Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Πολύ κοντά στη συνεκμετάλλευση


| Εκτύπωση | 18/04/2012 | ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι επαφές Κύπρου - Ισραήλ για το φυσικό αέριο
Οι δύο χώρες διάγουν την καλύτερη φάση των διμερών τους σχέσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, ενώ τροχοδρομούνται νέες συμφωνίες σε τομείς πέραν του ενεργειακού

Πολύ κοντά σε συμφωνία συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που εκτείνονται στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και των δύο χωρών, βρίσκονται Κύπρος και Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολύμηνη διαπραγμάτευση για τον καταρτισμό του νομικού πλαισίου, μέσα από το οποίο θα μπορεί να γίνει από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί ο τέταρτος γύρος και η κυπριακή πλευρά ευελπιστεί ότι ο πέμπτος -που δεν έχει ακόμη οριστεί αλλά αναμένεται σύντομα- θα οδηγήσει στην υπογραφή της συμφωνίας.
Ελπίζουμε να υπογραφεί
Το ζήτημα αυτό κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση που είχε η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή με τον Ισραηλινό ομόλογό της Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία, αν και δεν περιορίστηκαν εκεί. Η Κυπρία υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένη από τα πεπραγμένα της συνάντησης, δηλώνοντας ότι έγινε μια πολύ καλή και σε βάθος συζήτηση σε θέματα διμερών σχέσεων και σε ό,τι αφορά κάποιες συμφωνίες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και που αυτήν τη στιγμή είναι υπό διαπραγμάτευση και ειδικά η συμφωνία που αφορά στην κοινή ανάπτυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κοινή μέση γραμμή των δύο χωρών. «Είναι πολύ σημαντική και για τις δύο χώρες και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων», σημείωσε, τονίζοντας ότι ελπίζει πως σύντομα θα μας δοθεί η ευκαιρία να υπογράψουμε αυτήν τη συμφωνία.
Συζήτηση σε ό,τι αφορά τον τερματικό δεν υπήρξε τελικά χθες, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι έτοιμο το έδαφος σε τεχνοκρατικό επίπεδο σε καμίαν από τις δύο χώρες. Το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς όταν ο Νεοκλής Συλικιώτης πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ το καλοκαίρι, για επαφές με τον υπουργό Ενέργειας της γειτονικής χώρας.
Διευρύνεται η πρόσβαση
Στα σκαριά βρίσκονται κι άλλες συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, τις οποίες ο κ. Λίμπερμαν συζήτησε τόσο με την ομόλογό του όσο και με τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη. Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, στην ατζέντα βρέθηκαν και άλλοι τομείς που αφορούν στη διμερή συνεργασία, όπως η διαχείριση κρίσεων σε περιπτώσεις πυρκαγιών, πλημμυρών και σεισμών και το ενδεχόμενο αυτή η συνεργασία να επεκταθεί και με τις άλλες χώρες της περιοχής, ώστε από κοινού να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Ουσιαστικά, αυτή η συμφωνία για την αντιμετώπιση κρίσεων, κρίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εάν διασυνδεθεί με την προσφάτως υπογραφείσα συμφωνία για την Έρευνα και τη Διάσωση.
Η συμφωνία για την Έρευνα και τη Διάσωση αφορά στα αεροπορικά και θαλάσσια ατυχήματα, δίδοντας έτσι πρόσβαση στο Ισραήλ στον εναέριο και τον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, υπό προϋποθέσεις. Μια συμφωνία που αφορά σε πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς, δίδει αντίστοιχη χερσαία πρόσβαση στις ισραηλινές δυνάμεις, εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο. Αυτή η συνεργασία ενδέχεται, πάντως, να επεκταθεί περαιτέρω, ώστε να συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Οικονομία και τουρισμός
Η ισραηλινή πλευρά φαίνεται να ποντάρει πολλά στις συμφωνίες οικονομικού χαρακτήρα που ετοιμάζονται. Ο κ. Λίμπερμαν εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη στη συμφωνία που αφορά στη διπλή φορολογία και την προστασία των επενδύσεων, ανακοινώνοντας ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται στην Κύπρο ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, με στόχο «να επιταχυνθούν αυτές οι συζητήσεις».
Ο κ. Συλικιώτης, από πλευράς του, δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Λίμπερμαν συζήτησαν τις προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των επενδύσεων. Ο υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών αναφορικά με την απλοποίηση των διαδικασιών για προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο και σημείωσε ότι ήδη εταιρείες από το Ισραήλ δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Διευκρίνισε ότι για τα θέματα του τουρισμού υπάρχει συντονισμός με τα συναρμόδια υπουργεία και με τον ΚΟΤ «ώστε να ληφθούν μέτρα για να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από και προς τις δύο χώρες».
Επαφές γίνονται και σχετικά με το θέμα του νερού, αφού το Ισραήλ είναι μια χώρα ιδιαίτερα ανεπτυγμένη σε ό,τι αφορά την τεχνογνωσία της διαχείρισης νερού και αποβλήτων. Η κυπριακή πλευρά, συνεπώς, θεωρεί ότι θα ήταν επωφελής μια συνεργασία στον τομέα αυτό, μιας και το νησί μας διαχρονικά ταλανίζεται από το υδατικό και θεωρεί ότι έχει πολλά να διδαχθεί από τους γείτονες για την εξοικονόμηση και την καλύτερη διαχείρισή του, ώστε να μη χάνεται ούτε μια σταγόνα.
Στο καλύτερο στάδιο
Αναφερόμενος στη συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας ανέφερε ότι πολλά έργα βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη στους τομείς του τουρισμού, της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της ενέργειας, ενώ έκαμε λόγο για επενδύσεις από πλευράς του Ισραήλ στους τομείς της βιομηχανίας και των ακινήτων στην Κύπρο. Ο Ισραηλινός υπουργός εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο χωρών διάγουν σήμερα την καλύτερη περίοδό τους καθώς, επίσης, την ελπίδα όπως αυτές οι καλές σχέσεις αποφέρουν απτά αποτελέσματα.
Ο κ. Λίμπερμαν αναφέρθηκε και στην συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο, ανακοινώνοντας ότι του απηύθυνε πρόσκληση για να επισκεφθεί το Ισραήλ, εκφράζοντας την ελπίδα να του δοθεί η ευκαιρία να τον συναντήσει εκ νέου. «Πιστεύω ότι ο διάλογος όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών ηγετών, αλλά το τετ-α-τετ των ανθρώπων, των πνευματικών ηγετών είναι ακόμη πιο σημαντικό, και εκφράζουμε τον σεβασμό μας απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο και αναγνωρίζουμε τη μετριοπαθή προσέγγιση που επιδεικνύει σε ό,τι αφορά τον διάλογο Ιουδαίων και Χριστιανών», σημείωσε.
Σε σχέση με τις τουρκικές απειλές για την κυπριακή ΑΟΖ, ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ εμφανίστηκε καταδικαστικός, τονίζοντας ότι «οι απειλές από οπουδήποτε και αν προέρχονται αποτελούν απαράδεκτη συμπεριφορά στη σύγχρονη διεθνή διπλωματία και όταν υπάρχουν προβλήματα και διαφορές η μόνη οδός για επίλυσή τους είναι μέσω του απευθείας διαλόγου, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς προκαταλήψεις». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Λίμπερμαν συζήτησε το Κυπριακό τόσο με τον Πρόεδρο Χριστόφια, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις τρέχουσες εξελίξεις στη σύντομη συνάντηση που είχαν, όσο και από την ομόλογό του, με την οποία συζήτησαν επίσης θέματα περιφερειακής πολιτικής.                                                                       ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: