Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Κόλαφος Μόσχας προς Άγκυρα


| Εκτύπωση | 10/04/2012 | ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Κίνηση, με πολλαπλά μηνύματα προς την Άγκυρα, από τη Μόσχα… Η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά το σύνολο των τουρκικών αιτιάσεων, αναφορικά με τα δήθεν δικαιώματα που έχει η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ κάνει, με αδιαμφισβήτητη σαφήνεια, λόγο για κατοχή κυπριακού εδάφους από την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας το ψευδοκράτος «παράνομο κρατικό σχηματισμό».
Σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τη λεγόμενη ΤΔΒΚ «κυπριακό έδαφος υπό τουρκική κατοχή», καλώντας, παράλληλα, τους Ρώσους πολίτες να απέχουν από την αγορά ακινήτων «στο έδαφος της λεγόμενης ''τουρκικής δημοκρατίας της βορείου Κύπρου'', που είναι κατεχόμενο μέρος από την Τουρκία και αναγνωρίζεται μόνον από την Άγκυρα».
Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια διευθύντρια Τύπου και Πληροφοριών του Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, με μια ιδιαίτερα βαρύνουσα δήλωσή της, τόνισε ότι «το τμήμα αυτό της Κύπρου βρίσκεται υπό κατοχή και ανήκει στην ανεξάρτητη και διεθνώς αναγνωρισμένη Δημοκρατία της Κύπρου», προσθέτοντας ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε έντονα την παράνομη απόφαση με τα ψηφίσματα τού 1983 και του 1984».
«Η αγορά ενός ακινήτου στην Κατεχόμενη Κύπρο είναι παράνομη, αφού τα περισσότερα ακίνητα ανήκουν νόμιμα στους Έλληνες Κύπριους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής το 1974. Η αγορά ακινήτων συνδέεται με μεγάλους κινδύνους, αφού εκκρεμούν αγωγές που κατατέθηκαν από τους ιδιοκτήτες», προειδοποίησε περαιτέρω η κ. Ζαχάροβα.
Αδιαμφισβήτητα τα δικαιώματα της ΚΔ
Εξήγησε, μάλιστα, ότι, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Κύπρου για την ιδιοκτησία, χωρίς τη συγκατάθεση του νόμιμου ιδιοκτήτη, μια τέτοια ενέργεια συνιστά απάτη και τιμωρείται με φυλάκιση επτά ετών, ενώ διευκρίνισε, επιπρόσθετα, ότι «τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την επικράτειά της είναι δεδομένα και δεν αμφισβητούνται».
Για τον λόγο αυτό, «συστήνουμε σθεναρά στους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αποφύγουν τη σύναψη αμφισβητούμενων συμβολαίων για την απόκτηση ιδιοκτησίας στο έδαφος του νησιού, που δεν ελέγχεται από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί τους Ρώσους πολίτες να ενημερώνονται αναλυτικότερα και τακτικά από τις σχετικές ανακοινώσεις του στο ειδικό τμήμα των ιστοσελίδων του, για όσους Ρώσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Χαιρετίζει η Κυβέρνηση
Η Κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της, Στέφανου Στεφάνου, χαιρέτισε τη θέση αρχών που έχει διατυπώσει η Ρωσία αναφορικά με το θέμα της απόκτησης περιουσίας από Ρώσους πολίτες στα κατεχόμενα.
Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος, η ρωσική θέση στηρίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τις οποίες καταδικάζεται η ανακήρυξη του ψευδοκράτους και βρίσκεται στα ψηφίσματα 541 και 550 του ΣΑ του ΟΗΕ, στα οποία κάνει αναφορά η δήλωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.
«Χαιρετίζουμε την ξεκάθαρη θέση αρχών που η Ρωσική Ομοσπονδία έχει διατυπώσει αναφορικά με το θέμα της απόκτησης περιουσίας από Ρώσους πολίτες στα κατεχόμενα», τόνισε.
Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε περαιτέρω ότι η ρωσική θέση «επαναβεβαιώνει τις διαχρονικές και σταθερές θέσεις αρχών που τηρεί η χώρα στο Κυπριακό, θέσεις που ενισχύουν τον αγώνα του λαού μας για λύση, που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει τη χώρα και τον λαό στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».
Επικροτούν και τα κόμματα
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση κυπριακών πολιτικών κομμάτων.
Σε γραπτή δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, χαιρέτισε την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι η θέση αυτή συνοδεύεται με αναφορές στα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, με τα οποία καταδικάζεται οποιαδήποτε ενέργεια στοχεύει στην αναβάθμιση και αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθώς και με την ξεκάθαρη αναφορά ότι θα είναι παράνομες οποιεσδήποτε πράξεις αγοράς ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.
Η θέση αυτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτελεί συνέχεια της συνεπούς πολιτικής αρχών που διέπει τη γενικότερη στάση και συμπεριφορά της χώρας αυτής στο Κυπριακό.
Η εν λόγω σαφής και ξεκάθαρη θέση της Μόσχας επί του ζητήματος ενισχύει την προσπάθειά μας για αντιμετώπιση των τετελεσμένων που επιδιώκει να δημιουργήσει η Τουρκία στην Κύπρο, καθώς και γενικότερα τον αγώνα του λαού μας για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση της πατρίδας μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών με την Κύπρο αποφάσεων του ΟΗΕ, υπογράμμισε ο κ. Λουκαΐδης.
Ανάλογη ανακοίνωσε εξέδωσε και ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης. Ο κ. Παπαδάκης χαιρέτισε την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επισημαίνοντας ότι η παρέμβαση της Ρωσίας, μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενέχει ιδιαίτερη σημασία, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα. Παρόμοια σαφής τοποθέτηση θα πρέπει να επιδιωχθεί να υπάρξει από όλες τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ, τόνισε .                                        ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: