Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Εκσυγχρονισμός μόνο με διζωνική!


| Εκτύπωση | 06/04/2012 | Με τον Κωστάκη Αντωνίου

Μία απαράδεκτη αναφορά του Προέδρου Χριστόφια που εξηγεί και γιατί άφησε το κράτος εξαρτημένο από το ψευδοκράτος
Αυτό το κράτος έπρεπε να ήταν δομημένο και επικεντρωμένο, από το 1974 και ύστερα, στις τραγικές πραγματικότητες που δημιούργησε η τουρκική κατοχή. Όλη η προσοχή και όλες οι προσπάθειες να ήταν συγκεντρωμένες στη διαφύλαξη των ελεύθερων περιοχών και στην αντιμετώπιση νέας τουρκικής επιδρομής. Όλοι οι άνθρωποι και όλα τα μέσα να επιστρατεύονταν προς την κατεύθυνση αυτή.
Όχι μόνο δεν έγινε αυτό, αλλά, αντίθετα, το κράτος παροπλίστηκε σε όλους τους τομείς. Επικράτησε ο εφησυχασμός, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιχειρήσει νέα επιδρομική ενέργεια, επικράτησε η αντίληψη ότι, αφού είμαστε μικροί και αδύνατοι, ό,τι και να κάμουμε, στο τέλος η Τουρκία θα υπερισχύσει, συνεπώς προς τι η δημιουργία δομών και εστιών αντίστασης; Ας το ρίξουμε στην ευμάρεια, στην καλοπέραση, στη συνεργασία με το ψευδοκράτος.
Τελικώς, ούτε οικονομική πρόοδος επιτεύχθηκε ούτε, βεβαίως, θωράκιση έναντι των κινδύνων. Ανοχύρωτη πολιτεία κατέστησαν οι ελεύθερες περιοχές και ευπρόσβλητες, ανά πάσα στιγμή, σε νέα τουρκική επιδρομική ενέργεια.
Ένα κράτος που βρίσκεται μονίμως υπό απειλή νέας επίθεσης, δεν αφήνει τις πόρτες ανοικτές, εκεί απ' όπου θα ξεκινήσει η επίθεση. Η Κύπρος κατεδάφισε τα ελάχιστα τείχη που είχε, χάριν της διάνοιξης διόδων με τα κατεχόμενα. Αντί να μεριμνά και να λαμβάνει μέτρα θωράκισης των υποδομών της σε περίπτωση επίθεσης, κατέστη εξαρτημένη από το ψευδοκράτος σε ηλεκτρική ενέργεια. Συγκέντρωσε σε μια και μόνη περιοχή το κύριο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μια ναυτική βάση, και με την έκρηξη στο Μαρί έχασε και τα δύο.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε όλη την ευκαιρία να κάμει όσα δεν έκαμαν οι προκάτοχοί του. Να θέσει το κράτος σε δομές προσαρμοσμένες στην κατοχική πραγματικότητα. Να το εκσυγχρονίσει, να επιστρατεύσει τους πολίτες του, όλα να είναι επικεντρωμένα και στρατευμένα σε πρόληψη ή απόκρουση νέας επιδρομής.
Όχι μόνο δεν τον έπραξε, αλλά αποθωράκισε το κράτος, ακόμη περισσότερο. Έδωσε έμφαση σε περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών με τα κατεχόμενα, αντί να βλέπει τα κατεχόμενα ως τη βάση εκκίνησης μιας νέας επιδρομής. Οδηγηθήκαμε στο σημείο το κράτος να είναι εξαρτημένο σε ηλεκτρική ενέργεια από το ψευδοκράτος. Και συνδεδεμένο το ηλεκτρικό δίκτυό του με τα κατεχόμενα, τη στρατιωτική, δηλαδή, βάση της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, οι πύλες νέας εισβολής είναι ορθάνοικτες, μέσω των οδοφραγμάτων.
Αντί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, αντί να θωρακίσει τις ελεύθερες περιοχές και να νοικοκυρέψει και να εκσυγχρονίσει το όσο απέμεινε κυπριακό κράτος, μας αποθωράκισε και μας κατέστησε εξαρτώμενους από το ψευδοκράτος. Και όχι μόνο αυτό. Προχθές, μιλώντας σε κάποια εκδήλωση, δήλωσε, χωρίς υπεκφυγές, ότι «για την Κύπρο δεν νοείται εκσυγχρονισμός χωρίς την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού, μακριά από εθνικιστικές ρητορείες και εξάρσεις που έχουν βλάψει τον τόπο».
Ας αφήσουμε κατά μέρος τις προσφιλείς ρήσεις του Προέδρου κατά του εθνικισμού-σοβινισμού, που φορτικά επαναλαμβάνονται σε κάθε προσφερόμενη, και μη, περίπτωση. Αλλά η αναφορά του ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκσυγχρονισμός του κράτους χωρίς λύση, αποτελεί και παραδοχή και πρόκληση. Αποτελεί παραδοχή ότι συνειδητά απέφυγε να εκσυγχρονίσει το κυπριακό κράτος, διότι περιμένει να λυθεί το Κυπριακό και μετά! Άφησε το κράτος θεμελιωμένο σε παλιές δομές και με όλα τα μειονεκτήματα που κουβαλούσε, επειδή πιστεύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκσυγχρονισμός έξω από την Ενωμένη Ομόσπονδη Δημοκρατία της Κύπρου.
Αλλά αποτελεί και πρόκληση αυτή η δήλωση και τεράστια ψευδαίσθηση. Πώς μπορεί να υπάρξει εκσυγχρονισμός του κράτους κάτω από μια διζωνική ομοσπονδία που θα διαιρεί τον λαό, το έδαφος, την οικονομία και τους θεσμούς; Μεσαίωνας θα επέλθει.
Με αυτή την αναφορά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υποχρεώνει και αυτούς τους παραδοσιακούς φίλους του να αντιληφθούν γιατί το κυπριακό κράτος δεν εκσυγχρονίστηκε, αλλά οπισθοδρόμησε επί προεδρίας του. Απλώς, επειδή ο Πρόεδρός του δεν πίστευσε ποτέ στον εκσυγχρονισμό πριν από τη λύση..                                      .πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: