Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Επόμενε Πρόεδρε, οφείλεις να διώξεις τους ενόχους της κρίσης


| Εκτύπωση  Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Ένα κράτος και μια οικονομία δεν καταρρέουν χωρίς αιτία. Το κράτος εξευτελίστηκε την περ. Δευτέρα με εκείνη την ανεκδιήγητη έκκλησή του προς Ημικρατικούς Οργανισμούς να το δανειοδοτήσουν, διαφορετικά θα σημειωνόταν στάση πληρωμών. Η οικονομία της Κύπρου οδηγήθηκε στο σημερινό κατάντημα εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης και εγκληματικών αποφάσεων τραπεζών και τραπεζιτών και εξαιτίας ενσυνείδητης, εγκληματικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης-ΑΚΕΛ. Σημειώνουμε τρία δεδομένα των τελευταίων 24ώρων. Πρώτον, η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή της μετά από σύσκεψη για την οικονομία, παρατηρεί ότι η κρίση ήταν αισθητή από το 2008 και επισημαίνει: «Μπροστά στα δεδομένα που δημιουργήθηκαν, χρειάζεται να εξασφαλίσουμε πρώτα ότι οι υπεύθυνοι για την κατάσταση της οικονομίας θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Ότι θα ολοκληρωθούν οι έρευνες και οι ένοχοι, όποιοι και αν είναι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη». Δεύτερον, σε συνέντευξή του στο ΣΙΓΜΑ ο Γεν. Εισαγγελέας, είπε ότι για την κατάσταση της οικονομίας ευθύνονται κυβέρνηση και Δ. Χριστόφιας, τον οποίο πιθανόν να βαρύνουν προσωπικές ευθύνες.
Το τρίτο δεδομένο είναι η επιστολή, που ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, έστειλε στις 16 Νοεμβρίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια. Σε αυτήν υποδείκνυε: «Θέλω να υποδείξω πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα ενσυνείδητα να επιμένει σε μία οδό που οδηγεί στην οικονομική καταστροφή. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ευθύνες θα είναι βαρύτατες. Ευθύνες πολιτικές, αστικές και ποινικές». Υπάρχει και ένα τέταρτο δεδομένο: Σε συνέντευξή του («Πολίτης», 16/12/2012), ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθ. Ορφανίδης, κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο Χριστόφια ότι όχι μόνο πήγε αδιάβαστος και απροετοίμαστος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (26/10/2011) αλλά συνήργησε στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, απόφαση που ήταν καταστροφική και για την κυπριακή οικονομία.

Το ΑΚΕΛ και ο Δ. Χριστόφιας, πού εστιάζουν πεισμόνως επικοινωνιακά την κριτική τους; Μόνο στις τράπεζες και στον Αθ. Ορφανίδη. Σε αυτούς επιρρίπτουν ευθύνες για την καταβαράθρωση της οικονομίας, πέρα από τη διεθνή συστημική κρίση. Αντίθετα, αυτοί, με τον νέο Διοικητή της ΚΤΚ, απεκδύονται ευθύνες και μόνο το φωτοστέφανο της… αγιότητας τους λείπει. Αν μελετήσει, όμως, κανείς τις θέσεις που ο Π. Δημητριάδης ανέπτυσσε, ως μόνιμος αρθρογράφος, στον ιστότοπο «Stockwatch», θα διαπιστώσει ποιος ήταν ο πραγματικός οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου. Ο Π. Δημητριάδης υποστήριζε (3/5/2011) πως «η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του (ελληνικού) χρέους δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας». Ποιος εμφανώς συμβούλευσε τον Δ. Χριστόφια να αναζητήσει μη ευρωπαϊκές πηγές (Ρωσία, Κίνα) για χρηματοδότηση (24/11/2011); Ποιος υπέδειξε ότι τρεις φόροι - με πρώτον, τη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας - θα «στοχεύσουν πραγματικά τον πλούτο» (28/9/2011); Απάντηση: Π. Δημητριάδης.
Ποιος τάχθηκε δημόσια (23/10/2012, στο ΕΒΕ Λ/κας) υπέρ της αλλαγής της μεθοδολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που φόρτωσε κι άλλα δισεκατομμύρια στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Απάντηση: Π. Δημητριάδης. Συμφωνούμε, λοιπόν, με την Κ.Ε. του ΑΚΕΛ: Ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όποιος και αν είναι, ΟΦΕΙΛΕΙ τάχιστα να διώξει όλους όσοι ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου. Οι πολίτες ξέρουν ποιοι κόμπαζαν για αλώβητη οικονομία, ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ καθυστερούσαν να πάρουν μέτρα και ποιοι ΜΕΘΟΔΕΥΣΑΝ, τα τελευταία δύο χρόνια, το γονάτισμα της οικονομίας και του τόπου.                                         ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: