Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για άρματα Μ1Α1 ABRAMS MLRS και Blackhawk (upd)


Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται μέσα στο 2013 αναφορικά με την ενίσχυση των ΕΔ με υλικό που θα προέλθει από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού. Αυτό γιατί και παρά την ύπαρξη της αμερικανικής προσφοράς για τα άρματα μάχης M1A1 αλλά και άλλο υλικό το θέμα δεν έχει προχωρήσει ακόμη ενέχοντας σε κίνδυνο της απώλειες των συγκεκριμένων προμηθειών για τον ΕΣ.

Οι ανάγκες όμως είναι πολλαπλές και πιεστικές όχι μόνο για τον ΕΣ αλλά και για το ΠΝ και την ΠΑ και η αδράνεια που έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα έχει προβληματίσει την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ η οποία είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τη χώρα άοπλη λαμβάνοντας άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου είναι η πλέον σαφής ένδειξη ότι η απαράδεκτη αυτή κατάσταση της εξοπλιστικής αδράνειας των τελευταίων 5 και πλέον ετών πρόκειται επιτέλους να αλλάξει δίνοντας ο ίδιος το στίγμα της έναρξης προγράμματος επανεξοπλισμού των ΕΔ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, το ΣΑΜ θα καταλήξει οριστικά σε ένα μεσοπρόθεσμο ΕΜΠΑΕ αλλά και σε ένα Δεκαετές Πρόγραμμα Εξοπλιστικών Στόχων.   Βεβαίως τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά, δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, με συνέπεια η επιλογή απόκτησης κύριου υλικού μέσω παραχωρήσεων από συμμαχικές χώρες να είναι μονόδρομος.

Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα γίνει αποδέκτης παρωχημένων οπλικών συστημάτων καθώς το προσφερόμενο υλικό είναι καθ' όλα σύγχρονο και αξιόμαχο. Πολύ περισσότερο μάλιστα από τα αντίστοιχο που προορίζεται να αντικαταστήσει ώστε να μπαλώσει "τρύπες" δεκαετιών στον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό.

Το πρόγραμμα παραχώρησης αρμάτων μάχης M-1A1 Abrams από τις ΗΠΑ είναι φυσικά κυρίαρχο στη λίστα των εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΓΕΣ καθώς με συμβολικό τίμημα αναβαθμίζεται κατακόρυφα η μαχητική ισχύς του Δ ΣΣ στη Θράκη με παράλληλη ενίσχυση της ΑΔΕΝ αφού τα πλεονάζοντα Leopard 1A5 θα προωθηθούν στα νησιά του Αν Αιγαίου.

Τα άρματα μάχης Μ1Α1 ABRAMS

Το πρόγραμμα παραχώρησης των M1A1 όχι μόνο είναι ανοικτό και περιλαμβάνει την εξασφάλιση των 400 αρμάτων αλλά αφορά και άλλο κύριο μεταχειρισμένο υλικό Σε αυτό  συμπεριλαμβάνονται 450 Μ113Α2, 150 Μ577Α2 και 120 Μ901Α2 καθώς και ποσοτήτων άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων για την υποστήριξη των αρμάτων.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι αριθμοί που αναφέρονται, θα πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό βήμα αναβάθμισης  του αρματικού δυναμικού του Ελληνικού Στρατού στο διαμέτρημα των 120mm που θα επιφέρει προοπτική διατήρησης της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή για δεκαετίες. Το ακόμη πιο σημαντικό όμως θα είναι ότι αυτό θα γίνει με αμελητέο κόστος, ακόμη και εάν συνυπολογιστεί κόστος πιθανής γενικής ανακατασκευής ή εκσυγχρονισμού στο μέλλον.






Τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων  MLRS

Εξίσου σημαντικό πρόγραμμα είναι αυτό των ΠΕΠ MLRS για το Όπλο του  Πυροβολικού. Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρονται σε 36 εκτοξευτές M270, οι οποίοι θα επιτρέψουν τη συγκρότηση δύο επιπλέον Μοιρών Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΜΠΕΠ).

Φυσικά οι ελληνικές προσπάθειες επικεντρώνονται στη χωρίς κόστος διάθεση των συστημάτων και την προμήθεια όχι μόνο των εκτοξευτών M270 Self-propelled Loader/Launcher (SPLL) αλλά και των υπολοίπων ερπυστριοφόρων (Κέντρα Διεύθυνσης Πυρός – ΚΔΠ) M557A2 και τροχοφόρων οχημάτων (Oshkosh HEMTT M985, Oshkosh HEMTT M984 περισυλλογής, που απαιτούνται για τη συγκρότηση των μοιρών.

Καθώς τα συστήματα του τύπου βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό, η ένταξη των 36 νέων μονάδων δεν απαιτεί ιδιαίτερη επένδυση, αφού υπάρχει ήδη εκπαιδευμένο προσωπικό με ανάλογη τεχνική κατάρτιση για την υποστήριξη τους ώστε αυτά να τεθούν ΑΜΕΣΑ σε υπηρεσία.

Περιττό είναι να αναφερθεί το πλεονέκτημα που προσφέρουν στο Δ ΣΣ, σε περίπτωση τουρκικής εισβολής, αναβαθμίζοντας καίρια την ισχύ πυρός για την υποστήριξη μονάδων πρώτης γραμμής στον Έβρο.


Τα μέσα μεταφορικά ελικόπτερα UH-60 Blackhawk

Η Αεροπορία Στρατού έχει επίσης εναποθέσει τις ελπίδες της στην ενίσχυση με ελικόπτερα UH-60 Blackhawk καθώς η προμήθεια των NH-90 έχει καθυστερήσει δραματικά πέραν κάθε πρόβλεψης με άγνωστο ορίζοντα υλοποίησης.

Στο μεταξύ το πτητικό έργο για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών παραμένει αμετάβλητο και βασίζεται στα «μουσιακά» AB-206/UH-1H Huey τα οποία είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ανεπαρκή να καλύψουν οποιαδήποτε επιχείρηση αεροκίνησης μονάδων ταχείας αντίδρασης.

Το βάρος έχει πέσει στο στόλο των 15 CH-47DG Chinook τα οποία αδυνατούν φυσικά από μόνα τους να καλύψουν τις ανάγκες ενός ολόκληρου στρατεύματος ενώ υποφέρουν και από περιορισμένες διαθεσιμότητες.

Η άφιξη των 60 Blackhawk θα επιτρέψει την πλήρη αντικατάσταση των παρωχημένων UH-1 επιτρέποντας επιτέλους την υλοποίηση δόγματος ταχείας αντίδρασης με αερομεταφερόμενες δυνάμεις καλύπτοντας τις ανάγκες της 71ης ΑΜ ΤΑΞ στη Νέα Σάντα του Κιλκίς αλλά και της 5ης Α/Μ ΤΑΞΠΖ στη Κρήτη.
Οι δύο μονάδες καλύπτουν τη Θράκη-Β Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα αντίστοιχα σε περίπτωση που απαιτηθεί ταχεία ενίσχυση δυνάμεων από αέρος.
Προς τις ΗΠΑ εκκρεμεί επίσης αίτημα για δωρεάν παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων αμφίβιας εφόδου AAV7A1 για την 32 ΤΑΞΠΖΝ, καθώς και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης πεζικού Bradley.


Στο μεταξύ πολύτιμος χρόνος χάνεται καθώς άλλες χώρες εμφανίζονται στο προσκήνιο διεκδικώντας το προς διάθεση υλικό για δική τους χρήση αφαιρώντας από την Ελλάδα την δυνατότητα ενίσχυσης των ΕΔ της.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μαρόκου το οποίο εξασφάλισε την πώληση 200 μεταχειρισμένων αρμάτων M-1A1 SA αλλά και του Ιράκ το οποίο έγινε αποδέκτης 140 Abrams.

Σε κάθε περίπτωση οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να περιμένουν άλλο καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει τα αποδεκτά όρια μαχητικής ικανότητας που επιβάλλεται να διαθέτουν προκειμένου να καλύψουν τις δεδομένες επιχειρησιακές ανάγκες για την άμυνα της χώρας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: