Εκτύπωση | 09/04/2012 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ
| Φουντώνει η σεναριολογία για τις Προεδρικές και εντείνονται οι κομματικές ζυμώσειςΔεν επιβεβαιώνει ούτε και διαψεύδει το σενάριο που τον θέλει να παραδίδει τη σκυτάλη της Προεδρίας στον Άντρο Κυπριανού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ζυμώσεων συνέχεια σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές του 2013, αφού ακόμη ΑΚΕΛ και Δημήτρης Χριστόφιας κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, τα κόμματα του κέντρου αναζητούν συγκλίσεις μεταξύ τους, ενώ στο «τραπέζι» βρίσκονται οι υποψηφιότητες του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη και του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα. Πάντως, χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Αλήθειας», που τον θέλει να αφήνει την Προεδρία στον Άντρο Κυπριανού, δεν θέλησε να σχολιάσει, σημειώνοντας πως θα μιλήσει κατόπιν διαβούλευσης με το ΑΚΕΛ, κάτι που τόνισε και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ σε συνέντευξή του στη «Σ».
Στην αντίπερα όχθη, ο Ανεξάρτητος Υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας, σε συνέντευξή του στο Sigmalive, αφού υπογράμμισε τις θέσεις για το Κυπριακό, τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στην Οικονομία, αλλά και το όραμά του για την κυπριακή ΑΟΖ, άφησε αιχμές εναντίον κάποιων πολιτικών ηγετών, οι οποίοι, όπως είπε, «κοροϊδεύουν τον λαό», με τη στάση τους όσον αφορά το εθνικό μας θέμα. Επίσης, χθες σε συνέντευξή του στη «Σ» ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν αν και έκανε ανοίγματα προς τα δύο μεγάλα κόμματα, ξεκαθάρισε πως για ενδεχόμενη συνεργασία με το ΑΚΕΛ, απαιτείται πρώτα και κύρια η αναγνώριση των λαθών τους.
«Δεν εξαγγέλλω αυθαίρετα»
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το πέρας του μνημοσύνου των Μισιαούλη και Καβάζογλου και κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα το οποίο τον θέλει να ανακοίνωσε στη Γραμματεία του ΑΚΕΛ ότι δεν ενδιαφέρεται για δεύτερη Προεδρική θητεία, είπε πως τώρα δεν μπορεί να πει οτιδήποτε. Ερωτηθείς στη συνέχεια για το πότε το τοποθετεί χρονικά, επανέλαβε δηλώσεις του Α. Κυπριανού πως αρχές Ιουνίου θα εξαγγείλει τις προθέσεις του κόμματος. «Δεν έπαψα να είμαι ΑΚΕΛικός, στέλεχος του κόμματος και εγώ δεν εξαγγέλλω αυθαίρετα υποψηφιότητες, ούτε και ακυρώνω υποψηφιότητες», υπογράμμισε. Κληθείς, παράλληλα, να σχολιάσει την υποψηφιότητα Λιλλήκα, τη δεύτερη στην κούρσα των Προεδρικών, ο Δημήτρης Χριστόφιας απάντησε «μακάρι να έχει 15. Γιατί όχι ο κ. Λιλλήκας;», υπογραμμίζοντας πως ο κάθε πολίτης, αφού έχει το δικαίωμα, μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα.
Συζητούμε με Δ. Χριστόφια
Πάντως, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας συνταυτίζονται πλήρως με αναφορές του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδας μας, τόνισε πως το κόμμα του έχει πολλές επιλογές για τον υποψήφιο του κόμματος, υποδεικνύοντας πως η οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα θα ληφθεί κατόπιν συζήτησης με τον Δημήτρη Χριστόφια. Τόνισε δε, πως το εάν θα επιτευχθεί οποιαδήποτε συνεργασία με τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, θα εξαρτηθεί από το πώς θα ανταποκριθούν στις πολιτικές θέσεις που διαγράφει το κόμμα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν διαχρονικές θέσεις στο Κυπριακό.
Ν’ αντιληφθούν τα λάθη τους
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στη «Σ» πως εάν το κόμμα της αριστεράς επιθυμεί συνεργασία με το κόμμα του, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει τα λάθη του και πως ό,τι κι αν κάνει το ΑΚΕΛ, δεν μπορεί να έχει για το ΔΗΚΟ ουσιαστικό ενδιαφέρον εάν απλώς επιβεβαιώνει τις διαφωνίες που τους χωρίζουν. Άφησε, όμως, ένα παράθυρο ανοικτό για συνεργασία, σημειώνοντας πως για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υποστηριχθεί πιθανή υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
«Χρειάζομαι την υποστήριξή τους»
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο Ανεξάρτητος Υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Sigmalive, υποστήριξε ότι νιώθει ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα, υπέρ της αλλαγής και ευχήθηκε να γίνει ποτάμι και να επιτευχθεί τελικά η αλλαγή. Απαντώντας σε ερώτηση για το σκεπτικό της υποβολής της ανεξάρτητης υποψηφιότητάς του, είπε ότι από τα κόμματα δεν έχει καμία απαίτηση, θα σεβαστεί τις όποιες αποφάσεις τους, αλλά ασφαλώς και θα ήθελε τη στήριξή τους, χωρίς όμως να την απαιτεί.
Όσον αφορά τις συγκλίσεις που φαίνεται να προκύπτουν με τα κόμματα του κεντρώου χώρου, είπε ότι αυτές υπάρχουν ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το εθνικό θέμα. «Παρόλα αυτά οι όποιες συγκλίσεις στην πολιτική δεν είναι αρκετές. Υπάρχουν και άλλα κριτήρια τα οποία τα κόμματα, οι πολιτικές δυνάμεις λαμβάνουν υπόψη τους. Τα αναγνωρίζω και σέβομαι τα κόμματα, αλλά σέβομαι περισσότερο τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έδωσε περισσότερη βάση στις απόψεις των πολιτών, κατά τη διάρκεια των επαφών του.
«Κάποιοι κοροϊδεύουν τον λαό»
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Λιλλήκας άφησε, ακόμη, αιχμές εναντίον πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι κατά την άποψή του δεν σεβάστηκαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν, το 2004, και εφάρμοσαν μία πολιτική η οποία θα οδηγούσε στην επαναφορά του. «Η υποψηφιότητά μου δίνει μια προοπτική συνέχισης αυτού που αποφάσισε ο κυπριακός ελληνισμός στο δημοψήφισμα. Δυστυχώς αυτή η απόφαση δεν έγινε σεβαστή μετά το 2008. Μπορεί κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί να λένε ότι σέβονται την απόφαση όμως στην πράξη η πολιτική που εφάρμοσαν ήταν επαναφορά του σχεδίου Ανάν, σε χειρότερη εκδοχή από αυτή που απέρριψε ο λαός . ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου