Τι λέγει η Έκθεση; Πρώτα απ’ όλα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και θεωρεί ότι το αδιέξοδο στην ενταξιακή διαδικασία οφείλεται στην ομηρία της «κυπριακής διένεξης». Καμία αναφορά σε τουρκική εισβολή και κατοχή, στον εποικισμό και στην εθνοκάθαρση ή στα εγκλήματα, που η Τουρκία διέπραξε στην Κύπρο. Εξ αυτών γίνεται αντιληπτή η έκδηλη προσπάθεια της Βρετανίας να μην προκαλέσει και να μη δυσαρεστήσει την Τουρκία. Το Λονδίνο ανέκαθεν τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ και όχι της εμβάθυνσής της επειδή θεωρεί, όπως και οι ΗΠΑ, ότι η Ευρώπη είναι μια μεγάλη αγορά και τίποτε άλλο. Η Βρετανία δεν επιθυμεί να δει την ΕΕ να διαδραματίζει ρόλο υπερδύναμης - πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά, διότι, κατά τον Τσόρτσιλ, πάντοτε επιλέγει σταθερά τις ΗΠΑ αντί την ΕΕ. Άρα, γι’ αυτό είναι τόσο ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της Τουρκίας επειδή, κατά την Έκθεση, αυτό ευνοεί και τα εθνικά συμφέροντα και στόχους της Βρετανίας. Και αυτοί οι στόχοι δεν έχουν σχέση τόσο με την Κύπρο όσο με την Τουρκία.
Όσον αφορά στο Κυπριακό, η Έκθεση υποστηρίζει ότι η Βρετανία οφείλει να προσφέρει κάθε βοήθεια στον Ντάουνερ που θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη λύσης περί τα μέσα του 2012, δηλ. μέχρι τον Ιούλιο, όπως ακριβώς απαιτούν οι Τούρκοι. Η Έκθεση δεν αναφέρεται ούτε στις τουρκικές πολεμικές απειλές και εκβιασμούς ούτε στις καθημερινές ύβρεις Μπαγίς και Νταβούτογλου ούτε, βέβαια, στη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος ευρωπαϊκής χώρας ούτε, κυρίως, στην άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ απαιτεί να ενταχθεί με τουρκικούς όρους στην ΕΕ. Επίσης, δεν αναφέρει καν ότι η Τουρκία θα αρνηθεί να συνεργασθεί με την κυπριακή προεδρία της Ένωσης. Απλώς επισημαίνει πως αν μέχρι το τέλος της κυπριακής προεδρίας δεν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, τότε η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρήσει κατά πόσο μια εναλλακτική προσέγγιση στην κυπριακή κατάσταση (!) εκ μέρους της και από τη διεθνή κοινότητα θα μπορούσε να συμβάλει περισσότερο από προηγούμενες προσπάθειες στην επίτευξη λύσης στο πρόβλημα.
Η Έκθεση δεν αναφέρεται σε αλλαγή πολιτικής αλλά σε κοινή προσέγγιση της Βρετανίας και της διεθνούς κοινότητας. Πρέπει, επιτέλους, να γίνει κατανοητό ότι στην πλάστιγγα των βρετανικών συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η Τουρκία έχει μεγαλύτερο βάρος. Η Βρετανία θέλει την Τουρκία στην ΕΕ αλλ’ υπό δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, ότι θα ανταποκριθεί στα κριτήρια ένταξης και, δεύτερον, θα τεθούν περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση Τούρκων προς τη Βρετανία. Από την άλλη, η Έκθεση επαναλαμβάνει παλιά βρετανική θέση για επιστροφή σχεδόν του 50% του (κυπριακού) εδάφους των βάσεων μετά την επίλυση του Κυπριακού. Αν η Βρετανία ήταν ειλικρινής στις προθέσεις της και αν σεβόταν την Κυπριακή Δημοκρατία, ως εγγυήτρια χώρα που λέγει ότι είναι, γιατί δεν επέστρεψε αυτό το 50% των Βάσεων από το 2004;
Τι είναι αυτά τα αήθη πολιτικά παιγνίδια που παίζει ξανά; Απάντηση: Διότι επιδιώκει να εξαργυρώσει την επιστροφή με ανταλλάγματα εκ μέρους της Κύπρου. Η Βρετανία θεωρεί ότι ο ρόλος της Τουρκίας έχει αναβαθμιστεί στην περιοχή, μετά και την αραβική άνοιξη (που φυλλορρόησε σε χειμώνα), την οικονομική πρόοδό της, τις όποιες μεταρρυθμίσεις στη χώρα και τη συνεχιζόμενη αστάθεια στην περιοχή. Θα ήταν ορθό η υπουργός Εξωτερικών, κ. Μαρκουλλή, να καλέσει τον Βρετανό Αρμοστή στο γραφείο της και να ζητήσει εξηγήσεις για τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων .ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου