Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Διάλογος με κόμματα για φυσικό αέριο





Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης εγκαίνιασε σήμερα διάλογο με τα πολιτικά κόμματα για τα θέματα φυσικού αερίου.

Συναντήθηκε πρώτα στα γραφεία του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο του κόμματος Μάριο Καρογιάν και αντιπροσωπεία και σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι στα θέματα ενέργειας δεν χωρούν αντιπαραθέσεις και ότι ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων θα γίνεται σε τακτική βάση.

Στη συνάντηση παρέστη και ο Υπουργός Γεωργίας ο οποίος συμμετέχει στη διϋπουργική επιτροπή για θέματα φυσικού αερίου.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι ο κύκλος επαφών με τα κόμματα γίνεται κατόπιν οδηγιών του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μία προσπάθεια να ενημερωθούν τα κόμματα για τις ενέργειες που γίνονται αυτή τη στιγμή, καθώς, όπως είπε, είμαστε στην πορεία για διαμόρφωση συνολικής στρατηγικής για θέματα ενέργειας.

«Τα θέματα ενέργειας και η ανακάλυψη των κοιτασμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου έχουν δημιουργήσει μια αισιοδοξία στο λαό μας και το θέμα είναι μέσα από συλλογικούς χειρισμούς, να δώσουμε πραγματικά σάρκα και οστά σε αυτές τις ελπίδες που γεννιούνται», είπε ο κ. Συλικιώτης.

Τόνισε ότι το θέμα του φυσικού αερίου μας αφορά όλους και πρέπει μέσα από συλλογικές διαδικασίες και προσπάθειες να διασφαλίσουμε την συνέχεια και στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων, αλλά και στην πολιτική για θέματα ενέργειας.

Ο Υπουργός είπε ότι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ για όλες τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη, για τις επαφές με την Noble Energy και τις προσπάθειες και σκέψεις για δημιουργία δομών και υποδομών.

«Αυτές οι επαφές θα συνεχιστούν, θα υπάρχει μια τακτική και συνεχής ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να μπορέσουμε από κοινού να διαμορφώνουμε εκείνα που χρειάζονται και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε σήμερα, σε ότι αφορά τον ενεργειακό τομέα», είπε.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι αυτά τα θέματα έχουν σημασία για όλους μας, πέραν από τις οποιεσδήποτε διαφορές υπάρχουν σε κομματικό επίπεδο και θα πρέπει και τα ζητήματα ενέργειας να μείνουν έξω από οποιαδήποτε αντιπαράθεση και να προσπαθήσουμε μέσα από συλλογικές προσπάθειες να δούμε πώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα της Κύπρου, του λαού της, των σημερινών αλλά πολύ περισσότερο των επίπεδων γενιών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Καρογιάν είπε ότι τα ζητήματα ενέργειας είναι κυρίαρχης σημασίας για την προοπτική και το μέλλον του Κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφορούν την γεωστρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου. Παράλληλα έχουν και μεγάλη οικονομική διάσταση για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια.

«Κάναμε ένα ανοικτό προβληματισμό, καταθέσαμε σκέψεις, ακούσαμε με μεγάλη προσοχή τους προβληματισμούς και τις πρώτες προσεγγίσεις της Κυβέρνησης για όλο το πλέγμα του τομέα της ενέργειας και έχουν διαφανεί αρκετές συγκλίσεις αλλά και ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω μελέτης και προβληματισμού», σημείωσε.

Είπε ότι με τον Υπουργό συμφώνησαν ότι θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή και εκεί και όπου το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι σε συγκεκριμένα ζητήματα πρέπει να έχει στο στίγμα της Κυβέρνησης, θα το έχει.

Ανέφερε ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις στον Υπουργό ότι το ΔΗΚΟ θα πολιτεύεται υπεύθυνα με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος στα πλαίσια της διαφάνειας και ελεύθερης συζήτησης.

«Στα θέματα της ενέργειας είναι συλλογική η ευθύνη, αναμφίβολα η Κυβέρνηση οφείλει να διαχειριστεί το σημαντικό αυτό ζήτημα, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις και οι άλλοι φορείς μπορούν να εκφράζουν τις θέσεις τους για να συμβάλουν με ιδέες και απόψεις στον ευρύτερο προβληματισμό», πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν.

Είπε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος του εντοπισμού και εξόρυξης φυσικού αερίου θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και σε σχέση με την εθνική μας υπόθεση, θα ενισχύσει και θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό μας ρόλο και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την αναβάθμιση και διεύρυνση της οικονομίας μας με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για τη δημιουργία των απαραίτητων πόρων για το κράτος και την κοινωνία.

«Θέλουμε να δούμε αυτό τον πυλώνα της ενέργειας να δημιουργεί μεγάλες προϋποθέσεις για τον τόπο μας, γιατί μπορεί να έχουμε μειονεκτήματα σε αρκετά ζητήματα αλλά και συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να τα πολλαπλασιάσουμε προς όφελος του κυπριακού λαού και της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: